Митов: Казах на Топчо да слуша себе си, а не да му влияят

"Шефовете са виновни за празните стадиони, дават власт на феновете, за да пазят себе"

Митов: Казах на Топчо да слуша себе си, а не да му влияят

Николай Митов даде интервю за вестник "Меридиан мач", в което говори за Септември, Левски и кратката авантюра с Ботев (Пловдив):

 

Днес Септември стартира подготовка. Да очакваме ли някакви изненади?

 

- Засега Ради Василев и Иво Иванов са сигурните нови попълнения. Друго на този етап не очакваме. Първият дял от подготовката ни ще е в София, защото имаме добри условия. Разпо лагаме със зала, изкуственото игрище е изчистено. Ще изкараме първите 9 дни там. От 28-и сме в Сандански, а от 5 до 15 февруари сме в Анталия, Турция.

 

- Ясни ли са съперниците ви в контролите?

 

- На 28-и, на тръгване от Сандански, играем със Септември (Симитли), а на 4 февруари играем с Миньор (Пк). В Турция имаме планирани две контроли - с втория в Узбекистан -Буньодкор, както и с тим от Молдова.

 

- Лесно ли е да си треньор на най-младия отбор в България?

 

- Няма по-млад състав със сигурност. Имам 9 момчета набор '99, 7-8 са набор '98, а един е '97. Такава е политиката на клуба. Още като отидох в „Б" група в Септември, това беше идеята на ръководството. Тогава дадохме шанс на много млади момчета, които заслужиха мястото си в състава. Сега всичко е пред тях. Тепърва започва трудно обаче. Постоянството, волята, с които да отидат в голям отбор. Говорили сме си много с президента г-н Чандъров и той няма да спре никого от трансфер. За тези момчета е голям шанс на 17 години да играят в мъжкия футоол. Всъщност всичко това го започнахме още в Разлог, където много от настоящия тим стартира - Васко Добрев, Чандъров, Пепи Генчев, Аспарух Милков. Тогава бе доста трудно, защото Разлог ое под чертата. Когато останахме в групата, никой не очакваше, но тези момчета играха много добре. Другите също са млади - Янко Ангелов, Пехли-ванов, Стоичков. Всичко тепърва е пред тях, а за мен е удоволствие да работя в този Септември.

 

- Има ли някое от тези момчета качества да играе скоро в Левски, Лудогорец?

 

- За мен има. Няма да казвам имена, но това зависи и от другите отбори. Въпросът е някой да ги забележи, но имаме момчета с качества.

 

- Може ли според вас един водещ отбор да се развива без да се търсят чужденци?

 

- Може. Винаги съм казвал, че българите трябва да са на първо място. Нямам нищо против чужденците, но когато идва някой легионер, той трябва да е класа. Покрай него трябва да растат младите момчета, българите. Чужденецът трябва да води отбора, както преди време беше в Левски, а сега е в Лудогорец. Само така ще вдигнем нивото на футбола у нас. Това обаче е политика на всеки клуб, а аз не мога да им казвам какво да правят. Харесва ми, че в Септември имаме такава политика.

 

- Съжалявате ли, че в момента не сте готвите за старта на подготовката на Ботев (ПД)?

 

- След това, което се случи, забравих сагата „Ботев' още на другия ден. Съсредоточен съм върху Септември. Да, имах амбицията, имах идеите, но до там. Няма как да съжалявам.

 

- Скоро можете да покажете на „канарчетата", че са сгрешили. Ако вкарате Септември в Първа лига, ще се изправите срещу тях...

 

- Няма на кой да доказвам нищо. Човек трябва да се доказва първо на самия себе си. Аз съм амбициозен и искам с всяка година, всеки месец, всеки ден да вървя нагоре. Не съм злопаметен. Ботев винаги е бил и ще бъде голям клуб с много фенове. Няма какво да им доказвам.

 

- Ивайло Петев бе съблечен на „Герена", а вие изгонен на тренировката на Ботев. Не смятате ли, че феновете си придават малко повече важност, при положение, че стадионите са празни?

 

- Това доста съм го мислил и ще кажа, че на първо място футболът е за феновете. В това няма съмнение. Но мисля, че в последните години не е това, което беше и трябва да бъде. Не само Левски, не само ЦСКА, Ботев или Локо, но и градове като Пазарджик, Търново са били с пълни стадиони. Хората идваха да поддържат отборите, а не се бъркаха в политиката на клубовете. От няколко години нещата се промениха и съм уверен, че истинските привърженици не са виновни за това. Президенти, директори ги допуснаха, за да пазят себе си и всичко се изливаше върху треньори и футболисти, а де факто виновниците си са директори и президенти. Те са виновни за състоянието на футбола ни и липсата на успехи, празните стадиони защото са хора, които искат да пазят себе си, а не да развиват и да дават всичко от себе си. Те  самите предлагаха тази "власт на феновете, за да пазят себе си. Хората не са в новни, а и доста привърженици избягаха от стадионите заради тези неща.

 

- Как ще коментирате битката в Първа лига между Левски и Лудогорец за титлата?

 

- Левски винаги се е борил за първо място. Историята познава и случаи, когато и 9-10 точки са били навакс-вани. Левски ще се бори до края за титлата и така трябва да бъде. С оглед на неразбориите, първият полусезон бе добър за отбора. Пожелавам им успех и дано станат шампиони.

 

- Говорил ли сте с Топузаков и какво мислите за неговото назначение?

 

- Да, дори го видях вчера (събота) на една тренировка на Левски, те бяха в Драгалевци. Пожелах му успех и му казах да прави това, което той мисли. Той беше и в моя екип с Мариян Христов. Аз го направих по този начин - правех, каквото мисля, малко не ми достигна, но не съм давал никога някой да ми влияе. Накрая винаги треньорът е виновен и затова трябва той поне да прави това, което знае и иска и счита за правилно, а не да се влияе от други хора.

 

- Да ви върна на престоя в Левски. Дойдохте в един момент, в който отборът бе без никакви шансове за титла и Купа. В един момент така се завъртяха нещата, че бяхте на два мача от златен дубъл...

 

- Бях назначен на „Герена" само да завърша сезона. И съм сигурен в това. Илиан Илиев ми каза: „Остани да довършиш това, което сме започнали." Вечерта, в която дадох съгласието си да водя Левски, бях с Мариян и Топчо за пръв път. Седнахме и им казах така: „Аз съм уверен, че ще вземем титлата и купата. Искам от вас самочувствие в съблекалнята пред футболистите и съм убеден в успехите ни. Знам как да го направим и ще го направим". Да, имахме лош късмет в края на сезона и не успяхме. Но показахме характер. Бяхме загубили точки и вече от тези мачове, които ни предстояха - гостуване на Литекс, дерби с ЦСКА, с Лудогорец... никой в ръководството не вярваше, че можем да успеем. Виждах го в очите им.

 

На 1000 г. се случва един път такова нещо. Стана с мен, поемам цялата вина и се надявам някой ден да имам шанс да се реванширам. Стигнахме до финала, отидохме до Рим не видяхме Папата. Играем цял мач с 10  души срещу Берое, и накрая падаме на дузпи. Славия с едно положение ни изравни. Може би и аз не съм направил всичко на 100 процента. Но аз съм треньор и поемам вината.

 

- Поемате вината, но няма ли такава и в Димитър Везалов заради онзи автогол?

 

- Не, дори ще ви кажа, че поканих Везалов в Септември. Четох, че щял да си тръгва от Локо (Пд) и му звъннах да го попитам дали е вярно, но се оказа, че остава. Иначе щеше да дойде при мен. футболистите не са виновни за нищо. Играчите тогава дадоха максимума от себе си във всеки мач.

 

- Чухме се с вас ден след мача със Славия. Тогава казахте, че и месо да отрежат от вас няма да усетите...

 

- Така беше. Нямаше как да приема този провал. Цял живот ще го помня това нещо.

 

- Ивелин Попов стана футболист на годината. Съгласен ли сте с този избор?

 

- Да, той играе на най-високо ниво в отбор, в който се бори за титла, в Москва. Може би конкуренцията е голяма, след като тези момчета от Лудогорец направиха толкова силна година. Затова и разликата е толкова малка. Според мен обаче е заслужено, защото играе на много високо ниво в отбора на Спартак. Трябва да отчитаме и класата на първенството, в което играе, милионите, които дават за него и фактът, че по принцип той ни е най-добрият футболист. Затова го поздравявам. Аз го познавам и като футболист, и като човек. Радвам му се, много го харесвам и му пожелавам с него в състава България да играе на голям форум.

Оперират играч на Спартак (Варна)

Треньорът Росен Кирилов има и още един кадрови проблем

Беласица победи Струмска слава с 2:0 на „Цар Самуил“

Домакините от Петрич запазиха шансовете си за оцеляване в групата

Янтра бесни след съдийството срещу Литекс

Габровци пуснаха видео с дузпа, която беше отсъдена срещу тях и такава, каквато не са получили

Спортист запази шансове за спасение, Монтана пък за промоция в елита

И двата тима постигнаха победи в днешните си мачове от Втора лига

Септември (София) надви с лекота Марица и е все по-близо до класиране в елита

Столичани стигнаха до успех с 2:0 като гости

Ахмедов от Спартак Вн се цели в рекорд

Вижте какъв

Киселичков: Добруджа трябва да играе така, както днес след почивката

„Изгубихме един мач точно за 10 минути през първото полувреме“

Марек ще продължи с победите на "Бончук" и срещу Дунав

Вижте подробности

Росен Кирилов: Чакат ни 6 тежки мача и трябва да сме амбицирани

"Второто полувреме трябва да признаем, че беше на Добруджа"

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки