Емил Костадинов: Ангажиментът на държавата към спорта е свързан с децата

Съветникът на министър Дашева подкрепя максимализма на Тони Здравков за младежите

Емил Костадинов: Ангажиментът на държавата към спорта е свързан с децата

Легендата Емил Костадинов е футболният човек в екипа на новия министър на младежта и спорта проф. Даниела Дашева. Героят от „Парк де Пренс" ще бъде в ролята на съветник, тъй като няма завършена магистратура, каквото е задължителното изискване за зам.-министрите. Емо обаче е действително сериозно ангажиран. Той говори пред „Меридиан Мач" за новата си роля, за възможностите на служебния кабинет в областта на спорта, както и за очакванията от националния отбор до 21 години след изтегления жребий за евроквалификациите.


-    Г-н Костадинов, кой ви покани да станете част от служебното правителство?
-    Обади ми се министъра на спорта. Само с нея съм разговарял.


-    Да ви приемаме ли вече и като политик, след като поехте ангажимента да помагате на министър Дашева?
-    Не (смее се). Аз съм в ролята на експерт, който може да помогне с опита и идеите си. Вече 15-16 години заемам различни управленски длъжности, а от много повече време съм част от спорта и следя какво се случва. Надявам се да бъда полезен и до помогна. За политиката си има други хора.


-    Има ли проекти, които според вас трябва да са приоритетни за служебния министър и ще стигнат ли следващите два месеца, за да се направи нещо наистина стойностно?
-    С времето никой не може да се надбягва. За колкото стигне, толкова. Със сигурност има неща, които най-малкото трябва да се започнат. Освен това, което е добро и вече е направено, също ще бъде продължено.


-    За министър Кралев почти не се чу лоша дума, вие лично доволен ли сте от неговите решения и инициативи и все пак има ли и нотка на критичност в оценката за свършеното?
-    На бялото черно не може да се каже. По проектите, в които сме работили с него, наистина се направиха добри неща. Сега, доколкото знам, ще се направи одит и ако има нещо, ще се покаже. Но аз не се занимавам с тези неща. Държавата няма право да се меси във футбола, но се намериха начини тя да помогне и ние сме доволни. Трябва това сътрудничество да бъде разширено.


- Какъв трябва да бъде конкретният ангажимент, който да се поеме в помощ на най-популярния спорт?
- Това, което вече се направи, да се отпускат средства в помощ на детско-юношеските школи. Това е основното. Ангажиментът на държавата към спорта е свързан и трябва да продължи да е свързан с децата. Във футбола трябва да обръщаме по-голямо внимание на 15, 16, 17 годишните... Там трябва да насочим усилия, за да създадем кадри, с които да постигаме и успехи. Футболът има и изключителна социална роля и за да сме доволни, са нужни по-добри резултати.


-    Каква е вашата позиция по възстановяването на спортните училища такива, каквито бяха преди 20-30 години?
- Ако искаме да имаме елитен спорт, този път трябва да се извърви докрай. В последните години все започваме нещо, стигаме донякъде и спираме. Това обаче е основен въпрос, който действително може да ни гарантира по-добри спортни постижения. Трябва да има концепция, която да се следва с години. Дали ще се правят по градове или по по-големи райони, но в страната трябва да има спорт ни училища, за които държавата да помага с обучението на треньорите, с материално осигуряване, с бази... Таланти в България винаги е имало и трябва малко да се подбутнат, за да имаме повече спортисти като Григор Димитров, Радо Янков, биатлонистите, които ни правят горди с постиженията си от началото на годината.


-    Боби Михайлов навремето също съвместяваше ангажимента си в БФС с този на заместник на Симон Спасов в спортната агенция, а сега вече заема високи постове и в УЕФА, и във ФИФА. Амбициран ли сте да го следвате?
-    Както казах, в момента ме потърсиха за помощ и аз съм готов да я дам. Нека не правим аналогии и сериозни изводи. Вече доста години съм част от управлението на футбола и сега продължавам да си изпълнявам ангажиментите към БФС, каквото съм научил и с каквото мога, искам да съм полезен за спорта.


-    А подкрепяте ли Тони Здравков, който каза, че е максималист и иска от младежите до 21 години да се класират за следващото европейско?
-    Да. След това, което постигна отборът в последния цикъл, когато останахме втори, а имахме и известен малшанс в мачове като тези в Люксембург и с Уелс в Стара Загора, трябва да се търси надграждане. Освен това много от момчетата, които бяха част от състава и сега имат право да играят. Те натрупаха увереност, свикнаха заедно и трябва да се целят наистина по-високо. Важното е да съберат повече точки, отколкото в предишната група. Тогава ще бъдат удовлетворени и ще имат шанс да постигнат един наистина сериозен успех.


-    Новата група дава ли по-добри възможности?
-    Според мен е по-равностойна. На хартия Франция е по-изявеният фаворит, но и срещу тях, а и срещу останалите имаме своите шансове. Важното е футболистите да играят по-често по клубовете си, да ги пускат за лагерите и контролите, които се предвиждат. Целта е обща и всички трябва да помагаме, за да я постигнем.


-    Каква е вашата отговорност при избора на националните селекционери?
- Стопроцентова. Като отговорник за детско-юношеския футбол в Изпълкома е нормално думата ми да тежи в тази посока. Аз нося отговорност и разчитам, че хората, на които гласуваме доверие полагат всички усилия, за да го оправдаят. Предстои елитен кръг квалификации и за 19-годишните, от които също се надявам да продължат развитието си, защото футболът ни има нужда от техния талант.


ЛЮДМИЛ ХРИСТОВ

България U15 с реми срещу Косово (ВИДЕО)

Две дузпи и 1:1 в контрола, играна в Прищина

БФС търси усилено футболисти с български корени

До момента сме открили над 20 състезатели, обясни Лъчо Димов

Венци Стефанов: Илиан Илиев ще вдигне националите

Любо първо говори, после мисли

Женският ни национален отбор с драматична загуба от Армения (ВИДЕО)

"Лъвиците" ни допуснаха поражение с 2:3 на "Александър Шаламанов" в София

БРАВО! Девойките на България до 19 г. се класираха сред елита на Европа

Момичетата ни спечелиха безапелационно промоция за Лига А

Радойска очаква мачовете с Румъния да решат първото място

„Имам балансиран отбор“, заяви селекционерът на женския ни тим

Силвия Радойска: Владеехме инициативата

„Търсихме победата през цялото време“, доволна е треньорката на женския национален отбор

Женският национален отбор по футбол започна с победа евроквалификациите

Нашите спечелиха с 1:0 визитата си на Казахстан

Тежък жребий за националите по минифутбол

"Лъвовете" на европейско през лятото

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки