Три пъти сме елиминирали датски съперници

През миналата кампания Брьондби изхвърли Берое от Лига Европа

Три пъти сме елиминирали датски съперници

Днес Лудогорец за първи път ще се изправи срещу Ко­пенхаген, за първи път ще ме­ри сили и срещу противник от Дания. До момента пет пъти родни отбори са спори­ли със съперници от скандина­вската държава и три пъти са излизали крайни победите­ли от сблъсъците.

За първи път българи и датчани се срещат в турни­рите на Стария континент през сезон 1978/79 в КЕШ (предшественикът на Шампионската лига). Тогава Локо Со­фия отстранява Одензе с 2:2 като гост и 2:1 на родна зе­мя. През сезон 1986/87, във ве­че несъществуващата надп­ревара КНК, Левски елимини­ра БК 1903 Копенхаген - тим, който после е наследен от съ­перника на Лудогорец Копен­хаген. В Дания сините падат с 1:2, но на реванша бият с 2:0 (голове на Божидар Искренов и Наско Сираков) и продължа­ват напред. През 1998/99 обаче Копенхаген си го връща -бие с 2:0 в София, а на реван­ша е още по-безапелационен -4:1.

През 2002/03 Левски среща Брьондби в УЕФА. И също вкарва 4 гола на датчаните -с 4:1 в София и 1:1 като гост отстранява противника. През миналата кампания оба­че Брьондби запомня с добро нашата страна - изхвърля от Лига Европа Берое след побе­да с 1:0 в Стара Загора и 0:0 у дома.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки