Как едно решение преобърна кариерата на Димитров

Уменията на Димитров много рано го посочиха като потенциален шампион от Шлема

Как едно решение преобърна кариерата на Димитров

Беше по време на Уимбълдън миналото лято, когато Григор Димитров взе решение, което се оказа повратно за кариерата му. След като загуби от Стив Джонсън в третия кръг, българинът се срина до №40 6 ранглистата, мъчейки се. 6 опитите да гради на база невероятния си талант.

 

Тогава обаче той се свърза с Дани Валверду, венецуелецът, който си изгради име покрай Анди Мъри, преди да стане част от екипа на Томаш Бердих, а допреди турнира в Лондон и на Хуан Мартин дел Потро. Сега той ще бъде в ъгъла на Григор, когато той ще се изправи срещу Рафаел Надал за място на финала в Австралия.

 

Когато двамата се срещат в къщата, която Димитров е наел за Уимбълдън, Валверду изслушва българина относно това какво иска да промени и се заемат за работа. Той бързо успява да намери верния ритъм и Григор изкачва 23 места, за да завърши годината под №17. В началото на сезона Димитров победи трима представители на Топ 10, за да грабне трофея в Бризбейн, и е загубил само два сета по пътя към полуфиналите 8 Мелбърн, първи за него от Шлема след Уимбълдън 2014.

 

"От началото се фокусирахме върху неговите силни страни, които са сервис, форхенд и движение. Когато един тенисист може да разчита на оръжията си, тогава може да допринесеш с още нещо върху тях. Все още работим по този въпрос, в първия етап на тази фаза от развитието му сме и се надявам, че ще има още какво да подобрим в кратки срокове. Към момента обаче всичко се развива много добре. Той прие процеса, който трябва да измине, и е много отдаден на това, което прави. Това е добре и за мен самия", споделя Валверду.

 

Уменията на Димитров много рано го посочиха като потенциален шампион от Шлема. Той спечели Уимбълдън и US Open като юноша през 2008-а и със стила, който притежава, много бързо бе определен като Бейби фед, предвид приликите с Роджьр федерер. Контузии оказаха влияние върху прехода му, но когато победи Мъри по пътя към полуфинала на Уимбълдън, изглеждаше, че часовникът тиктака в негова полза, формата му обаче се срина през следващите две години и му трябваше известно време, за да се завърне на голямата сцена.

 

Валверду обаче знае всичко за таланта на Димитров още преди да работят заедно. Това, което не е подозирал, е доколко Григор е бил склонен да се отдаде физически и психически на работата им. "Бях притеснен в началото, но с него наистина е удоволствие да се работи. Той е готов да приеме всяко предизвикателство, което поставя пред него. Много съм впечатлен от желанието му да го прави не само спрямо съперниците му, но и спрямо мен самия", казва още Дани.

 

Винаги усмихнат, 25-годишният българин има репутация та на добро момче, но ВалВерду отсича, че той има огън В стомаха. "Мисля, че Вече си личи. Той е много симпатично и добро момче, но бих казал, че по-скоро е боец, отколкото добряк".

 

Димитров е спечелил само един от осемте си мача с Надал, губейки близка битка именно тук в Мелбърн на четвъртфиналите през 2014-а. За да победи испанеца на толкова голяма сцена, ще е необходимо да се представи на наистина невероятно ниво, но той казва, че е готов. И макар самият Валверду да признава, че ще бъде много трудно, той все пак вярва, че Григор има необходимото, за да го стори. "Вътре в себе си той го притежава и е готов. Но когато стъпиш на корта, трябва да се изправиш срещу големите във важните мачове. Вече зависи изцяло от Григор дали ще се справи с тази ситуация. Смятам обаче, че е в добра позиция да го направи", завършва венецуелеиът.

 

Саймън Кембърс, ESPN. Коментарът е публикуван във вестник "Тема спорт"

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки