Дунав бе хитът на есенния полусезон

С избистрен състав още от втория ешелон, момчетата на Веселин Великов сряха сърцата на русенската публика

Дунав бе хитът на есенния полусезон

На 30 юли Дунав изигра първия си двубой в новата Първа лига. Така бе сложен край на четвъртвековното чакане на русенци да видят отбора си в елита. 25 години - време за едно поколение... Но с представянето си отборът се отблаго-дари на феновете за дългото чакане. Кефът на всички щеше да е пълен, ако тимът играеше домакинските си мачове в Русе. Заради належащ ремонт на стадиона драконите приемаха съперниците си в Разград. Дори и без "чисти" домакински мачове, тимът на Веселин Великов направи своеобразен подвиг - новакът в групата допусна първата си загуба едва в осмия кръг и дълго време оглавяваше класирането. 

 

Всъщност през есента русенци обраха плодовете на далновидната си няколкогодишна политика. И показаха, че без да се хвърлят излишни средства, отбор може да се изкачи от третия ешелон до елита. Те бяха и единственият новак, който заслужи мястото си в него по спортно-технически критерии. Но, за да се случи всичко това, трябва правилна работа. Преди началото на първенството в Дунав отново направиха правилен и силен ход - ръководството, начело с д-р Симеон Симеонов, заслужи доверие, като бе преизбрано на Общото събрание. Привлечени бяха треньорите Пламен Донев и Игнат Младенов, които да допълнят щаба на Веселин Великов. Последният, въпреки че не притежава Про лиценз, бе оставен да командва парада. Бившият национал Ивайло Петков пък влезе в клуба - назначен бе за изпълнителен директор и помогна сериозно за селекцията. Драстични промени по състава нямаше. И Дунав бе от малкото тимове, които не подмениха изцяло единайсеторката си. Това също оказа голямо влияние. Затова и русенци ще зимуват в Топ 6 - едва ли са си представяли това преди старта на кампанията.

 

Като всеки новак и Дунав в началото бе неуверен в силите си. Точката срещу поканения в елита Локомотив Горна Оряховица на старта обаче вдъхна кураж на възпитаниците на Веселин Великов. И те като на шега наредиха след това четири поредни победи, в три от които не допуснаха гол. Така драконите се наместиха на върха на класирането.

 

В шестия кръг Дунав прие ЦСКА, а над 5 хиляди зрители се стекоха на стадиона в Разград. Агитката на русенци изпадна в делириум, след като само в разстояние на 60 секунди любимците им решиха мача в своя полза - 2:0 с голове на Васил Шопов (32-ра мин) и Антон Огнянов (33-та мин). Така фаворитът бе повален, а в Русе се размечтаха за нови подвизи. Веднага тръгнаха и сравнения с шампиона в Англия от 2016 година Лестър, който никой не слагаше в сметките след силния старт, но накрая триумфира със златните медали. От клуба обаче останаха здраво стъпили на земята и повтаряха до втръсване - "Целта ни е да не изпаднем. Ще се радваме, ако това се случи".

 

Истината е, че Дунав бе хитът на футболната ни есен. При това с играчи, които преди време бяха отписани с лека ръка от доста отбори. Под ръководството на Веселин Великов русенци изповядваха прагматичен футбол, но с изпълнители, които познават кътни-те си зъби от съвместния си престой в Б група, а някои и от В. Тимът залагаше на солидна отбрана. В предни позиции се разчиташе много на Мирослав Будинов. Таранът не само че бе водещиият реализатор в състава с петте си гола, но той дирижираше и играта - овладяваше изпратените в предни позиции дълги топки и ги разпределяше умело. Обикновено те отиваха в крилата Юлиян Ненов и Антон Огнянов. До средата на полусезона двамата бяха неудържими и привлякоха доста погледи към себе си. Заради победите и първото място някак си встрани сякаш оставаха изявите на вратаря Мартин Луков. А с хладнокръвните си реакции той вдъхваше увереност на всички пред себе си. Стражът бе под рамката в 18 шампионатни двубоя, като в повече от половината от тях не позволи топката да премине голлинията му - завърши есента с 10 сухи мрежи. Луков записа името си в историята на клуба, като не инкасира попадение 484 минути. Предишното най-добро постижение за русенци бе на вратарят Иван Иванов - 442 минути през сезон 1963/64.

 

Помощ в това си начинание Мартин получи и от защитата. Тя бе доста стабилна в лицето на Атанас Атанасов, Петър Патев, Тейнур Марем, Михаил Милчев и Искандар Джалилов. A пред тях в средата постоянен бе Диян Димов. Той се показа като истински капитан. Бе и единственият, който взе участие във всичките 19 битки - не пропусна нито една игрова минута.

 

Нормално бе в един момент драконите да поизпуснат малко парата. След първото си поражение за сезона - 1:2 от Ботев Пд, дошло на 24 септември, тимът в още 4 последователни двубоя не стигна до трите точки (2 равенства и 2 поражения). Но намери сили да се вдигне и да сложи край на кризата. Със застудяването на времето започнаха и съдийските тесли - поражението с 0:1 от Верея в Стара Загора дойде, след като нападателят на домакините Амаду Сукуна (вече е играч на Левски) вкара гол, като преди това игра с топката и с двете си ръце. При 0:1 от Черно море в Каварна реферът Станислав Ставров пък не даде две чисти дузпи на русенци...

 

Въпреки това Дунав ще зи-мува на шесто място в класирането - клубът е с най-малкия бюджет в Топ 6. Русенци показаха, че парите не са всичко -доста повече средства от тях хвърлиха Ботев, Берое, както и другите три новака - Локомотив Горна Оряховица, Нефтохимик и Верея. Но нито един от тези тимове не направи това, което стори Дунав.

 

През пролетта обаче предстои по-трудното - затвър-ждаване и опазване на мястото в първата шестица. Големият бонус за отбора ще е завръщането в Русе. С подкрепата на феновете, които ще са несъмнено по-многобройни от тези, които пътуваха цяла есен до Разград, тази амбициозна задача може да бъде постигната. За жалост на запалянковците първото домакинство -на Берое, което ще е и пряк сблъсък за Топ 6, ще се играе при закрити врати. Така че първият мач у дома пред фено-ве ще бъде този с Левски от 22-рия кръг - двубой, който със сигурност ще предложи доста емоции. И ще покаже дали Дунав ще бъде хит и през пролетта на 2017 година. 


Янаки Димитров, "Тема спорт"

Щангите превъртяха играта! Върнаха загробил ги президент

Коджабашев почти уби спорта си през 2008 г., сега може да го довърши

Кои са големите губещи от Конгреса на БФС

Венци Стефанов, групичката на Бербатов, Градев и Руди Гела няма да липсват на никого

Барби, пак ли кръв?

Депутатите да инсталират Бербатов за пожизнен президент на БФС със закон

Гонзо спечели титулярното място в може би най-важния мач

Често пренебрегван в националния отбор за сметка на Бербо, Иванов сега е президент на БФС

Защо Бербатов не получи доверието на клубовете

Вижте причините

Шампион пред отказване: ММС няма адекватна политика, при Кралев беше друго

Разказът на Йордан Колев, който се бие за България и все още продава мартеници

Невъзможният избор 7: Най-нелепата кандидатура

Ето какво представлява неадвокатът Георги Градев

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ИЗБОР 3: Ще стане ли Гонзо президент на БФС

Вижте кандидатурата му

Левски и ЦСКА продават най-скъпо

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки