Лион приема финала на Лига Европа през 2018 година

Клубният коефициент ще се формира на базата на резултатите на отборите в последните 5 години

Лион приема финала на Лига Европа през 2018 година

Новият клубен стадион на Лион "Стад Люмиер" ще приеме финала на Лига Европа през 2018 година. Това реши Изпълнителния комитет на УЕФА на заседание в Нион.

Финалът ще се проведе на 16 май през въпросната година.

Сред основните решения на заседанието бе смяната на часовете на мачовете от груповата фаза на Шампионската лига от 2018 година, промяната на формирането на клубните коефициенти в турнирите на УЕФА и одобрението на кандидатурите за домакинства на първенствата на Европа за младежи, юноши и девойки (България ще приеме първенството за девойки до 17 години през 2019 година.

Промяна в часовете

От сезон 2018-2019 ще има промяна в началните часове на срещите от груповата фаза на Шампионската лига. Два мача ще започват в 20:00 часа, а останалите шест мача от деня ще стартират в 22:00 часа българско време. Промяната има за цел, феновете да могат да се насладят на повече срещи от съответния футболен ден.

Втори шанс

В същото време Изпълнителният комитет утвърди решението, шампионите на отделните страни, които отпадат от квалификациите за Шампионската лига да получават втори шанс, участвайки в квалификации за Лига Европа.

Нов начин на формиране на клубен коефициент

Клубният коефициент ще се формира на базата на резултатите на отборите в последните 5 години, като новият регламент изключва прибавянето на 20% от общия коефициент на съответната федерация.

При пресмятането на коефициента вече няма да бъдат вземани предвид спечелените титли извън петгодишния период. Промяната се прави с цел за бъде избегнато фаворизирането на клубове с нисък коефициент, но представители на федерация с висок такъв и обратното – ощетяването на отборите с висок коефициент, но представители на федерации с нисък.

В същото време клубният коефициент за разпределяне на финансовите средства ще се формира на базата на резултатите на отборите в последните десет години. За спечелените титли в миналото са предвидени бонус точки.

По предложение на президента на УЕФА, 50 милиона евро ще бъдат насочени от фонда на Шампионската лига към този на Лига Европа, а още 10 милиона евро ще бъдат насочени към квалификационната фаза на Лига Европа, като жест на солидарност.

*ШЛ - Шампионска лига 

*ЛЕ - Лига Европа 
*КНК - Купа на Купите

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки