Искам да съм Чворович!

От пейка на пейка вратарят се озова в Ботев (Пд), където ще трябва да се напънат, за да го извадят от любимата му функция на резерва

Искам да съм Чворович!
Ако се направи анкета сред професионалните футболисти из Европа, с въпрос: „Коя е най-сладката функция във футбола", повечето ще кажат - резервен вратар. Причината - нямаш абсолютно никаква отговорност през 99 процента от времето. Налага се много рядко да се появяваш на терена, а ако се издъниш всички обявяват в един глас „нормално, момчето от много време не е играело". В същото време резервният вратар си взима премия при победа и е първи на подиума, когато има награждаване. Или иначе казано - с минимум средства максимум резултат.
 
Ако анкетираните знаеха за съществуването на Иван Чворович, щяха да изреват с всички сили: „Искам да съм Чворович!"
 
Трудно е да се разбере и най-вече осъзнае, как сърбинът Иван, който има и български паспорт, успява да е сред най-популярните имена между вратарите у нас, след като за 11,5 сезона в „А" група е бил само в един титуляр. Това се случи през далечния вече сезон 2011/12, в който Чворович пази на вратата на Миньор (Перник). Преди и след това 31-годишният вратар е резерва, но от онези, за които се твърди, че имат голям потенциал.
 
След върха на кариерата си на стадиона на „чуковете" Иван направи трансфер в Лудогорец и набързо спечели куп отличия с минимални усилия. После премина в Левски, където отново беше ясно, че го взимат за резерва. Така през последните два сезона Чворович не е играл в нито един официален мач за първенство. За последно той се появи на терена в срещата на „сините" с Царско село за Купата на България, а от изявите му личеше, че е позабра-
вил как се пази.
 
Така от пейка на пейка Чворович се озова в Ботев (Пд), където би трябвало да се конкурира с Георги Георгиев. Последният не се представи на особено високо ниво от началото на сезона, което значи, че за първи път през последните 3-4 години Иван реално може да се бори за титулярно място. Въпросът е дали ще го направи, защото понякога е трудно да излезеш от обувките на резервата. В тях няма напрежение, няма вперени погледи, няма някакви по-специални очаквания. Има комфорт, заплати, премии и е пълно с оправдания от типа „не ми дадоха шанс, а аз съм най-добър".
 
Тук спортно-техническото ръководство на Ботев (Пд)
трябва да вземе решителни мерки. „Канарчетата" трябва да се напънат, за да извадят Чворович от любимата му функция на резерва, защото той някога показа, че има качества.
 
Качества, които му донесоха и един мач за националния отбор на България. Дали обаче те са се съхранили или са заличени от „железния анцунг".
 


Христо Георгиев, "Меридиан Мач" 

Карабельов: За Славия само хубаво или нищо

Халфът на Ботев (Пловдив) показа голямо уважение към своя роден клуб

Керкез: Заслужавахме да победим, получи се приятен мач

Треньорът на Ботев (Пловдив) похвали противника

Керкез призна: Преговаряме с ЦСКА за Шопов

Треньорът на Ботев (Пловдив) не крие, че иска халфа

Ботев (Пловдив) и Хебър завъртяха 0:0 на Коматево

Двата тима така и не успяха да се победят

Ботев (Пловдив) ще подпише с трима на проби

Това призна треньорът на отбора Душан Керкез

Керкез: Ръководството прави всичко по силите си, за да привлече защитник

Треньорът на Ботев (Пловдив) остана доволен от успеха над датския Вейле

Николов: Надявам се Ботев (Пловдив) да бъде трамплин за Европа

Новият нападател на "канарчетата" е ентусиазиран от трансфера си

Ботев (Пловдив) си хареса нападател от Люксембург (видео)

Оеге-Зице ван Линген направи фурор още в квалификациите на Лигата на конференциите с 4 гола в 4 мача

Душан Керкез: Хубаво е да завършим годината с победа

Треньорът на Ботев (Пловдив) бе доволен от минималния успех над Хебър

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки