Станислав Генчев: Етър ще е много по-добър от есента

Имал съм качествени учители в треньорството, дано да се окажа и свестен ученик

Станислав Генчев: Етър ще е много по-добър от есента
„Тема Спорт” разговаря със Станислав Генчев (35 г.) за първото му назначение в треньорското поприще начело на Етьр. Каква е ситуацията в отбора, кой ще спечели битката със Септември Сф за първото място във Втора лига и кои са неговите учители в новата професия - Генчев отговаря на тези и редица други въпроси.
Той пое болярите в началото на тази година, след като Георги Василев си тръгна заради конфликт с ръководството. На мястото на Гочето дойде амбицираният Генчев, който ще продължи да играе, макар и по-рядко.
 
 
Г-н Генчев, започваме с неочакван въпрос - доволен ли сте от зимната подготовка на Етър дотук? Резултатите са обнадеждаващи -победихте Ботев Гълъбово (4:0), дубъла на ЦСКА (2:1) и елитния молдовски Петрокуб (3:0). Участвате в Балчик къп, като ви предстоят мачове с Добруджа и Ду на в Русе, доколко сте готови за първенството?
- До момента съм напълно доволен, момчетата работят сериозно, влагат се. Усъвършенстваме се, но нещата стават бавно. Няма как за два-три дни да стигнем до генерална промяна. Но вървим по план към това, което сме си поставили като цел. Резултатите в действителност са много добри, но за мен са доста по-важни начинът, по който постигаме победите, и стилът ни на игра.
 
А какъв стил на игра искате да виждате?
- Иска ми се Етър да играе пo-атакуващ футбол, с повече положения пред противниковата врата, да сме по-агресивни в нападение. Това са неща, които подхождат на клуб като нашия. Няма как за трите седмици, в които работим заедно, да видим някакви невероятни изпълнения. Не съм поставил много задачи, искам едно по едно да се учим и да ставаме все подобри.
 
Можете ли да обещаете, че Етър ще е по-силен напролет?
- Ще направим всичко възможно отборът да се представя по-добре.
 
Притеснява ли ви Септември с оглед солидната селекция и това, че обявиха същата цел като вашата - промоция в елита?
- Никога не е лесно за отборите, които се борят за някое от челните места. Няма значение дали си в елита, или във втора дивизия. Ние сме си поставили за цел влизане в Първа лига, но никой няма да ни каже: "Елате, влезте вие, пък ние ще ви гледаме отстрани". Всеки се бори със зъби и нокти да спечели промоция, така че е напълно очаквано да имаме сериозна конкуренция. И Септември, и ние имаме добри отбори, така че в процеса на първенството ще си проличи кой заслужава да бъде в групата на майсторите.
 
А чувствате ли се готов да се хвърлите сред вълците? Етър все пак е първото назначение в треньорската ви кариера...
- Действително беше трудно решение да поема отбора. Много е тежък преходът от футболист към треньор. Още повече че в момента се чувствам добре кондиционно и мога да играя. Но в крайна сметка всеки си избира пътя и сега настъпи времето да предприема следващата крачка в своето развитие.
 
Записахте минути в контролите, означава ли това, че ще ви видим и в официалните мачове?
- Аз съм картотекиран, така че когато има нужда, ще помагам на отбора с опита и съветите си на терена. Налага се да имаме и по-опитни футболисти, така че в зависимост от съперника и състоянието на нашия тим, ще взимам участие. Но генерално няма да е като първия полусезон, когато играх по 90 минути в абсолютно всички мачове в първенството и за купата (Етър отпадна от Нефтохимик на 1/16-финал след изпълнение на дузпи). Сега няма да е такава ситуацията със сигурност.
 
Доколко ще се отрази напускането на основни фигури като Петър Димитров и Николай Цветков, който даже отиде в прекия ви съперник Септември?
- Лично ние се надяваме да не се отрази. Разбира се, неприятно е, когато основни футболисти напускат. Но ние привлякохме не по-слаби в лицето на Иван Стоянов, Тодор Колев, Тихомир Кънев, Йордан Апостолов... Взехме много класни попълнения и съм сигурен, че сме много по-добри от есенния полусезон.
 
Вие сте имали възможността да работите с редица утвърдени имена в треньорската професия - Херо, Мъри, Гочето, Люпко Петро-вич, Славолюб Муслин... Какво сте научили от тях? И от кого най-много?
- В това отношение наистина съм голям късметлия, защото в България съм работил с най-добрите треньори. И в Румъния също бях при изключителни специалисти (игра за Васлуй в периода 2008-2011 г.) като Хуан Лопес Каро, който е бил за кратко начело на Реал Мадрид и е бивш помощник на Дел Боске там, както и местната легенда Мариус Лакатуш. От всеки съм взел по малко. Имал съм добри учители в кариерата си, надявам се да се окажа и добър ученик.
 
С кого поддържате контакт все още?
- С една част от тях и досега се чуваме.
С Петев особено се чуваме постоянно, той много ми помага.
 
Кога решихте, че искате да сте треньор?
- Целият ми живот е свързан с футбола и винаги съм искал да се развивам в тази посока. Затова и отдавна обмислях да стана треньор, преди доста години го реших. Тази стъпка просто беше логична.
 
Как стои въпросът с издръжката на Етър? Имате амбициозни цели, но президентът Александър Нанков обяви, че се отказва от представителния отбор и остана само член на Управителния съвет...
- Ръководството трябва да каже, но на този етап всичко, което е обещано на отбора, е изпълнено. Бяхме на лагер, има екипировка, заплатите се платиха навреме. Всичко необходимо е осигурено. Дотук нямаме никаква оплаквания и не можем да имаме оправдания от
това естество.
 
Ще имате ли подкрепа от Нанков и напролет?
- Той е в Управителния съвет все още, макар вече да не е президент. Доколкото знам ще се занимава с школата, така че не е оставил отбора настрани. Следи нещата и помага и се надяваме отново да се върне начело на клуба. Най-вече общината ни подкрепя сега.
 
Какво трябва да се направи по стадион "Ивайло", за да може да приема мачове от елита?
- Със сигурност осветление ще ни е необходимо. Това трябва да се случи, защото град като Велико Търново заслужава мачове от елита, феновете тук искат да гледат футбол от Първа лига и е нужно да им дадем тази възможност.
 
Загубихте шокиращо в последния есенен кръг от Левски Карлово (0:2) в Хисаря. Защо?
- Шокиращо беше, но футболът е нелогична игра. Създадохме 7-8 чисти положения, а Левски от два удара ни вкара два гола. Но пък в други срещи бяхме доста по-неубедителни, а ги спечелихме. Съдбата връща.
 
Как бихте описали футбола във Втора лига?
- Нивото е малко по-ниско от елитното, но условията са доста подобрени от предходни години. Почти няма лоши терени. Отборите са по-организирани и това води до израстване на младите играчи. Още повече че има правило да играят по двама до 21 г.
 
Играли сте за първия и за втория в класирането на Първа лига - Лудогорец и Левски. Има ли реален спор за титлата?
- Лудогорец е безспорният фаворит, но Левски има традиции и се бори до последно. Но в Разград имат предимство откъм самочувствие на играчите. При тях нещата се получават по-лесно.
 
А как виждате ситуацията в ЦСКА? Играхте контрола срещу дубъла на армейците преди няколко дни, а като футболист бяхте при Гриша Ганчев в Литекс през есента на 2013-а...

- Със сигурност Ганчев ще иска да се бори за титлата, но през следващата година. Там се работи с идеята ЦСКА да е фактор в първенството. Това им е първи сезон след преструктурирането и е много трудно още сега да спечелят титлата с оглед конкуренцията. Но догодина ситуацията ще е коренно различна. 

Официално: ЦСКА 1948 представи Иван Иванов

Той ще води дубъла, а Алвеша се връща начело на третия отбор

Ясни са съдиите за кръгa във Втора лига

Вижте кой ще свири Марек – Септември (София)

Митов се завръща в Септември

Опитният специалист сменя Иван Гешев

Монтана има нов треньор

Петър Колев смени Митов на "Огоста"

Дунав повали Септември Сф с 2:1 след греди и червен картон (ВИДЕО)

Русенци се изкачиха до десетото място в класирането на Втора лига

Треньорът на „соколите“ ги похвали след успеха

„Поздравявам момчетата, тъй като изпълниха задачите”, заяви Росен Кирилов

Изненада: Монтана се раздели с треньора

Николай Митов напусна „Огоста“

Треньорът на Струмска слава за съдийството срещу Спартак (Вн): Пълно безумие!

„Вината е в нас, защото не сме подготвени физически да играем 10 срещу 14“

Спартак (Варна) с активно участие в кампанията „Аз Вярвам и Помагам“

"Сърце, усилие и екипен дух!"

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки