Коледната пуйка – ежедневие за футболиста

Подборът на храна е един от най-важните компоненти в подготовката на играчите

Коледната пуйка – ежедневие за футболиста

В навечерието на Коледа милиони семейства по света приготвят празничната вечеря, на която ще има пуйка. И докато едрата птица рядко се появява на масата на обикновения човек, тя от години се е превърнала в основно меню за професионалния футболист.

 

Подборът на храна е един от най-важните компоненти в подготовката на играчите. Ако ги питате тях, втръснало им е от еднообразното меню. Но ако се загледаме внимателно в него, мнозина биха ахнали с думите: „Милионерите ядат като милионери!“ Това обаче е задължителното условие. Пуйка със спагети е важно за футболиста 4 часа и половина преди мач, приготвена от готвача на клуба. По света вариант е и пилешко месо, но у нас клубовете все повече наблягат на коледния деликатес. Останалата част от футболната трапеза включва телешко, заешко и сьомга, а за десерт – бисквитена торта и сезонни плодове. Не звучи лошо, нали? След мач пък една или две бири действат перфектно за бързото възстановяване на организма.

 

Всичката тази храна обаче не е концерт по желание. В световния футбол лекарският щаб се е превърнал в най-важния асистент на старши треньора. По негова препоръка се подбират хранителните добавки, витамините, медикаментозното възстановяване. Лекарският щаб е пряко отговорен и за големия бич на съвременния спорт – допинга. Всеки е длъжен да знае промените в антидопинговия списък, дори да са направени предната вечер. Защото грешки не се прощават.

 

В „Байерн“ например лекарският щаб наброява 36 специалисти в различни области, които са подчинени на главния лекар, който от своя страна е връзката с треньора. В култ бе издигнат д-р Ханс-Вилхелм Мюлер-Волфарт, който работеше за баварците от 1977 до 2014 година. Но бе изгонен от Пеп Гуардиола, обвинил го за много контузии в отбора. Но и до ден днешен почти всички звезди на „Байерн“, а и не само, са клиенти в частната му клиника.

 

На стадиона и по телевизията често сме се присмивали на чичкото, който тича с голяма чанта по терена. Всъщност от неговата светкавична реакция може да зависи бъдещето на футболист. Лекарят трябва да окаже първа помощ и още на терена да вземе решение за състоянието на контузения. Задължителният щаб на главния доктор би трябвало да включва травматолог, масажисти, физиотерапевти, кинезитерапевти и диетолог. В по-големите държави задължителна е и медицинска сестра координатор в клиничната база, но никой в България не използва тази възможност.

 

У нас най-често футболните отбори и елитните спортисти използват услугите на доказания в бранша доц. Тони Георгиев, специализирал се особено много в травми в областта на коленете, глезените и раменете. „Лудогорец“, „Левски“, ЦСКА, „Славия“, „Берое“ и“Черно море“ пращат футболистите си при екипа му в болница „Софиямед“. Преди няколко години доц. Георгиев оперира и коляното на премиера Бойко Борисов. Пациент е бил и министърът на икономиката в оставка Божидар Лукарски. Най-скорошният списък на оперираните допълват националите Владислав Стоянов и Марселиньо, както и треньорите на „Левски“ и „Локомотив“ (Пд) Елин Топузаков и Едуард Ераносян. За спешната помощ и възстановяването се грижи екипът му, включващ лекарят на шампионски отбори на „Левски“, ЦСКА и „Славия“ д-р Иван Дойчев, както и младите надежди в бранша д-р Петко Хаджиламбрев и д-р Виктор Точков.

 

Боян Бойчев, "Труд"

Щангите превъртяха играта! Върнаха загробил ги президент

Коджабашев почти уби спорта си през 2008 г., сега може да го довърши

Кои са големите губещи от Конгреса на БФС

Венци Стефанов, групичката на Бербатов, Градев и Руди Гела няма да липсват на никого

Барби, пак ли кръв?

Депутатите да инсталират Бербатов за пожизнен президент на БФС със закон

Гонзо спечели титулярното място в може би най-важния мач

Често пренебрегван в националния отбор за сметка на Бербо, Иванов сега е президент на БФС

Защо Бербатов не получи доверието на клубовете

Вижте причините

Шампион пред отказване: ММС няма адекватна политика, при Кралев беше друго

Разказът на Йордан Колев, който се бие за България и все още продава мартеници

Невъзможният избор 7: Най-нелепата кандидатура

Ето какво представлява неадвокатът Георги Градев

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ИЗБОР 3: Ще стане ли Гонзо президент на БФС

Вижте кандидатурата му

Левски и ЦСКА продават най-скъпо

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки