Сензациите в пресата: Пак сръдни след „Спортист на годината”

Почва дело за черно тото срещу шеф и треньори от „А” група; Левски пуска Сандберг без пари; Нефтохимик реже Гонзо за Мариян Огнянов

Сензациите в пресата: Пак сръдни след „Спортист на годината”
Сензациите в българската спортна преса на 22 декември 2016 г.:
 
„Меридиан Мач”: Пак сръдни след „Спортист на годината”
 
Традиционната вълна сръдни след „Спортист годината" не подмина и тазгодишната церемония. Първи във Фейсбук алпинистът Боян Петров, който бе класиран седми, индиректно зададе въпроса колко осемхилядника на сезон трябва да изкачи, за да мине по-напред в подреждането.

 
„3х8000 = 7-о място", написа Боян, след което изтри поста си.
 
Сякаш като по условие критиките не подминаха и Григор Димитров. Причината бе, че единствен той от призовата десетка не изпрати свой представител на церемонията. Най-добрият ни тенисист дори не сметна за нужно да благодари чрез видео съобщение, така както го направи баскетболистът Александър Везенков от Барселона.
 
 
„Меридиан Мач”, позовавайки се на в. „Телеграф”: Почва дело за черно тото срещу шеф и треньори от „А” група
 
Ръководството на разпадналия се Любимец и треньорите му са с обвинения и се очаква в най-скоро време обвинителният акт да бъде внесен в спецсъда по първото у нас дело за организиране на престъпна група с цел манипулиране на резултати.
 
Експерти в залаганията смятат, че печалбата от уговорените мачове е надхвърлила 1 милион лева. Основно залозите са били правени в Англия и Азия към букмей-кърските къщи „Моли Бет", Си Би О, Ай Би Си. На върха на пирамидата е заподозрян, че е стоял президентът Атанас Сталев. За шофьора му Павел Костадинов се смята, че е правел залозите, а треньорът Красимир Мечев, бивш съпруг на фолкпевицата Малина, и помощникът му Анатоли Тонов, казвали на играчите какво да правят. Първоначално клубът започва ударно, като още в първия си двубой побеждава Лудогорец. Следват още няколко победи и рязък обрат в резултатите. Често на самите играчи, на които им се бавели по 2-3 заплати, им се казвало: „Играйте сега така и после ще има пари." Футболистите били млади и лесно се подавали на манипулация.
 
В началото делото се водело срещу Любимец и друг известен пловдивски клуб със сериозно лоби, който е бил шампион на България. Двамата футболни президенти са добри приятели. Схемата на пловдивския клуб била малко по-различна. Отборът участвал в приятелски мачове в Марбея, където водел подготовката си. Обикновено играчите падали във всички срещи, но се залагало на допуснати голове. „Първото полувреме може да губят 4:0, при което коефициентите за недопускане на голове се вдигат. Второто полувреме обаче играчите се стягат, мачът свършва с резултата от първото полувреме,
но някои вече е заложил на голям коефициент за недопускане на повече голове през второто", разказаха запознати.
 
Бившият вече собственик на пловдивския отбор обаче бил хазартна личност и често профуквал печалбите по казината.
 
Голмайсторът на отбора също участвал в уговорени мачове. Залозите не правел лично, а чрез брат си, който е айти специалист.
 
В момента материалите по общото дело, което е 8-9 тома, са отделени и на съд ще отидат само участниците в схемата от Любимец.
 
 

„Меридиан Мач”: Левски пуска Сандберг без пари
 
В Левски обмислят да освободят шведа Симон Сандберг. Футболистът, който беше привлечен срещу сериозна сума през лятото от Хакен, отчая с изявите си и затова от Левски са готови да се разделят с него и без пари, стига да не му плащат високата заплата.
 
На "Герена" се надяваха да успеят да го продадат, тъй като е със статут на младежки национал на страната си, а там Швеция успя да изпревари Испания в битката за еврофиналите.
 
Самият Сандберг се очаква да приеме сделката, тъй като така ще може по-лесно да си намери отбор като свободен агент. В последните два мача на Левски той дори не попадаше в групата за мача и стана пети избор на треньора Елин Топузаков след Пиргов, Александров, Лукин и Генев.
 
Стартират финални преговори с Костадинов и Де Ноойер
 
Ръководството на Левски стартира финални преговори с двама от най-важните играчи в отбора – Джереми де Ноойер и Георги Костадинов. Дуото халфове е с изтичащи през лятото договори и така на практика от 1 януари и двамата могат да си търсят други отбори.
 
Затова на „Герена” желаят да приключат всичко още преди Коледа, а в краен случай в дните между най-светлия християнски празник и Нова година. Разговорите и с двамата вървят положително, а очакванията са контрактите да бъдат парафирани най-късно при прибирането на дуото от почивка.
 
 
„Тема Спорт”: Нефтохимик реже Гонзо за Мариян Огнянов
 
Един от основните футболисти на Нефтохимик Мариян Огнянов засега остава в отбора. Към атакуващия халф има сериозен интерес от няколко български клуба, но до този момент няма постъпили конкретни оферти. Един от тях е Черно море.
 
Наставникът на моряците Георги Иванов-Гонзо искал да има Огнянов в редиците си за пролетния дял. Полузащитникът бе един от ключовите играчи на зелените през настоящия шампионат и от ръководството на Нефтохимик са категорични, че биха се разделили с него единствено при добра оферта, която да удовлетворява както играча, така и клуба. Мариян Огнянов записа за Нафтата 15 мача през настоящата кампания и отбеляза един гол.
 
Вчера пък кметът на Бургас Димитър Николов се опита да разясни ситуацията с исканата от Нефтохимик финансова инжекция за клуба.
 
"Беше проведен активен диалог. Много въпроси бяха
зададени към ръководството на Нефтохимик от страна на общинските съветници. Стигнаха до някакви параметри за финансиране на първия полусезон на Нефтохимик. В параметрите на бюджета за 2017 година имаме резерви и възможност да удовлетворим това, което решат общинските съветници. Не е мое право да взимам решение. Затова слагам една скоба и казвам, ако общинските съветници и Комисията по спорта определят конкретна сума, тя ще намери отражение в рамката на Бюджет 2017", коментира градоначалникът.
 
От клуба поискаха милион и половина лева от общината за нуждите на тима през следващата година. Според сайта burgas24.bg една от ябълките на раздора е назначението на Благо Митрев, Станимир Димитров и Митко Трендафилов на работа в клуба. Решението, взето еднолично от финансовия благодетел Павел Бошнаков, никак не се харесва на голяма част от общинските съветници. Затова не е изключено обявеното завръщане на трите легенди да бъде преразгледано в началото на другата година.

    

Емил Велев: Левски трябва да иска много повече победата

Бившият наставник на "сините" коментира предстоящото последно Вечно Дерби за сезона

Етър съобщи имената на още звезди за юбилея

Вижте кои ще участват в празника по случай 100 години футбол във Велико Търново

България U15 с реми срещу Косово (ВИДЕО)

Две дузпи и 1:1 в контрола, играна в Прищина

Разкритие: БФС помага на Етър

Централата ще финансира поставянето на осветление на новия тренировъчен

Козирката на „Армията“ вече е в историята (ВИДЕО)

Вижте подробности

Левски обяви програмата си до дербито

Вижте какво съобщиха „сините“

Двама основни футболисти се връщат в строя на Локо (Сф)

Валентин Николов и Мики Орачев подновиха тренировки

Официално: Глобиха Пирин и Хебър с по 2 бона

Вижте всички решения на Дисципа

Крумовград с контрапозиция: До персоната с изявен статут...

"Недоумяваме каква е тази драма заради желанието ни да играем по-близо“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки