Явор Вълчинов: Тази година искам Локо (Сф) в шестицата, догодина - в елита

"Със Стойчо Стоев свършихме добра работа на "Герена"

Явор Вълчинов: Тази година искам Локо (Сф) в шестицата, догодина - в елита

„Меридиан Мач" се свърза с новия старши-треньор на Локомотив (Сф) - Явор Вълчинов. Бившият бранител на „червено-черните" пое кормилото родния си отбор в края на миналата година като замени на поста Ангел Колев. С него разговаряхме за бъдещето на тима от „Надежда", като не пропуснахме да му зададем въпроси свързани с предишния клуб, в който работеше - Левски. Той напусна „Герена" през май 2016 година, където беше помощник на Стойчо Стоев.

- Г-н Вълчинов, за­що се съгласихте да поемете Локомотив (Сф)?
- Винаги съм мечтал да бъда старши-тре­ньор. Радвам се че това най-после се случи. Аз съм си локомотивец, ви­наги ще обичам родния отбор и няма по-хубаво нещо от това да заста­неш начело на клуба, в който си израснал.

- Ясно ли е вече всичко около подго­товката на отбора?

- Започваме на 11 януари, като до 21-ви ще сме в София. От 23 до 31 януари ще бъдем на лагер в Сандански. Сигурни контроли засе­га имаме с Германея (Сапарева баня) на 25, с Ботев (Bp) на 28-и, на 31-ви с Рилски спор­тист, но тя може би ще отпадне, и на 8 февруа­ри с Миньор (Пк).

- Ще имате ли прия­телски мач с Левски?
- Още не се знае. Имаме принципна дого­ворка с Елин Топузаков за контрола на 11 или 12 февруари. Тя обаче ще зависи от това кога ще бъде първият мач на Левски за първенство срещу Пирин. Ако бъде изтеглен за петък - 17 февруари, тогава няма да има контрола.

- Ще има ли нови попълнения на първа­та тренировка на Ло­комотив?
- Да, ще има. Очак­ваме четирима нови. По-късно ще вземем още двама души от Левски - Мики Орачев и Илия Димитров, който есента беше преотстъ­пен в Пирин. Имаме до­говорка с Левски, след като премине първият им лагер в Кипър, да ни дадат и двамата под на­ем.

- Ще бъде ли част от Локомотив юноша­та на клуба Алексан- Манолов, който игра през есента в Септември (Сф) и кои са други­те трима, кои­то очаквате на първата трениров­ка?
- За Ма­нолов мога да потвърдя със   сигур­ност, че през пролетта ще е при нас. За ос­таналите засега нека да не избърз-ваме преди всичко да се изясни окончателно.

- Остават ли в клуба защитникът Емил Виячки и нападателят Димитър Георгиев?
- Да, засега остават.

- Когато приехте да водите Локомотив, не ви ли притесняваше състоянието на клуба? Иван Василев невед­нъж казва, че го из­държа сам и му е трудно?
- Така е, но е Иван Василев е прям, казва нещата такива каквито са и каквото обещава, го прави. Коректен е към всички и това е най-важното.

- Какви са вашите лични амбиции с Ло­комотив и ще гоните ли завръщане в „А" група през следващия сезон?
- Аз се надявам през тази пролет отбора да се стабилизира, да пос­тавим добра основа, за да можем през следва­щия сезон да гоним по-високи цели. За да се върнем в „А" група, ще трябва клубът да е по-добре финансово. Дали ще стане - отсега не се знае. Живот и здраве през лятото ще видим как ще са нещата. Ако имаме всички предпос­тавки да атакуваме Първа лига през след­ващия сезон, аз имам желание да остана. Но и да ги няма пак бих ос­танал. Зависи от много неща.

- Какво ви направи най-силно впечатле­ние в мачовете на Ло­ко (Сф) през есента и какво най-много иска­те да промените и по­добрите?
- На живо гледах са­мо един мач, след това гледах доста срещи и се запознах по-добре. Чисто спортно-техни­ческите детайли ще ги запазя за себе си. Най-важното е отборът да стане по-постоянен и да няма голяма разлика в лицето, което показва на собствен и на чужд терен.

- Какво е нивото на Втора лига и какво ще бъде успех за Локомо­тив като класиране през пролетта?
- За нивото още не мога да кажа, защото не познавам детайлно противниците ни. От то­ва, което съм видял, мисля, че отборите са равностойни. За Локо­мотив смятам, че шес­тото място през този се­зон ще бъде успех и мисля, че то е реална цел.

- Кой ще завърши първи във Втора лига и одобрявате ли при­съствието на вторите състави на някои от­бори от елита в нея?
- По принцип аз съм „за" вторите отбори да им се дава възможност, но най-добре да им се позволява да участват до трета дивизия. Ина­че хипотетично, ако първият отбор изпадне от елита, може да се съ­бере с дубъла си във Втора лига. Но като се има предвид нивото на футбола в България мо­же би мястото на втори­те отбори е във Втора лига. За този сезон е трудно да се каже кой ще завърши на първо място.

- Кажете няколко думи и за Първа лига. Какво мислите за то­ва, което видяхте в елита през есенния дял и за Левски конккретно?
- Нищо ново не ви­дях. Лудогорец пак си беше над всички и пак ще стане шампион. Левски със сигурност ще бъде втори и ще участва в Лига Европа. Представянето на Левс­ки не е коректно да го коментирам.

- Остана ли във вас и в Стойчо Стоев ня­какво разочарование от раздялата с Левски и как оценявате рабо­тата, която свършихте на „Герена"?
- Искам да кажа, че ние със Стойчо Стоев свършихме добра рабо­та в Левски. Единстве­ното, за което трябва да се съжалява, е финалът за Купата на България, който загубихме от Чер­но море в Бургас. В пър­венството реалното място на отбора беше второто. С този Лудого­рец нямаше как да се преборим. Кой каквото ще да си говори, но то­ва е истината. В самия Стойчо със сигурност има някаква горчилка от станалото, но не се чувстваме обидени. Благодарни сме на всички в Левски и на ръководството, което ни даде възможност да ра­ботим в клуба.

- Споменахте фина­ла с Черно море в Бургас. Защо Левски загуби, въпреки че на практика беше дома­кин и мачът се игра пред „синя" публика?
- За мен истината е, че не ни достигна малко опит. Ще ви дам един пример, за да разбере­те какво имам предвид. Предполагам помните добре какво стана на мача Цървена звезда -Лудогорец в Белград. В края на полувремето Лудогорец беше с човек по-малко. Моци падна, лежа и така лека-поле-ка времето изтече и дойде почивката. На из­лизане Светльо Дяков успя да провокира един от тъмнокожите играчи на Звезда, който го уда­ри. Така му изкара чер­вен картон и двата отбо­ра останаха 10 на 10. Ето за такъв опит ви го­воря, че на Левски му липсваше в онзи финал. В конкретната ситуация водехме с 1:0 в 91-та минута и имаше тъч за нас. Ако имахме този опит, можеше да напра­вим така, че да „убием" мача и в последните се­кунди въобще да не се играе. Не го направих­ме и загубихме.

- Смятате ли, че репликата на Стойчо Стоев, че Лудогорец е като Реал Мадрид, а Левски като Райо Валекано бе причината вие и той да си тръг­нете от„Герена"?
- Много жалко и не­сериозно, ако е така. Ясно е, че той не гово­реше, че историческата роля на Левски в Бълга­рия е като тази на Райо Валекано в Испания. Той говореше за разли­ката в бюджетите на двата отбора. Естестве­но, че веднага се наме­риха хора, които да из­тълкуват погрешно ду­мите, но за съжаление няма какво да се напра­ви.

- Бихте ли работил отново със Стойчо Стоев?
- Разбира се, с най-голямо удоволствие. Много бих се радвал да сме в един отбор отново - аз като треньор, той като директор.

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки