Манчестър Юнайтед има най-много дългове от всички клубове в света

"Червените дяволи" имат 200 млн. евро повече дългове от втория в класацията

Манчестър Юнайтед има най-много дългове от всички клубове в света

Манчестър Юнайтед е футболният клуб с най-голям нетен дълг в света, сочи нов доклад на УЕФА. Тенденцията в цяла Европа е дълговете на клубовете да намаляват, но не и на „Олд Трафорд”, където водят с цели 200 млн. евро пред най-близкия клуб в това отношение.

Докладът „Европейска клубна футболна среда” /The European Club Football Landscape/ показва, че „Червените дяволи” дължат общо 536 млн. евро.

Докато УЕФА изтъква, че след въвеждането на финансовия феърплей в пет поредни години дълговете на континента намаляват като цяло, то в „Театъра на мечтите” дългът е скочил с 25% само за последната година.

Натрупаният дълг откакто фамилията Глейзър пое Манчестър Юнайтед е посрещан с гняв и от феновете на отбора.

Все пак от УЕФА отбелязват, че при разглеждането на дълговете трябва да се имат предвид приходите и дългосрочните активи, където Манчестър Юнайтед е много силен.

По-притеснителна е ситуацията в по-малки клубове като КПР и Фенербахче. За пример дълговете на Куинс Парк Рейнджърс са равни на 480% от всички активи на клуба, а в истанбулския гранд на 610% от активите.

Манчестър Юнайтед записа рекордни приходи от 513 млн. паунда за последната година, но падането на стойността на паунда след Брекзит доведе до увеличение на дълга.

Топ 10 клубове в света по дългове:

1. Манчестър Юнайтед  - 536 млн. евро

2. Бенфика – 336 млн. евро

3. Интер – 306 млн.

4. Валенсия – 285 млн.

5. КПР – 279 млн.

6. Милан – 249 млн.

7. ЦСКА Москва – 224 млн.

8. Галатасарай – 222 млн.

9. Ювентус – 209 млн.

10. Рома – 208 млн.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки