МОК наказа още трима спортисти със забранени субстанции при повторна проверка

Става въпрос за две рускини и един турски боксьор, които са дисквалифицирани от Олимпийските игри в Лондон през 2012 година

МОК наказа още трима спортисти със забранени субстанции при повторна проверка

Международният олимпийски комитет (МОК) наказа трима спортисти с отнемане на медалите от Олимпийски игри заради положителни допинг-тестове. Става въпрос за две рускини и един турски боксьор, които са дисквалифицирани от Олимпийските игри в Лондон през 2012 година. 

Бегачката Антонина Кривошапка, която беше част от руската щафета в леката атлетика и заедно с останалите момичета спечелиха сребърен медал на 4 по 400 метра, е уличена в употреба на забранената субстанция туринабол. Тя трябва да върне медала, както и останалите три атлетки от щафетата, а на Русия се отнема това спечелено второ място в Лондон. Останалите бегачки в руския отбор бяха Юлия Гушчина, Татяна Фирова и Наталия Антюх, а в полуфинала участвали също така Анастасия Капачинская и Наталия Назарова. 

Русия вече загуби поради същите причини- положителен допинг-тест при повторно тестване, сребърен медал от Олимпийските игри в Пекин през 2008-а година в същата дисциплина. След като научи за решението, самата Кривошапка обяви, че ще обжалва наказанието пред Арбитражния съд по спорта в Лозана (КАС). Това съобщи треньорът на щафетата Владимир Типаев. 

"Очаквахме това решение, сега ще подадем иск в КАС. По време на втората проверка е използвана неразбираема методика, в резултат на което е открито не самото вещество, а метаболити. Мислим, че тук вече е политизирано решението", добави треньорът, цитиран от агенция ТАСС. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки