След новите правила: Шансовете ни за ШЛ с 20% по-малки

Българският шампион тръгва от първия кръг на квалификациите, в ЛЕ страната ни ще бъде пак с 3 отбора

След новите правила: Шансовете ни за ШЛ с 20% по-малки

Първоначалните сигнали около промените в регламента на УЕФА за Шампионска лига и Лига Европа звучаха апокалиптично за отборите ни.

В крайна сметка се оказа, че през сезон 2018/19, когато новите правила влизат в сила, положението няма да е чак толкова тежко, колкото се очакваше.

Идеята на евроцентралата бе да се обезпечи максимално участието на отборите в груповата фаза на ШЛ и затова по четири тима от Испания, Германия, Англия и Италия ще попадат директно в групите.

През този сезон Виляреал от Испания и Рома от Италия отпаднаха още в плейофите, което за в бъдеще ще бъде избегнато.

Така българският представител ще има шанса да стигне до прага на групите, където ще трябва да се бори с още седем отбора – шампион, за четири квоти.

Там директно ще попадат първенците на Швейцария и Чехия, както и шест отбора, победители във втория кръг.

На практика по пътя на нашите пак ще има отбори от ранга на Базел, Виктория Пилзен, Спарта Прага, Селтик, Олимпиакос, Стяуа или Залцбург.

В крайна сметка представителят ни ще има с 20% по-малко шанс да нахлуе в групите в сравнение с настоящето положение.

Да припомним, че до момента отборите от шампионския поток, които минават плейофите, бяха пет, а от сезон 2018/19 ще бъдат четири.

В третия кръг ще се включат първенците на Холандия и Гърция, а лошото е, че родният шампион ще стартира още от първото стъпало, пише "Меридиан мач".

Да минем един етаж нагоре изглежда абсолютно нереално, защото България към момента е на 27-ма позиция, а за втори кръг се класира 17-ият, където на този етап е Румъния.

Лудогорец трупа точка след точка за България и вече е на 58-о място в Европа с 33,125 коефициент, но сами разградчани не могат да осигурят драстично нова позиция. Базел бе изхвърлен от „орлите" в групите, въпреки че е тоталният хегемон на швейцарския футбол.

Швейцарците обаче са на 12-та позиция в Европа, първенецът им участва директно в плейофния кръг, а вторият се бори в нешампионския поток. За Базел е ясно, че е постоянна величина с 22-ото си място на континента, но тимът е подкрепян от Йънг Бойс (68 място, 28,195 коефициент), Цюрих (103 място, 18,415 коефициент) и Сион (130 място, 14,415 коефици ент).

В същото време на второ място след Лудогорец са Берое и Ботев, които споделят 272-та позиция с 4,625 коефициент. В Чехия пък три отбора - Спартак, Виктория Пилзен и Либерец имат коефициент над 25,000.

Новото статукво ще направи доста по-трудно Лудогорец да бъде сред поставените в плейофния кръг. Само за съпоставка, в последния сезон разградчани бяха на второ място при непоставените със ставка от 25,625, докато четвъртият при поставените бе кипърският АПОЕЛ с 35,935. 

Дори моментният коефициент (33,125) няма да позволи на „орлите" да бъдат преди тима от Острова на Афродита, макар че серия от успехи напролет може да осигури по-добра позиция на българския тим.

Междувременно стана ясно, че в Лига Европа страната ни ще бъде представена пак с три отбора, като всички стартират още в първи кръг. България е на 27-а позиция, а вододелът е 24-ото място, което се заема от Норвегия. Там носителят на купата ще започва във втори кръг, а класирайте на втора и трета позиция ще стартират в първи. Голямата промяна в Лига Европа е, че всички отпаднали от предварителните кръгове на Шампионска лига ще продължават във втория по значимост турнир. Това са 56 отбора, а общо в ЛЕ ще участват 158 тима.
Заги: Сега ще разчитаме на Левски

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки