Успешната реформа на Центъра

В Стара Загора отчитаме, че е леко странно как на фона на укрепващата стабилност на новия Верея при стария и традиционен Берое се забелязва леко притеснение откъм финансиране

Успешната реформа на Центъра

Без много да дълбаем, сме длъжни да признаем, че успешната според Боби Михайлов реформа на българския футбол си има Център на управление. Или ако трябва да бъдем поточни - Център за пренасочване. От едно такова пренасочване тези дни БФС сключи договор за спонсорство. Нямаше да бие на очи, ако същата компания преди това не бе станала спонсор и на Левски, и на Лудогорец. Друг е въпросът, че собственик (макар и не 100-процентов) на компанията е собственик (отново макар и не 100-процентов) и на ПФК Левски. А съвсем друг е въпросът, че фенове на сините се питат как така за клуба от 'Герена" няма достатъчно финансиране, а има пари за спонсориране на други институции и дружества в областта на футбола и спорта.

 

Реформата през лятото на миналата година стартира не без любезното съдействие на същия Център. Тогава в Първа лига бяха поканени клубове с уайлд кард, като странното съвпадение бе, че всички спуснати бяха от градове, където кметовете са от една и съща партия. Лошо няма, важното е да се развива тази игра, защото, ако всичко е наред, след няколко години никой няма да повдига въпрос за това как точно по неспортен път са попаднали в сформираната набързо Първа лига.

 

Реформата явно включва освен съществени финансови и строителни интервенции от страна на общините и пряка помощ от, общо взето, едни и същи фирми. Преди години един политик въведе термина "обръчи от фирми"...

 

Известна компания за кафе набързо грейна на шортите на Левски и Лудогорец, а наскоро се насочи, или може би бе насочена и към Верея. Клубът от Стара Загора се издържа от "Трейс", който пък е конкурент на един от спонсорите на Левски "Щрабаг", а знаем в строителния сектор как се пускат поръчки, как се провеждат търгове, как се спират поръчки и как после се възстановяват без много шум. Но това са теми от една друга материя.

 

Някак си обаче не бе помислено горе-долу нещата да бъдат разпределени поравно за различните региони на България. Тоест да има хляб и зрелище за всички, а не само за някои... 

 

В Стара Загора, където има два представителя в елита, отчитаме, че е леко странно как на фона на укрепващата стабилност на новия Верея при стария и традиционен Берое се забелязва леко притеснение откъм финансиране, което също е резултат на въпросния Център за пренасочване. Само да припомним, че наскоро се дискутираше евентуално придобиване на клуба от сериозна компания за производство на птиче месо, която в един момент се появи и като спонсор на Левски.

 

Едно време на подобна тенденция и преплитания им казваха "навързани като свински черва". Но обстоятелствата явно са такива, че в един момент се налага да се провеждат общински сесии за допълнително финансиране, както се случи наскоро с Нефтохимик, или да се спускат нови заповеди от страна на Центъра за пренасочване. По всяка вероятност, с оглед и на предстоящите извънредни парламентарни избори, първенството в Първа лига ще завърши без отказали се клубове като потвърждение на успешната реформа във футбола. Друг е въпросът кой как си управлява парите. Но като гледаме тревожната ниска посещаемост на мачовете, както и проточилите се ремонти в база и инфраструктура, ни се струва, че в БФС ще трябва да направят сериозен анализ на случващото се по терените и извън тях. Необходимо е отрано да се предвиди, че Северозападна България може да остане без представител в Първа лига, в Югозападна е само един, а разни други такива проблеми могат да забавят успешната реформа.

 

Желю Станков, "Тема спорт"

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки