Промените на ФИФА следват динамиката на футбола

Не трябва да се прекалява с революциите в този консервативен спорт, защото ще отблъснат

Промените на ФИФА следват динамиката на футбола

Революционните про­мени, за които говори новият технически ди­ректор на ФИФА Мар­ко Ван Бастен провоки­рат разнопосочни мне­ния. Като цяло всяко сериозно решение в то­зи спорт води началото си от ситуа­циите в местните шампионати.

Раз­личните идеи, които ще се разис­кват в бъдеще, имат за основна цел да направят футболът по-динамиченспорт и следват линията на неговото развитие. Не бих се изказал катего­рично за всяка една от предложени­те промени, но има логика в някои позиции. Премахването на засада­та, например, изглежда смело пред­ложение, но то има своята логика. Имаме достатъчно примери в съвре­менния футбол, в който отбори като Барселона и Ливърпул разиграват дълго време топката и в крайна сметка се стига само до няколко удара в противниковата врата, за­щото съперниците са се прибрали дълбоко в своята половина. С евентуална отмяна на засадата ще се търси по-голямата атракция, свър­зана с извеждащите пасове зад за­щитниците и до увеличаване на го­ловите ситуации в мачовете.

Зам­яната на картоните с излизане за 5 или 10 минути на санкционирания играч също има своите основания. Картоните са функция на цялостно­то поведение на отборите на тере­на. Ако един футболист знае, че при жълт картон ще остави тима си с чо­век по-малко, ще се замисли дали да го направи. При сегашните пра­вила остава на терена, докато не извърши още едно тежко наруше­ние. Тук е мястото да отбележим, че и нашите отбори трябва да работят по-сериозно с футболистите и осъ­знаването на необходимостта от из­бягването на официалните предуп­реждения, с което ще дойде и пови­шаване качеството на играта. Както е казал Далай Лама: „Научете пра­вилата, за да знаете как порядъчно да ги нарушавате".

Голяма част от промените, за кои­то говори Ван Бастен, са насочени към подобряване на феърплея в иг­рата. Не трябва да забравяме оба­че, че футболът е консервативен спорт, който много рядко приема кардинални промени. Не трябва да се прекалява с революционните но­вовъведения, защото има сериозна опасност те да отблъснат феновете.

Що се отнася до увеличаването на броя финалисти на световните финали, тук водещият мотив е финансовият. От ФИФА вече призна ха, че очакват по-големите приходи. Съмнявам се обаче, че качеството на световните първенства ще се увеличи в резултат на тази промяна.

БОРИСЛАВ АЛЕКСАНДРОВ, главен методист на ФИФА за "Меридиан мач"

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки