Верея - повече от очакваното

Новакът обърка много сметки и показа, че успехи може да се коват и с по-малко пари

Верея - повече от очакваното

Ако роден футболен бос за пореден път започне да ви обяснява, че за резултати в най-популярния спорт трябват много пари, невинаги вземайте тези думи за чиста монета. От това неписано правило има и изключения и едно от тях безспорно е новакът в Първа лига Верея. С малко над 1,5 млн. лева бюджет (б.а. - сумата посочи лично почетният президент на клуба - Галин Михайлов), заралии оставиха далеч след себе си в класирането, конкуренти, превъзхождащи ги многократно по броя на финикийските знаци.

 

Когато през лятото тимът прие поканата за участие в новия формат на шампионата, всички побързаха да го сложат в групата на отборите, които ще се борят за оцеляване. Аргументите са, че единствено Верея сред сегашните ни представители в елита никога не е бил в него. Освен това в началото трябваше да играе домакинствата си не на своя "Трейс Арена", а на стадион "Берое" и така губеше предимството да посреща конкурентите на собствен терен. В лицето на Александър Томаш Верея заложи на твърде млад наставник, който никога допреди това не бе водил отбор в елита ни. Това също създаваше предпоставки за подобни негативни очаквания.

 

За капак му се наложи да гради нов отбор, защото от миналогодишния останаха само Здравко Илиев, Амаду Сукуна, Методи Костов, Иван Вин-ков, Веселин Васев и Крис-тофър Мафумби. Новите лица пък идваха на етапи, а отборът се запознаваше и сглобяваше в движение. На мястото на Томаш всеки треньор би се оправдал, че му трябва време за резултати. Побързаха да го поставят и сред първите уволнени наставници у нас, но без основание.

 

Дойде изненадващият успех на верейци над ЦСКА под Аязмото с гола на Сукуна пред погледа на множество червени фенове. "Какво толкова е станало, победили сме ЦСКА", бе краткият коментар на финансовия благодетел Галин Михайлов. И бе напълно прав да не бърза с похвалите към своите, може би припомняйки си миналите успехи на Любимец и Хасково над Лудогорец. Отбори, които после не просто изпаднаха от елита, но дори вече ги няма на футболната карта или са в ниските й нива.

 

Верея не би тъпана от успеха над ЦСКА. В тима продължаваше да се работи спокойно с мисълта да се трупат точки. Дойде победата и над пловдивския Ботев, продължена от триумфите, вече на собствената база в кв. "Кольо Ганчев", над Монтана, Локомотив Горна Оряховица и Дунав. Много сладки бяха и трите точки, изковани срещу съгражданите от Берое. Така Верея зимува на девето място с 23 точки, колкото има и тимът, воден от Ферарио Спасов, а бюджетът на зелено-белите е в пъти по-голям от този на верейци. Но те не се плашат от конкуренти с повече пари. Не се дадоха на гранда ЦСКА и на хита Дунав. Победиха ги в Стара Загора и взеха по точка при гостуванията. Точно визитите далеч от дома са ахилесовата пета на верейци. Те, заедно с Нефтохимик и Монтана, не са записали победа навън и са с едва четири равенства като гост - срешу Дунав, Пирин, ЦСКА и Монтана.

 

Верея не играе красиво, но пък е ефективен и стабилен в зашита. Основният "виновник" за добрите резултати след ръководството, макар и да не го признава, е наставникът Александър Томаш. Той постоянно изтъкваше положителните страни в изявите на футболистите си, изкарвайки при победа тях, а не себе си на преден план. Томаш е изградил и добър колектив от състезатели, повечето от които със стаж в елита. С такъв могат да се похвалят Иван Караджов, Здравко Илиев, Владимир Зафиров, Илия Мунин, Елиаш, Педро Еуженио, Селим Керкар, Георги Андонов, Момчил Цветанов и Илиян Йорданов. Към тях трябва да прибавим и качествените чужденци Амаду Сукуна и Илиас Хасани, първият от които вече е в Левски, а вторият -съшр желан от сините, се получава отбор, с който всички иде се съобразяват, запушил устата на критиците и показал, че и без много пари може да се направи корав тим, с който напролет всички ще се съобразяват. 

 

Иван Нейков, "Тема спорт"

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки