Вратарят на Нотингам Димитър Евтимов: Дебютирах под рамката без ръкавици

"В момента съм във „фаза изчакване“. Нямам подписан договор, но има няколко отбора, които са заинтересовани да ме вземат под наем"

Вратарят на Нотингам Димитър Евтимов: Дебютирах под рамката без ръкавици

Вратарят Димитър Евтимов кара своята шеста година зад граница. Стражът, продукт на академията на Христо Стоичков в Етрополе, се завърна отново на Острова след шестмесечен престой в португалския „Олянензе“. Пред „Труд“ той говори за целите си през 2017-а, за причината да стане вратар и за трудностите, с които родните легионери се сблъскват в чужбина.

През лятото премина в „Олянензе“, за да трупаш игрови минути. Как се развива кариерата ти в Португалия и ще продължиш ли да играеш и през пролетта там?
– Престоят ми в „Олянензе“ имаше своите плюсове и минуси. Най-важното за мен беше да трупам игрова практика, което успях да направя, въпреки че пропуснах няколко мача заради контузия. Приспособих се доста бързо към отбора. Футболът там е много техничен, но в сравнение с този на Острова не е толкова бърз и силов. След месеците в Португалия реших да се върна на Острова, защото е време да се утвърдя в английския футбол. В момента съм във „фаза изчакване“. Нямам подписан договор, но има няколко отбора, които са заинтересовани да ме вземат под наем до края на сезона. Много е важно да избера правилното място, за да може кариерата ми да продължи по най-добрия начин. Към момента провеждам тренировки с „Нотингам“, докато изчаквам развитие.

Преди време немският полузащитник Марко Марин призна, че докато е бил преотстъпен под наем , от „Челси“ са правили месечен анализ на развитието му и е разговарял по скайп с представител на клуба след всеки мач. „Нотингам“ поддържа ли връзка с теб и наясно ли са с твоето развитие и състояние?
– Да, поддържам връзка най-вече с треньора на вратарите в „Нотингам“. Всяка седмица след кръга трябва да правя обзор на мача по телефона, като наблегна на моето представяне. Доста често срещите се предават по сателитния канал на португалската телевизия, а и аз при възможност изпращам и видеа с моите изяви. Поддържам връзка и с главния доктор на „Нотингам“ за моето физическо състояние.

Разговарял ли си с представители на английския клуб относно твоето бъдеще на „Сити Граунд“?
– Имам доста разговори с мениджъра на тима Филип Монтаниер. В началото на сезона той искаше да ме остави в отбора като втори вратар. След доста разговори успях да го убедя, че за мен е по-добре да трупам игрова практика. Смятам, че във „Форест“ оценяват моя потенциал и се надявам рано или късно да се утвърдя като титуляр. Дотогава трябва да трупам колкото се може повече мачове под наем.

Вече шеста година си зад граница, минавало ли ти е през ума да се върнеш в България и търсили ли са те родни клубове?
Миналия сезон имах оферти от България, пак за наем. Тогава от „Нотингам“ не ме пуснаха, защото бях нужен на отбора, а и за мен е по-добре да тренирам и играя в чужбина и по-специално в Англия. Но човек никога не знае как ще се развие животът му и някой ден може да се озова в България.

През последните години все по-рядко наш футболист пробива в чужбина. Колко трудно е за един български вратар да се наложи зад граница?
– Изключително трудно е за български вратар да се наложи в чужбина, казвам го от личен опит. Започнах своята кариера в Англия като юноша на „Нотингам“ и стълбичката до мъжкия тим беше изключително трудна и дълга за изкачване. Успях да стигна до първия отбор, но все още не съм се утвърдил напълно. За това ще ми трябва още време, тренировки и мачове. Но най-трудната част си остава да излезеш от България. За това ти трябва много късмет. Правилният човек да те види на точното място и да покажеш, че си достатъчно добър да продължиш кариерата си в чужбина.

Имат ли българските вратари някаква изявена слабост, която е характерна за всички? Например излизанията или играта с крака? 
– Не мога да кажа някаква конкретна слабост. Всеки един вратар има стил на игра с различни добри и слаби страни. Моята слабост в началото беше играта с крака, което за един вратар в Англия е изключително важно. С много тренировки и постоянство мисля, че доста се усъвършенствах в този аспект.

В едно интервю легендарният Джанлуиджи Буфон, къде на шега, къде не, призна – станал е вратар, защото го е мързяло да тича. Ти защо избра точно този пост? 
– Доста хора са ме питали дали и при мен е станало така. Даже баща ми все още се шегува с мен, че заради същата причина съм станал вратар и аз. Истината е, че в ранна юношеска възраст бях защитник. Заради дълго боледуване отсъствах от тренировки и когато се върнах, трябваше да играем мач и нямахме вратар. Тогава треньорът ми каза аз да застана под рамката, и то без ръкавици. В началото бях доста скептичен, но в течение на мача осъзнах, че имам талант и това беше моето място на терена.

Когато пристигна в „Нотингам“ заедно с теб беше и Христо Стоичков. По-различно ли е посрещането, а и отношението в такъв случай?
– Когато за първи път отидох в Англия, беше с академията на Христо Стоичков за приятелски мач с „Форест“. Спомням си много добре как хората го спираха за снимки и го разпитваха за годините в „Барселона“. Това беше като стимул за нас, младите футболисти, да стигнем до неговото ниво. Просто уважението към него беше огромно.

А в съблекалнята разпитвали ли са те за Камата?
– Разбира се! Доста пъти са ме питали какъв човек е Христо Стоичков извън терена. За него мога да кажа само хубави неща и винаги съм се чувствал горд, че го познавам. Може би това вече е клише, но където и да отида по света, първото нещо, което чувам, след като кажа, че съм от България, е Стоичков.

Вратарите се славят като най-суеверния пост във футбола. Имаш ли някакви по-специални прийоми, които правиш преди мач или в хода на срещата? 
– Аз наистина съм много суеверен, особено преди мач. Всичко трябва да се направи по три пъти преди самата среща. Винаги си връзвам първо лявата обувка и на терена стъпвам първо с левия крак.

И за финал – можеш ли да разкриеш за какво мечтае Димитър Евтимов през 2017 година?
– Искрено се надявам да заиграя редовно на високо ниво, но нещото, което най-много желая, е година без контузии и добро здраве за моето семейство и близките до мен.

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да остане в тройката

Вижте подробности

Селекционерът на България U20: Очаква ни интересно Европейско

"Трябва да играем максимално добре и във всяка среща да надграждаме", заяви Мирослав Живков

Дудова: Една стъпка съм по-близо до олимпийското злато

Вижте какво още каза българската боркиня

Сестри Стоеви искат медал от Европейското по бадминтон

Бадминтонистките продължават да преследват олимпийска квота

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки