Стадион "Юнак" става място за срещи

Бившият стадион „Юнак" да е зелена морава с места за сядане, от върха на тв кулата да може да се наблюдава цяла София, а нова спортна зона да се оформи около гара „Пионер".

Стадион "Юнак" става място за срещи
Бившият стадион „Юнак" да е зелена морава с места за сядане, от върха на тв кулата да може да се наблюдава цяла София, а нова спортна зона да се оформи около гара „Пионер".
 
Това са идеи, заложени в проекта за подробен устройствен план на Борисовата градина, който се разработва от „Ковачев архитекти". Заданието и конкурсът бяха подготвени от бившия главен архитект на София Петър Диков, а журито избра този екип заради консервативната визия за парка с минимална намеса, която предложи.
 
Според проекта зоната на парка от страната на бул. „Драган Цанков" трябва да се оживи. Затова се предвиждат оформяне на нова паркова ос и възстановяване на розариума. В началото й, където сега е дупката от бившия стадион „Юнак", ще има зелена морава като естествена част от парка с места за сядане и срещи. На мястото на сградите на „Озеленяване" ще се направи информационен център с изложбена зала. Дендрариумът ще се отвори за посетители, а конната база на „Егида" ще се премести в южната лесопаркова част в неизползваеми сега сгради. Около бившата гара „Пионер" пък трябва да се оформи зона за спорт и култура. Ще има спортен център, игрище за пейнтбол и детски площадки. Те ще са на места, на които няма паркова растителност. В лесопарка няма да се лее бетон, алеите ще са само с опесъчена настилка.
 
Автокъщата „Капитолия" и заведения като „Веселото село" ще се премахнат.
 
Плановете са под автокъщата да има подземен паркинг и да се възстанови залата с кривите огледала. Около „Веселото село" пък ще се върнат детската светофарна площадка и водният канал за състезания с лодки, направени от децата. Подготвя се и пропускателен режим за парка, влизането с коли ще бъде ограничено. В градината ще влизат само линейки, пожарна, полиция, почистващи машини и автобуси, возещи футболисти и спортисти, но по определен маршрут. Заради желанието на младите хора „Маймунарника" да продължи да е част от парка от екипа, който подготвя проекта, биха допуснали компромис от първоначалната идея той да бъде премахнат. Заведението може да остане под някаква форма, но без да се предлага алкохол. Очакванията са обществените обсъждания да определят решението.

 

Авто-мото изложбата "Ние сме България" се провежда този уикенд край Варна (СНИМКИ)

Събитието представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България

Божинов облича екипа на Етър

Бившият нападател ще бъде част от празника на "болярите"

Капитанът на Лудогорец чете на деца

Инициативата се проведе в НУ “Васил Левски” в град Лозница

Джокович към Григор: У нас говорим за теб

Сърбинът забранил на сина си да носи гривни като на българина

Футболният отбор на Народното събрание с контрола във Враца

Вижте подробности

Александър Сано: Не повярвах, че световният ред допусна българин да вземе Златната топка (ВИДЕО)

Актьорът с култови признания в подкаста на Код Спорт

Зидан поема олимпийския огън във Франция

Треньорът част от подготовката за игрите

Новият враг на Барса с голям гаф на "Герена"

Ковач е недолюбван от феновете на Левски

Задава се шоу! Стоичков срещу Балъков

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки