Лудогорец се готви за нов голям полет

Дерменджиев се колебае за отбраната, Копенхаген никога не е преминавал тази фаза в евротурнирите

Лудогорец се готви за нов голям полет

Тази вечер Лудогорец пос­реща датския шампион Ко­пенхаген в първи 1/16-финал в Лига Европа. На "Васил Левс­ки" целта пред разградчани е една - да направят решител­на крачка към следващата фа­за в турнира. През есента ор­лите вече сториха нещо, кое­то не е правено от български тим - да влязат и излязат от групите на Шампионската ли­га. Сега искат полетът им да продължи. Поне до четвъ­ртфиналите - такава задача си поставиха веднага след жребия.

На пътят им обаче стои отбор, който също остави силна есен зад гърба си и кой­то идва във втория по сила турнир от лъскавата надпре­вара Шампионска лига. При това успя да вземе девет точки в група с Лестър, Порто и Брюж.

Всъщност двата отбора имат много общо, но и много се разграничават. И Лудого­рец, и Копенхаген са хегемони на домашната сцена. След влизането си в елита разград­чани неизменно триумфират у нас. Вече наредиха пет титли и уверено летят към нова - имат 7 точки предни­на пред втория Левски. Тимът от датската столица е в идентично положение -през новия век спечели 10 шампионата. В Копенхаген никой не се съмнява, че през лятото ще има нов парад с титлата - отборът е непобеден в първенството и е с аванс от 11 пункта пред Брьондби. Видно е, че домашна­та сцена е отесняла и на два­та клуба. Затова те търсят по-сериозно присъствие под светлините на прожектори­те в надпреварите на Стария континент. Да, все още са много далеч от големите риби, но пред един от тях ще се удаде възможност да нап­рави нелош рейд и да накара да се зашуми сериозно около него. Разградчани вече са били на тази фаза. И са я преодоля­вали успешно - преди три го­дини елиминираха Лацио и иг­раха 1/8-финал в Лига Европа. Датските лъвове обаче не са го правили. Те ще участват в битка напролет в евротур­нирите за първи път от се­зон 2010/11, когато бяха ели­минирани от Челси в Шампи­онската лига на 1/16-финалите. Те никога не са играли ос­минафинал на Стария конти­нент в историята си.

Тази вечер на "Васил Левс­ки" ще видим два коренно раз­лични стила - латиноамерика­нския на Лудогорец срещу прагматичния на здравите физически датчани. Георги Дерменджиев има само един проблемен пост в състава -левият бек. Титулярят Натанаел пропусна последната седмица от подготовката, защото се прибра в родина­та си поради лични проблеми. Това му попречи да вземе участие в последната конт­рола с Марибор (2:2) и мача с Монтана (4:0). Вместо него по левия фланг на отбраната игра Йордан Минев. 36-годишният бранител получи лека травма в отложения мач от Първа лига, но вече е възста­новен. До последно Дерменд­жиев ще се колебае на кого да заложи, но шансовете на Ми­нев да започне са малко по-го­леми. На вратата ще бъде Владислав Стоянов, а в отб­рана ще действат още Сисиньо, Козмин Моци и Хосе Паломино. Двойката в халфовата линия също е ясна - капи­танът Светослав Дяков ще си партнира с Абел Анисе. Тонът в играта на разградча­ни ще задава Марселиньо. В предни позиции ще се разчи­та на Джонатан Кафу, Вандерсон и Лукоки. Първият ще е на върха на атаката за сметка на Кешерю, а Вандерсон и Лукоки ще си сменят местата на фланговете. На пейката пък ще са двете но­ви попълнения Ренан дос Сантос и Жоао Паоло. Очаква се Лудогорец да не се хвърля още в началото на двубоя в ата­ки. А да дебне и да пробва да накаже съперника си на конт­ри - това е една от най-голе­мите слабости в играта на датчаните.

Треньорът на Копенхаген Столе Солбакен ще заложи на любимата си схема 4-4-2. Той понесе един удар преди мача -заради травма в глезена два­та сблъсъка с Лудогорец ще пропусне крилото Бенямин Вербич. Аут заради контузии са още Николай Томсен и Дани Амакваа.

На вратата на датчаните ще бъде шведският национал Робин Олсен, карето пред не­го ще е Анкерсон, Йоргенсен, Йохансон u Аугустинсон.  В средата на терена ще са Кбист, новото попълнение Матич, Фалк и Туту, а в напа­дение ще са върлината Андреас Корнелиус и парагваецът Федерико Сантандер.

Който удря пръв, удря два пъти. На тази максима ще се уповава Лудогорец. Възпита­ниците на Георги Дерменджи­ев ще се опитат да вземат аванс у дома, за да се чувстват по-комфортно на "Телиа Паркен" след седмица.

Вероятни състави:

Лудогорец
:  Стоянов, Й. Минев, Паломино, Моци, Сисиньо, Лукоки, Анисе, Марселиньо, Дяков, Вандерсон, Кафу
Резерви: Ренан, Натанаел, Пластун, Саша, Кампаняро, Мисиджан, Кишада
Контузен: Витиня
Наказани: няма

Копенхаген
: Олсен, Анкерсен, Йоргенсен, Йохансон, Аугустинсон, Фалк, Матич, Квист, Туту, Корнелиус, Сантандер
Резерви: Андерсон, Хьогли, Грегуш, Куск, Кристенсен, Окоре, Павлович
Контузени: Томсен, Амакваа, Вербич
Наказани: няма

Борусия (Мьонхенгладбах) хареса Дуа от Лудогорец

Нападателят е оценен на 5 милиона евро

Славия ще спре Крумовград за Топ 6

Вижте подробности

Ясен е окончателният капацитет на "Българска Армия"

Стадионът ще събира междъ 16 и 18 хиляди души

Александър Любенов: Грешките изграждат

Стражът на Локо София говори по няколко теми както на терена, така и извън него

Крумовград си хареса звезда на Ботев Враца

Браян Переа има 6 гола в 25 мача този сезон

Архитект Хаджиев: Този стадион ще е впечатляващо съоръжение

"Горди сме, че по-малко от година след представянето на проекта, вече текат дейности", заяви той

Снимат филм за най-великия голмайстор на Черно море

Идеята е на фен фракция Д'Ъртанян

Томаш изгуби трима за мача с ЦСКА 1948

Сериозни проблеми за Локо Пловдив преди мача в неделя

Лудогорец поздрави Кирил Домусчиев за рождения ден

"Най-доброто предстои", обещаха "орлите" на собственика си

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки