Инсталирай - Novsport Alert

ЕВРОПА

Манчестър Юнайтед
Ливърпул
Арсенал
Челси
Интер
Милан
Ювентус
Рома
Реал Мадрид
Барселона
Атлетико Мадрид
Байерн Мюнхен
Манчестър Сити
ПCЖ
Лацио
Борусия Д

Анкета

Кой ще спечели Шампионската лига?

Кой ще спечели Шампионската лига?


Реклама

Facebook

08 януари 2017 11:01 
"Тема Спорт"


Решението за базите е справедливо за ЦСКА

 

Валентин Михов е един от видните футбол­ни ръководители в България през последните 25 години. Той е вторият президент в историята на ЦСКА, като поема поста от Борис Станков на 1 септем­ври 1990 г. и остава до юни 1993 г., когато е избран на същата позиция, но в БФС. При Михов клубът усвоява колосалните приходи от продажбата на Христо Стоичков, Любослав Пенев и Емил Костадинов. А на "Армията" идват Божидар Искренов, Йордан Лечков, Ивайло Андонов, Кирил Метков, Павел Дочев, как­то и първите чужденци - колумбийците Редин и Пимиенто. Като ръко­водител Михов вдига титла през 1992 г. с Аспарух Никодимов начело на отбора, както и Купата на България през 1993 г. А в па­кет продава Лечков и Дочев на Хамбургер. Михов   даде интервю за "Те­ма Спорт", в ко­ето говори за си­туацията в ЦСКА и приоритетите клуба.

Г-н Михов, следите ли ситуация та около ЦСКА? Какво е нието ви за начина, който се развива  клубът?
- Трудно мога да дам оценка, предвид че не съм в кухнята. Виждам, че се мисли за бъдещето. Акту­ално е решението за про­мяната на статута на "Армията" и Панчарево Това е добро и справед­ливо действие за ЦСКА и трябваше да бъде на­правено поне преди 1 години. Но на този клуб винаги се е гледало по особен начин. Особе­но що се отнася до базите.

А какви са впечат­ленията ви от пред­ставянето на отбо­ра?
- ЦСКА е трети, ко­ето означава, че не вър ви добре. Целта не може да бъде дру­га освен първото място. Всичко дру­го няма значение. Но явно има и таки­ва моменти. Пък и отборът е в пре­ход, което не е маловажно и трябва да се има предвид. Преди няколко ме­сеца се намираше в съвсем различна реалност. Хубавото за ЦСКА е, че има за собственик човек с пари, доказал се във футбола и спорта като цяло. Ве­че хората по веригата надолу тряб­ва да си вършат точно работата, за да има и успехи на терена.

Стамен Белчев бе утвърден за треньор на ЦСКА. Одобрявате ли подобен ход?
- Аз на треньора оценка не мога да му дам, защото не го познавам. Ще говорят резултатите. Дано да доне­се нещо повече от настоящото тре­то място.

Защо не се справиха предишните наставници Христо Янев и Едуард Йорданеску?
- По-скоро бих насочил вниманието към футболистите. Може би те не са на нивото, което трябва да бъде. И е така не само в ЦСКА, но и в доста други клубове. Този проблем обаче тръгва от школите. Защото през годините много талантливи футболи­сти бяха провалени още преди да са навършили 18 години. Доста препят­ствия има - на някои майките им не са хубави, на други бащите не са бога­ти... Казвам го иронично, но положе­нието в голяма част от школите в България е страшно. Това се отразя­ва и на юношеските и младежките национални отбори, където се случва да играят не най-добрите деца, а те­зи с "правилните" родители. Липсва принципна и последователна работа в школите и оттам страда целият футбол.

Но не смятате ли, че в ЦСКА вече е различно? Школата отново се превръща в приоритет...
- Има позитивни сигнали, въпросът е да видим резултатите. Ще бъда из­ключително радостен, ако в близки­те две-три години в първия отбор заиграят 5-6 юноши като титуляри. Всичко друго е погрешна визия и ра­звитие на състава.

Базите ли се очертават като най-спешния приоритет пред клу­ба? Още повече с оглед това, че се­зонът до голяма степен е отписан?
- Базите са нещо основно и, есте­ствено, че трябва да са приоритет. Радвам се, че ръководството мисли в тази посока. А и с решението на пра­вителството явно има раздвижване. ЦСКА има нужда от справедливост в това отношение, защото базите на клуба бяха откраднати. Вижте какво се случва със зала "Армеец" в момен­та. Това е място, където съм израс­нал и тренирал. Да, то беше държав­на собственост, а не на ЦСКА. Но винаги е било дом на клуба. А сега какво се случва - ЦСКА има една волейболна зала и те я затварят. Как и къде да се развиват децата?! Същото стана и с "Червено знаме", което бе отнето от клуба. А това беше най-хубавата база в България за детско-юношески футбол. Сега, ако отидете там, да се чудите да се смеете ли или да пла­чете. Същото стана и в Панчарево, но сега вече се работи там и имам надежда, че отново ще се превърне в прекрасна база. Мен ме е яд, защото базите в градовете, където има де­ца, са занемарени. А в същото времесе изсипаха десетки милиони грешни пари за някакви залички и стадиончета в селища с по три деца и петима младежи. Спомнете си през миналата година колко такива проекта бяха осъществени. Какъв е смисълът от тях? Кой ще играе в тези зали и ста­диони?! Тези средства трябваше да се съсредоточат във футболните центрове - София, Пловдив, Велико Търново... Там, където има млади хо­ра и има смисъл да се гради.

И националният отбор е изпад­нал в миманса...
- Там нямаме лидери, нямаме фигу­ри, с каквито съм имал щастието да работя преди. Чакаме поколение. Но не се вижда нищо добро на хоризон­та, ако продължаваме така.

А в състава на ЦСКА има ли лиде­ри? Предполагам, сте гледали доста мачове и сте придобили предста­ва?
- Последният мач на ЦСКА, който гледах внимателно, бе този в Горна Оряховица. Тогава бях поканен на от­криването на стадиона. ЦСКА игра прилично. Но няма кой да вкара гол. Това е големият проблем на този съ­став. Иначе атмосферата бе пре­красна. Видяхте колко хора имаше на стадиона.

Грешно ли бе, че се освободиха го­ляма част от футболистите, кои­то спечелиха Купата на България?
- Отборът тогава бе в трета ди­визия и въпреки всичко стана носи­тел на купата. Но едно е да си фут­болист във В група, съвсем друго е в елита. Едни играчи са отлични за аматьорските дивизии, но в Първа лига не вършат работа. Просто имат определено ниво, което не мо­гат да надскочат. А за да си в ЦСКА, трябва да си надскачаш възможно­стите. Така че времето ще покаже дали е било грешка. За да постигаш успехи в клуб като ЦСКА, трябва да действаш със стратегия и размах.

А виждате ли стратегия в ЦСКА?
-Добре би било ръководството да злезе и да каже - колко юноши ис­ка да има в първия състав и така нататък. Не знам сега каква е стратегията. Аз, като бях на­чело на клуба, без първо място ти си Господин Никой. Втори­те места и надолу не ги броях­ме. Сега нагласата е съвсем дру­га. Годините са по-тежки и за държавата, и за икономиката, и за футбола.

Смятате ли обаче, че тежките години на "Армията" отминаха? Ве­че не се говори за забавени заплати, за задължения, нещо, което бе ха­рактерно за ЦСКА дълго време...
- Факт е, че ЦСКА дълго време бе-ше опитно поле. Учеха се на негов гръб. Но това е минало. Сега начело на клуба стои човек, който е наясно с материята. Гриша Ганчев го позна­вам като много точна и коректна личност и към мен, и към спорта ка­то цяло. Въпросът е отдолу, под не­го, кой и как работи. Защото клубът си има екипи - по спортно-техниче­ската част, финансовата, базата, школата, реклама... Гришата е соб­ственик, той няма да тръгне да се за­нимава с тези неща или пък да опре­деля кой ще играе и кой не. Въпросът е хората под него да си вършат рабо­тата. Но Ганчев, като го познавам, вярвам, че ще има успехи на "Армия­та". Показа го в Ловеч. Той не си оставя работата недовършена.

Смятате ли, че ЦСКА и Левски ще съкратят разликата спрямо Лудогорец?
- Лудогорец направи добри неща, но винаги може и повече. Трябват още инвестиции, за да е фактор в Шампионската лига. Като цяло бих посъветвал клубовете в България да взимат не малки кончета, а атове.

Почина един от най-успешните футболни ръководители през новия век и ваш близък - Стефан Орманджиев. Как ще го запомните?
- В понеделник ще бъда на погре­бението му. Близък съм с цялото се­мейство, от деца сме израснали за­едно. Тъжно ми е, защото загубих приятел, с когото имам стотици споделени моменти. Ще го помня са­мо с добро.

Реклама

Коментари

Секция "Коментари" е предоставена за мнения и коментари от читателите на novsport.com. Препоръчителна минимална възрастова граница 18 години.
Novsport.com не носи отговорност за съдържанието на тази секция. Посетителите използват и четат раздела на своя отговорност.

Bookmark and Share

...
Изпратено от Анонимен на 09 януари 2017 07:47. |
АБЕ БОКЛУК,БИЛО ДОБРО РЕШЕНИЕТО ЗА СЕСЕКА ЛИТЕКС,А ДОБРО ЛИ Е ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ,ДОБРО ЛИ Е ЗА НАРОДА ДА НЕ СЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ...МРЪСНИ ИЗМАМНИЦИ И УРОДИ ОРАНЖЕВИ...ЗАТОВА БЪЛГАРИЯ Е НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ,ЗАРАДИ ТАКИВА ИЗМАМНИ СХЕМИ И ДАЛАВЕРИ
...
Изпратено от ssaev на 09 януари 2017 15:48. |
А бе шмекери подуенски, в дългове затънали. Що не вземете да се гръмнете!? Точно вие ще ми говорите кой какво бил плащал и кой не!
...
Изпратено от Анонимен на 08 януари 2017 22:25. |
ЦСКА Е ПО-ЖИВИ ОТ ВСЯКОГА. И ТОВА Е ЯСНО И НА НАЙ-ЗАБЛУДЕНИТЕ ГОВЕДА И УМИРАТ ОТ ЯД И ЗЛОБА
...
Изпратено от анонимен на 09 януари 2017 07:48. |
НЕ САМО ГОВЕДАТА,ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЗНАЕ ЧЕ СТЕ ИЗМАМНИЦИ И К.УРВИ НА ПОМАКА...А ВИЕ МОЖЕ ДА СЕ МИСЛИТЕ И ЗА БАРСЕЛОНА И РЕАЛ
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА
Изпратено от Анонимен на 08 януари 2017 22:22. |
„Усвои“ милиони от трансферите на Ицо,Емо и Любо,после и от Дочев и Лечков!Къде отидоха тези пари и защо ЦСКА,вместо да просперира от тези приходи,точно обратното -пропадна!Ебати мошеника -комарджия,как няма срам да говори и да дава акъл!
...
Изпратено от анонимен на 09 януари 2017 07:48. |
И ТОЙ КАТО ТЕБЕ ПЪЛЕН БОКЛУК И ОРАНЖЕВ УРОД
Микренски уроди
Изпратено от Анонимен на 08 януари 2017 21:35. |
ЦСКА умря
...
Изпратено от анонимен на 08 януари 2017 22:20. |
Умре ти куро!
...
Изпратено от анонимен на 09 януари 2017 07:49. |
В ТВОЙТО ГЪЗО УМРЕ НЕГОВОТО КУРО!
Микренски уроди
Изпратено от Анонимен на 08 януари 2017 21:35. |
ЦСКА умря
az67
Изпратено от анонимен на 09 януари 2017 00:17. |
You are idiot...
...
Изпратено от анонимен на 09 януари 2017 07:49. |
НЕ ТОЙ Е НОРМАЛЕН,А ТИ СИ ИДИОТ И МИКРЕНСКИ ПОМАК
Микренски уроди
Изпратено от Анонимен на 08 януари 2017 21:35. |
ЦСКА умря
Микренски уроди
Изпратено от Анонимен на 08 януари 2017 21:35. |
ЦСКА умря
Микренски уроди
Изпратено от Анонимен на 08 януари 2017 21:35. |
ЦСКА умря
Микренски уроди
Изпратено от Анонимен на 08 януари 2017 21:35. |
ЦСКА умря
...
Изпратено от ssaev на 09 януари 2017 15:52. |
Ами вие, все след ЦСКА кретащите, накъде ли вървите?
...
Изпратено от ssaev на 09 януари 2017 15:52. |
Ами вие, все след ЦСКА кретащите, накъде ли вървите?
ЦСКА е един и играе на Армията!
Изпратено от Анонимен на 08 януари 2017 18:42. |
Гришата е нашия БОГ!Той е месията!Обичаме те Гриша!
...
Изпратено от анонимен на 09 януари 2017 07:50. |
БОЖЕ,БОЖЕ КОЛКО ПРОСТОТИЯТА ИМА ТОЯ СВЯТ...ЕДИН КОМУНИСТ И ПОМАК ДА ТИ Е МЕСИЯТА НА ЖИВОТА...
...
Изпратено от ssaev на 09 януари 2017 15:55. |
Друго е да си имаш агент Николай, агент Тара или "заплахата за националната сигурност" Майкъл Чорни в управата си.
...
Изпратено от Анонимен на 08 януари 2017 17:55. |
муууууууу хахаха пикате ли газ подуенски крави хахаха
...
Изпратено от Анонимен на 08 януари 2017 15:14. |
ГОВЕДА, ЧЕТЕТЕ И МУЧЕТЕ. ГРИША ГАНЧЕВ ЩЕ ВИ ЗАКРИЕ
...
Изпратено от анонимен на 08 януари 2017 15:41. |
Вас като закри завинаги и си мислите,че и другите ще умрат, ама ще си останете само с надеждата.
...
Изпратено от Анонимен на 08 януари 2017 12:36. |
Не виждаш ли че ГРИШАТА го интересуват само базите а не отбора Литекс Етрополе.Нито един класен играч не е купил още.
...
Изпратено от анонимен на 08 януари 2017 22:30. |
ГОВЕДО НИЕ НЕ ИСКАМЕ КУПЕНИ ИГРАЧИ, ИСКАМЕ ИГРАЧИ ОТ ШКОЛАТА. ТОВА Е ИСТИНАТА. ТОВА Е ПЪТИЯ
She kupi tebe-govedo. ...
Изпратено от анонимен на 08 януари 2017 15:58. |
She kupi tebe-govedo.
...
Изпратено от анонимен на 08 януари 2017 17:37. |
Не.Той купува само прасета-шопари

 

Още от Интервютa

Още от Интервютa

Актуално

19:45 21/02 Леганес - Реал Мадрид 1:3
21:45 21/02 Севиля - Ман Юн 0:0
21:45 21/02 Шахтьор - Рома 2:1
18:00 Днес Локомотив Москва - Ница
20:00 Днес Виктория Пилзен - Партизан
20:00 Днес РБ Лайпциг - Наполи
20:00 Днес Лацио - ФКСБ
20:00 Днес Спортинг - Астана
20:00 Днес Зенит - Селтик
20:00 Днес Атлетико - Копенхаген
20:00 Днес Виляреал - Лион
20:00 Днес Динамо Киев - АЕК
22:05 Днес Залцбург - Реал С
22:05 Днес Арсенал - Йостерсунд
22:05 Днес Аталанта - Дортмунд
22:05 Днес Милан - Лудогорец
22:05 Днес Брага - Марсилия

Реклама

Видео

Част от пресконференцията на Григор Димитров Кристиано Роналдо получи петата си "Златна топка" Агитката на Лил събори оградата на мача с Амиен
Част от пресконференцията на Григор Димитров
Кристиано Роналдо получи петата си "Златна топка"
Агитката на Лил събори оградата на мача с Амиен

Резултати на живо

Всички мачове Още РЕЗУЛТАТИ

Футболни Прогнози

Любопитно

Френският президент вечеря с футболисти Разкриха тайната на германския успех в ПьонгЧанг Българин се щракна с Меси
Френският президент вечеря с футболисти
Разкриха тайната на германския успех в ПьонгЧанг
Българин се щракна с Меси

Реклама

Фото Галерия

Щастлив рикошет донесе победа на Левски Осми редовен конгрес на БФС Милан не пощади Лудогорец
Щастлив рикошет донесе победа на Левски
Осми редовен конгрес на БФС
Милан не пощади Лудогорец

Реклама

Още от деня

Всички новини от деня

Автоновини

Красивите каки остават във Формула Е Марк Кома напусна рали Дакар Били Монгър проведе първия си тест след зловещата катастрофа
Красивите каки остават във Формула Е
Марк Кома напусна рали Дакар
Били Монгър проведе първия си тест след зловещата катастрофа