Левски вади най-доброто от дълбокия сняг

Силните трансфери през последните 25 години на "Герена" са направени именно през зимата

Левски вади най-доброто от дълбокия сняг

Зимата не е време за гръмки трансфери, а само възмож­ност за леко подсил­ване на състава и закърпване на някои невралгични пози­ции. Това го твърдят почти всички големи клубове и треньори в света и донякъде има логика, защото предлагането през лятото е по-голямо и на по-нормални це­ни. Трансфери през зимата са само за отчаяните, които се нуждаят от попълне­ния на всяка цена.

Не така обаче стои въпросът с Лев­ски. „Сините" дотук взеха вече едно но­во попълнение в ли­цето на Амаду Сукуна и се надяват на още няколко. Колко ще бъдат обаче в действителност за­виси от много факто­ри. Това обаче, което обнадеждава всички фенове, шефове и треньори на „Герена" е фактът, че Левски работи повече от добре с трансферите си през зимата. В то­зи период „сините" осъществиха някои от най-добрите си трансфери през пос­ледните 25 години. Тенденция, която е коренно противопо­ложна на всичко, което се случва в европейския фут­бол в този пери­од.

Ако започнем прегледа от да­лечната 1992-а година, то ще ви­дим, че няма ни­то един коледен период, в който Левски да не е взел поне един голям футболист. Пръв хорото по­вежда Краси Ко­ев, последван от може би най-го­лямата жива легенда  на клуба Наско Сираков. Гол­майстор но­мер 1 на Левски за всички вре­мена се завръща от Ланс на „Герена" през 1993-а година, заедно с друг много успешен „син" футболист Гошо Гинчев, който идва от Берое. Впоследст­вие е ясно на всички какво те сториха на „Герена" - титли, купи, запомнящи се евромачове, онова паметно 7:1, а и мяс­то в епопеята на българския футбол САЩ'94.

Точно през уж по-слабия трансферен зимен период в Лев­ски идва и настоя­щият треньор на „си­ните" Елин Топузаков. Това се случва през далечната 1996-а година, кога­то той пристига от Димитровград, за да се превърне в един от най-обичаните ка­питани в историята. Сега Топчо е приз­ван в един също дос­та тежък момент да върне успехите на „Герена", преборвай­ки се с големия хеге­мон Лудогорец. През същата зима в Левски идва и Дончо До­нев от Локо (Сф).

Следват още голе­ми трансфери - Вла­димир Иванов - Фугата, Захари Сира­ков, Георги Бачев, Мартин Станков, Джон Ингълс, Станислав Генчев и завръщането на Илиан Илиев се случват в рамките на следващите три години. Левски показва усет и към чужденци, след като точно през зимата връща Миодраг Пантелич и взи­ма Костантин Головской и Петер Кабат. Всички от тях оста­виха следа в историята на клуба и запи­саха във визитката си доста успехи.

Последният голям отбор на Левски в историята - този на Станимир Стоилов, играл в групите на ШЛ и на 1/4-финал в Лига Европа, също бе съставен основно от футболисти, взети през зимата. В инте­рес на истината, Мъри завари много от играчите като Елин Топузаков и Дими­тър Телкийски и им вдъхна живот. Други като Домовчийски бяха открити именно от самия него в ДЮШ. От привлече­ните обаче само Седрик Бардон дой­де през лятото. Да­ниел Боримиров се завърна през зимата на 2004-а, тогава при Георги Василев. Година по-късно Левски си върна Христо Йовов, а привлече също така Мирослав Иванов и Милан Коприваров, които също допринеcoxa за „синята" при­казка. По-късно в го­дините Бижутера се върна за трети път към родния си клуб, пак през зимата, и пак преди голям ус­пех за „сините" - последната за момента титла под ръководст­вото на Емил Велев. През зимата в Лев-ски направи послед­ното си завръщане и не кой да е, а Геор­ги Иванов...

В последните 5-6 години, които са изк­лючително бедни откъм успехи за клуба, пак някои от малкото добри попадения в селекцията бяха с играчи, привлечени през зимата. През 2012 на „Герена" дойдоха Нуно Пинто и Кристовао Рамос, а година по-късно един от актуалните в Европа в момента играчи Гари Родри­гес. Припомняме, че в момента в ПАОК се води война от феновете само и само той да не бъде про­даден на Галатасарай. Въпросните иг­рачи за малко не до­несоха титлата на „сините", ако не бе онзи фамозен авто­гол на Димитър Везалов.

През зимата на 2014-а година Левс­ки осъществи един от не толкова успеш­ните си, но пък за сметка на това мно­го гръмки трансфери - взимането на Вале­ри Божинов. Заедно с него на „Герена" дойде игралият в Шампионска лига Рафаел Бастош, как­то и превърналият се в твърд титуляр Аймен Белаид.

В последните две години пък основите на сегашния Левски бяха поставени точ­но през зимата. Боян Йоргачевич и Сашо Александров дойдо­ха през 2015-а, а през миналата зима акостираха Адениджи, Нар, Бурабия и Лукин, които и в мо­мента са гръбнака на „синия" отбор.

Всичко това по­казва, че на „Герена" първо не се правят толкова слаби транс­фери, колкото се из­карва в последно време и на второ място, че точно през зимата „сините" уме­ят да намират звез­дите си. Това пък подсказва, че или ни чака изненадващ и вълнуващ трансфе­рен период с още нови играчи, или пък Амаду Сукуна ще се окаже поредната „синя" звезда. При всяко положение обаче поводи за оп­тимизъм има.

Стефан Дачев, "Меридиан мач"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки