Моуриньо напълно подкрепи разширяването на формата на Световното първенство

Повече нации на финалите значи повече страст, повече щастие, повече ентусиазъм, смята Специалния

Моуриньо напълно подкрепи разширяването на формата на Световното първенство

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо напълно подкрепи разширения формат на световните финали, гласуван днес от ФИФА. Според новите правила, от Мондиал 2026 на финалите ще участват общо 48 държави в 16 групи по три.

Европейската асоциация на клубовете изрази недоволство от промените преди срещата в Цюрих, н Моуриньо одобрява реформата.

„Напълно подкрепям. Като клубен мениджър – ако разширяването значи повече мачове, по-малко почивка и по-малко предсезонна подготовка за играчите, бих казал „не”. Но е важно критиците да анализират и разберат, че разширяването не означава повече мачове. Играчите са защитени и клубовете са защитени по този начин”, каза Моуриньо за сайта на ФИФА.

„Предпочитам групите от по три отбора. Два мача и после елиминации или си отиваш вкъщи. По този начин двата мача в групата са ключови и направо идват елиминациите, което носи дори повече емоция. Отборите с по-малък потенциал и опит вероятно ще изиграят два мача и ще се приберат у дома. Но ще го направят като ще израснат и ще добият опит на терена, което ще се добави към паричните печалби от участието на финалите, включително още инвестиции във футболната инфраструктура”.

„Разширяването означава, че Световното първенство ще бъде още по-невероятно социално събитие. Повече държави, повече инвестиции в инфраструктура в различни държави, в юношески футбол. Повече нации на финалите значи повече страст, повече щастие, повече ентусиазъм. Повече държави значи повече африканци, азиатци и американци заедно. Футболът се развива в клубовете, така че не можем да очакваме някакво страхотно качество на световни финали. Световното първенство е социално събитие и футболът не може да пропусне възможността да отразява страстта на феновете”, обясни Моуриньо.

Валенсия би Осасуна като гост

Всички резултати и класиране в Испания

Ще поеме ли Шаби Реал М

Вижте отговора на изпълнителния директор на Байер Леверкузен

Челси прегази Евертън с 6:0, Палмър вкара четири (ВИДЕО)

"Сините" се върнаха в топ 10 след лекция срещу "карамелите"

Верона остави Аталанта далеч от топ 4 след 2:2 (ВИДЕО)

Хелас стигна до точка след като изоставаше с два гола

Каземиро взе решение за бъдещето си

Халфът на Манчестър Юнайтед може да поеме към Саудитска Арабия

Италианец свири Сити - Реал Мадрид

Даниеле Орсато с тежък наряд за сблъсъка на "Етихад"

Дженоа остави Фиорентина без победа в пети пореден мач (ВИДЕО)

ВАР лиши "Ла Виола" от успеха на "Франки"

Рома успокои феновете за състоянието на Ндика

Защитникът няма кардиологични проблеми

Реал Мадрид праща турско бижу в друг клуб

Арда Гюлер ще бъде пратен под наем

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки