Петерханзел спечели първия си етап за годината в рали Дакар, катастрофа спря Ал-Атия в третия ден

Хоан Бареда (Испания, Хонда) спечели третия етап при мотоциклетистите с над 10 минути пред преследвачите

Петерханзел спечели първия си етап за годината в рали Дакар, катастрофа спря Ал-Атия в третия ден

Миналогодишният шампион Стефан Петерханзел (Франция, Пежо) спечели първата си етапна победа в рали Дакар през тази година, докато двукратният първенец при автомобилите Насер Ал-Атия (Катар, Тойота) загуби едното колело на автомобила си и изостана с цели 2:17 часа. Ал-Атия се движеше безгрешно по трасето, разделено на две отсечки по 240 и 124 километра, които бяха свързани от неутрален път на асфалт, по който пилотите се изкачиха на над 5 хиляди метра надморска височина. Себастиан Льоб (Франция, Пежо) влезе в етапа като лидер в класирането с 28 секунди пред Ал-Атия, но авансът на 9-кратния шампион във WRC беше заличен на мига.

Катарецът напредна с четири минути по време на почти изцяло навигационните начални километри, като тази преднина падна до две минути преди края на първата отсечка. Всичко за Ал-Атия завърши малко след началото на втората отсечка, когато той загуби колело и цял час за ремонт.

Петерханзел оглави с лекота класирането след проблемите на завърналия се на пистата катарец, който обаче беше принуден да спре отново и това оформи огромния му пасив срещу лидерите.

"Това е краят за мен. Ударихме един огромен камък и колелото си замина окончателно. Опитахме да го балансираме отново, но ни оставаха цели 80 километра до края. Просто нямахме частите, за да извършим пълен ремонт, а с камъни не става. Допуснахме грешка, имахме и лош късмет, но в Дакар тези неща се случват", каза Ал-Атия.

Петерханзел спечели първата си победа и тя беше тройна за Пежо при наличието на Карлос Сайнс и Себастиан Льоб на второто и третото място. В генералното класиране редът е разменен, като Льоб води на Сайнс с 42 секунди, а Петерханзел изостава с 4 минути.

Хоан Бареда (Испания, Хонда) спечели третия етап при мотоциклетистите с над 10 минути срещу преследвачите и оглави генералното класиране. Пилотът на Хонда доминираше изцяло на 780-те километра от Сан Мигел де Тукуман до Хухуй (364 по часовник) и завърши състезанието за 4:22.41 часа. Тоби Прайс (Австралия, КТМ) изостана с 23 минути от победителя в третия етап.

"Извадих късмет, но и свърших добра работа. Винаги съм концентриран по време на тези състезания и се радвам, че се представих добре", каза Бареда, който води с 11:20 минути срещу Сам Съндърланд (Великобритания, КТМ) в генералното клаиране. Пауло Гонсалвеш (Португалия, Хонда), е на третото място с 14:42 минути пасив.

Едуард Николаев, Евгени Яковльов и Владимир Рибаков (Русия, КАМАЗ) спечелиха третия етап при камионите и оглавиха генералното класиране с 2:27 минути пред Мартин Коломи, Рене Килиан и Давид Килиан (Чехия, ТАТРА). Жуйцзин Мао пък остана лидер в класирането при АТВ-тата, след като ден по-рано се превърна в първия китаец с подобно постижение за всички класове на рали Дакар.

Севлиево ще бъде домакин на кръг от републиканския шампионат по мотокрос

Вижте подробности

Цолов 21-и на спринта в Мелбърн

Основното състезание е в неделя

Цолов с шесто място в квалификацията в Мелбърн

Той ще стартира девети в спринта след наказание

Никола Цолов с глупост в Мелбърн, наказаха го с три места

Българинът умишлено избута съперник в стената

Александър Томов: За мен е чест да участвам в Европейския рали шампионат през 2024г.

"Амбициран съм да се представя достойно и се надявам да зарадвам всички българи с изявите си", сподели рали талантът от Плевен

Мартин Чой има нов отбор

Вижте подробности

Мик Шумахер дебютира в Световния шампионат за издръжливост

Вижте подробности

Проблем в двигателя лиши Никола Цолов от голям успех (ВИДЕО)

Пилотът водеше в голяма част от надпреварата в Бахрейн

Любослав Руйков ще участва в Картинг академията на ФИА

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки