Новата звезда на България

Мирела Демирева отказва да стане манекенка заради леката атлетика

Новата звезда на България

Спортист №1 на Бълга­рия за 2016 година Ми­рела Демирева даде нов прочит на това какъв трябва да е водещият български спортист. 26-годишната атлетка об­ратно на разбиранията за капризните известни спортисти е тиха, скром­на и много социално ан­гажирана.

От две години Мире­ла избра да живее не къ­де да е, а в Амстердам. Там тя освен че тренира там при Риини ван Лееуен се готви да започне магистратура и естестве­но да изучи отлично хо­ландския език. Атлетка­та с тяло на манекенка вече е на финала на бакалавърската си степен по публична администрация в Нов български университет. Дипломна­та работа на Мирела е много актуална - "Имат ли права нелегалните емигранти".

Пътят на бъдещата звезда в леката атлетика започва първоначално да тренира тенис на корт, после гимнастика и плуване. И трите спор­та обаче не я спечелват. В трети клас Мирела и нейни съученички за­почват като на шега да тренират или по-скоро да се забавляват на ст. "Георги Аспарухов". Младият спец Антон Бонов при който ученички­те тренират все пак ус­пява да запали огъня на Мирела към олимпийс­ки спорт №1. В атлетика­та тя се пробва първо с скока на дължина и спринта. Случайно участва на състезание в ско­ка на височина и го пе­чели. От тогава тя се влюбва в тази дисципли­на. Талантливата млада дама дори отказва пред­ложение да стане мане­кенка заради Кралица­та на спортовете.

Семейният тласък към спорта дават роди­телите ѝ, които са в ели­та на българската лека атлетика. Бащата Краси Демирев е европейски шампион за юноши на 400 м с препятствия и №2 във вечната ранглиста на България в дисципли­ната с 49.48 сек. Майка ѝ Валя е една от топспринтьорките на страната на 100 и 200 м. След края на кариерата си тя става во­дещ треньор в спринтовите дисциплини. И два­мата обаче дават съвети на Мирела, но само в частта здравословно хранене.

След Бонов Мирела тренира при Румяна Це­нова и Любомир Запрянов. От 2004 г те се под­готвя при Лили Видева. Именно при нея постига и първите си големи ус­пехи в сектора. През 2007 г грабва бронза от световното за девойки в Хенгело, Година по-къс­но вече е със сребро от шампионата на планета­та за девойки в Бидгошч. Съдбата обръща гръб на Демирева през 2009 г, когато стара контузия в глезена довежда до счуп­ване на парченце от едната става. Следва опе­рация в Холандия и поч­ти 2-годишно възстано­вяване. През този тежък за нея период силно ра­мо ѝ дават нейните ро­дители и приятеля ѝ Мариан. До нея плътно е и нейната треньорка Лили Видева. Малко не ѝ дос­тига да покрие квалификационната норма за Олимпиадите през 2008 и 2012. През 2014-а се мес­ти в Амстердам, където продължава с трениров­ките. Интересното в слу­чая е, че тя е намерила по интернет треньора, с когото впоследствие пос­тигна най-големите ус­пехи в кариерата си.

Голямата година за Мирела е именно 2016-а. Точно 8 години след ка­то печели последното си отличие при девойките идва ред да стъпи на по­диума и при жените. Българската прима смая всички на европейското в Амстердам, като спе­чели сребърния медал със 197 см. Именно там тя накара специалисти­те да почнат да я броят за фаворит за медалите и от олимпиадата в Рио де Жанейро. В Бразилия драмата на финала е пълна. Мирела прави фаул на 182 см, но впослед­ствие се събра и завър­ши с равен резултат - 197 см с олимпийската шам­пионка Бейтия (Испа­ния). След игрите в Рио Мирела показа, че освен голям спортист е и го­лям човек. Тя отказа со­лидната премия от своя клуб "Берое", като помо­ли парите да се вложат за подпомагане на мла­дите атлети. Преди дни тя получи подарък коле­ло, което ще вземе със себе си в Холандия, къ­дето няма кола, а това е единствения начин да се придвижва бързо до ста­диона. Любовта на Ми­рела към младите талан­ти бе доказана и с учас­тието и във веригата "Мтел атлетика за мла­дежи", където награди призьорите и накара всички да видят пламъ­ка в очите на децата, ко­гато я видяха наживо. Мечтата ѝ е занапред да скача по-високо и да е здрава. Стефка Костадинова пък си пожела именно Мирела да по­добри нейния световен рекорд, който догодина ще навърши 30 г. Жела­ем и го от сърце!

„Стандарт”

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки