Мирела Демирева заслужи "Спортен Икар"

Златните момичета бяха избрани за Отбор на годината

Мирела Демирева заслужи "Спортен Икар"
Фондация "Български спорт" раздаде годишните си награди "Спортен Икар" за значиними спортни постижения през отминалите 12 месеца.

Големият победител за 2016-а е лекоатлетката Мирела Демирева, която спечели сребърен медал в скока на височина на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през август.

Тъй като тя отсъстваше от церемонията, наградите й - уникална пластика на художника Христо Христов и димплом на Международния олимпийски, бяха връчени на председателя на нейния клуб Берое (Стара Загора) Иван Колев.

За Достойно представяне бяха отличени състезателката по борба Елица Янкова - носител на бронзов медал от Олимпийските игри в Рио 2016 и сноубордистът Радослав Янков, който спечели Световната купа за 2016 година

За Най-проспериращ млад спортист награди получиха 17-годишният плувец Антъни Иванов, който направи 11 поправки на национални рекорди по време на ЕП в Унгария, спечели сребърен медал на 200 м бътерфлай и се нареди 9-и на европейското първенство за мъже в Лондон, и 16-годишната състезателка по шорттрек Катрин Маноилова, завоювала две бронзовите отличия на Младежки олимпийски игри в Лилехамер, участник в два четвъртфинала на СП за юноши в София.

"Спортен Икар" за пробив в световния спорт бе присъден на Панчо Пасков (фехтовка) - за впечатляващия му представяне на Олимпийските игри в Рио 2016. Той обаче пропусна церемонията заради важен изпит в Медицинския университет.

За Шампионско дълголетие бе отличена спринтьорката Ивет Лалова, която също пропусна награждаването, тъй като е в чужбина.

В кулминацията на церемонията се превърна връчването на "Спортен Икар" за Постижение на годината в категорията "Параолимпикс" на олимпийския шампион в леката атлетика Ружди Ружди, който бе посрещнат на крака и с бурни аплодисменти от гостите в залата.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев пък връчи наградата за Отбор на годината на националния ансамбъл по художествена гимнастика, спечелил бронзов медал на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

„Горд съм, че първият ми мандат премина в ерата на този ансамбъл. Благодаря им за всичко, което направиха за България и им пожелавам успешен път в бъдещата кариера, която, уверен съм, ще бъде свързана със спорта. Благодаря и на всички отличени спортисти, както и на тези, които не намериха място сред призьорите, но работиха много и със своите победи успяха да защитят престижа на България в спортния свят", заяви Кралев.

"Успехите на нашите спортисти обединяваха нацията и служиха за вдъхновение на много млади хора да започнат да се занимават с любимия си спорт и да искат да се доближат до нивото на българските шампиони. В тези много тежки времена, в които е изключително трудно да намериш място на европейския и световния подиум, нашите състезатели доказаха, че България винаги ще има дъщери и синове, които да защитят нейното име и спортната слава на народа ни“, каза Кралев и се поклони пред спортистите. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки