Георги Илиев: ЦСКА най-накрая случи на собственик

Гонзо промени много неща в Черно море, амбициите му са още по-високи, казва капитанът на варненци

Георги Илиев: ЦСКА най-накрая случи на собственик

Капитанът на Черно море Георги Илиев говори пред "Тема Спорт" за изминалия полусезон. Полузащит­никът направи равносметка на представянето на моряците и даде оценката си за родния футбол и има ли развитие след дадения рестарт през лятото.

Жоро, краят на година­та е време за равносмет­ки. Черно море ще зимува на четвърто място, дово­лен ли си от представяне­то на тима?
- Първоначално целта пред нас бе шесто място и на този етап сме я изпълни­ли. Есента бе добра за нас. Важното е през пролетта да се подготвим на ниво и да осъществим тази цел, защото още не е сигурна позицията ни. Направихме доста добри мачове. Има­ше и два-три колебливи, но като цяло се представихме на ниво.

Водите на Ботев Плов­див с 8 точки. Достатъч­но добър аванс ли е това?
- Със сигурност е добра преднина. Има още мачове, но при всички положения това е комфортно за нас. Историята познава всякак­ви случаи, така че не бива да се отпускаме нито за миг.

Имате ли апети­ти за не­що по-сериоз­но от място в шестицата?
- Нека пърьо си гарантираме мястото там. После ще надгражда­ме своите цели.

Продължавате в турни­ра за купата. Предстои ви мач с третодивизионния Литекс. На пръв поглед лесно препятствие на четвъртфиналите.
- Не трябва да ги подце­няваме, защото ако го сто­рим, ще имаме много главо­болия. При всички положе­ния те си имат своите добри страни, на които трябва да обърнем внима­ние. Все пак отстраниха Славия и Локо София. Тези мачове са по-различни от шампионатните, така че нищо не се знае. Разбира се, имаме амбициите да заво­юваме трофея и ще подхо-дим с нужната отговор­ност към двубоя.

Отразява ли се на вас това, че не играете във Варна, а домакинствате в Каварна?
- Факторът домакин­ство винаги е бил важен за нас. В последните 7-8 годи­ни нашият стадион се превърна в крепост и то­ва, че не играхме, ни се от­рази до голяма степен. Но в крайна сметка това е за доброто на футбола. Да може да се оправят стади­оните и да стават по-хуба­ви мачове. Искрено се надя­вам напролет да се върнем на "Тича". Вече започнаха ремонтни­те дейности.

Има ли промяна във футбола ни? Вече има нов формат на първенство­то. Но се забелязва и от­лив на публиката?
- От това, което наблю­давам, тази година има по-интригуващи мачове. Мо­же да кажем, че са и по-качествени. Много голове се отбелязаха. Отливът на  публика е от много години, не е от  вчера.  Негативна тендеция. Това е проблем, който се е натрупал през годините. Обрат­ният процес ще е много дълъг и сложен за съжаление.

В послед­ния кръг направихте ра­вен с Лудогорец в Разград, ще успее пее ли някой да ги спре?
- Според мен тази тяхна хегемония трябва да е мо­тивираща за другите от­бори. Трябва да се попие техният опит и да се ин­вестират пари, които в един момент да се върнат. Това са въпроси за президентите на клубовете. Да имаш такъв отбор 6 пър­венството винаги е по-мотивиращо. Напълно логич­но е отново да станат шампиони. Те притежават най-добрата организация, играчи, колектив. Според мен трудно някой може да ги измести от първото място.

Съжаляваш ли, че не премина в Лудогорец?
- Имаше оферта към мен преди три години, но в крайна сметка не се разб­рахме. Да не задълбаваме. Просто това, което ми предложиха, не ме удовлетворяваше.

Какво промени Георги Иванов-Гонзо със завръщането си в Черно море?
- Много неща. Главно в организацията, игрово, обстановката в съблекалнята. Мотивацията, която той има, я предаде на играчите. Радващото е, че промяната се вижда отчетливо Негови­те цели са по-високи и се надя­вам постепенно да достигнем до то­ва, което той иска.

Виждаш ли отбора в тройката в края на първенството?
- Не знам дали реално имаме възможности за тройката, но имаме ли шансове, веднага ще атаку­ваме. Но първата ни цел е да влезем в шестицата. Не трябва да се изхвърляме напразно. Всичко е възможно. Виждате, че две поред­ни победи те изкачват на­горе, две загуби те смък­ват надолу. Тук вече става въпрос и за психиката на отборите.

Как се разбирате с Геор­ги Иванов? Реално поглед­нато, вашата разлика е пет години.
- С Георги Иванов имаме много добри взаимоотно­шения. Да, на терена през годините сме били съперни­ци, но той е отличен про­фесионалист.

Съжаляваш ли, че излезе само веднъж в чужбина? Мислил ли си за ново пре­дизвикателство? Ти си от малкото футболисти, ко­ито са останали лоялни на клубовете си, играл си са­мо в Черно море, Локо Пд и ЦСКА.
- Може би така е трябва­ло да станат нещата. Да мина през всичките тези години в Бълга­рия. На 35 години няма как да мисля за чужбина.

Човекът, извел ви до титлата с Локо Пд през 2004 година, Едуард Ераносян, се завърна начело на ти­ма.   Какво е мнението ти за случващото се на "Лаута"?
- Едуард Ераносян винаги е бил добър вариант за Локомотив. Видях­те за един месец какво направи. По­бедиха и Левски, ЦСКА, както и нас, спечели­ха и в дербито с Ботев. Но железничарите винаги са имали и страхотна публи­ка, която ги е подкрепяла. Очаквам силно представя­не от тях и напролет.

Колко още се виждаш, че можеш да играеш - два, три сезона?
- Всичко зависи от това как се чувствам. Дано се опазя от контузии. Ще иг­рая, докато се чувствам добре и хората около мен ми показват, че разчитат на мен.

Спазваш ли определен режим? Има ли нещо по-специално в храненето ти, което избягваш?
- Естествено, че спаз­вам. След 30-ата година ор­ганизмът започва да си ис­ка определени неща и ако не си професионалист, трудно ще се получи. Нор­мално е да поддържам строг режим на хранене и трениране. Някои храни отбягвам, на други набля­гам. Повече вода пия. Ал­кохола не съм си го забранил, но винаги е в умерени количества и залагам на по-лекия. В младежките си години съм пушил, но и това се е случвало по-рядко.

Как приемаш случилото се с ЦСКА? Очакваше се много повече и от Левс­ки?
- Може би Лудогорец вдигнаха сериозно летва­та. Това е причината ЦСКА и Левски да са в това положение в момента. А може би се дължи и на грешно уп­равление. Но Гриша Ганчев е показал през годините, че е сериозен човек и умее да поддържа един футболен отбор. Мисля, че в ЦСКА най-накрая случиха на собственик. Показа, че мо­же успешно да управлява кораба.

Затвори ли страницата национален отбор?
- Нямам такива амбиции. Когато са ме викали, вина­ги съм се отзовавал. Не ми е някаква фикс идея, когато не ме извикат да се сърдя. Това е въпрос на чест и гор­дост. Има доста млади футболисти, на които трябва да им се даде път.

Кои от тях ти правят впечатление?
- Има много таланти. Да не ги изброявам, но и тук, във Варна, и в София, в Плов­див има. Но трябва да се ра­боти с тях. Те трябва да знаят, че това ще ги изстреля напред. Никой ня­ма да дойде и да им каже: Елате в чужбина и всичко ще ви е наред. Трябва много работа. Виждаме в чужбина какво е нивото и условията. Няма как да ги караш да бя­гат всеки ден в гората или да ритат на асфалта и да искаш резултати. Не може да ги сравняваме нещата, когато аз бях юноша преди 20 години. Едно време в чуж­бина не ги е имало тези усло­вия и на никого не му праве­ше впечатление това.

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки