Големият Христо Стоичков навърши 51 години

Единственият българин със "Златна топка" и голмайстор на световни финали сега е акционер в ЦСКА-София

Големият Христо Стоичков навърши 51 години

Днес своя 51-и рожден ден празнува легендарният Христо Стоичков.

От ЦСКА първи поздравиха Камата още след полунощ снощи и отбелязаха славния му път. Той е роден на 8 февруари 1966 в Пловдив. През 1985 е привлечен в ЦСКА. С червения екип изиграва 123 мача, в които отбелязва 82 гола.

С ЦСКА е трикратен шампион на България, четикратен носител на Купата на България и носител на първата в историята Суперкупа на страната. С ЦСКА Стоичков записва и полуфинал за Купата на носители на национални купи през 1989 година, когато става голмайстор на турнира с 11 попадения и печели "Златната обувка" за голмайстор на Европа.

През 1990 година Христо Стоичков е трансфериран в Барселона за рекордните в онзи период 4 милиона долара. С екипа на каталунския гранд печели пет пъти титлата на Испания, Купата на европейските шампиони през 1992 година и Суперкупата на Европа през същия сезон. Стоичков е в основата и на незабравимото американско лято през 1994 година и благодарение на неговите голове България стига до четвъртото място в света. Той е и голмайстор на Световното първенство с шест попадения. За националния отбор на България Стоичков има изиграни 87 мача, в които бележи 37 гола. Участник е на два Мондиала и на Европейското първенство през 1996 година.

Силните му изяви в Барселона и с националния екип му носят и "Златната топка" за най-добър футболист на планетата през 1994.

След края на състезатената си кариера, Христо Стоичков е национален селекционер в периода 2004-2007, а след това води редица клубни отбори в Испания, България и ЮАР.

От лятото на 2016 година Стоичков е акционер в ПФК ЦСКА.

Любопитно е, че на 8 февруари своите рождени дни празнуват още редица фигури в родния футбол:
Едуард Ераносян
Цветан Генков
Зоран Янкович
Диян Генчев
Тодор Колев
Яков Папарков
Ивайло Иванов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки