ФИФА компенсира европейските клубове с 1 млрд. евро заради световното в Катар

Отборите се обявиха твърдо против Мондиал през зимата

ФИФА компенсира европейските клубове с 1 млрд. евро заради световното в Катар

ФИФА ще предложи на европейските клубове общо 1 млрд. евро, като компенсация за провеждането на световното в Катар през зимата на 2022 г – от 21 ноември до 18 декември.

 

Това разкри президентът на ФИФА Джани Инфантино при посещението си в държавата от Близкия Изток.

 

Европейските клубове вече се обявиха против провеждането на Мондиала в този период, защото той е по средата на повечето европейски първенства и би нарушил сериозно ритъма на тимовете и футболистите.

 

Клубовете дори се обърнаха към Спортния арбитражен съд. Предложението на отборите е световното първенство в Катар да се проведе от 5 май до 4 юни 2022 г.

 

По това време в Персийския залив обаче температурите ще бъдат изключително високи и с тези съображения ФИФА реши за световно през зимата. Местните власти също не са съгласни с предложението на европейските клубове, защото в периода май-юни има мюсюлмански празници като Рамазан Байрам.

 

УЕФА подкрепи решението на ФИФА. „В предимство е за играчите и феновете световното първенство да започне през ноември”, пише в становище на европейската централа.

 

„Мондиал през зимата ще предизвика сериозен разрив и големи щети в нормалното функциониране на европейските първенства”, пишат пък от Асоциацията на европейските професионални футболни лиги, където членуват представители на надпревари от ранга на  Висшата лига, Ла Лига, Серия А.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки