Лудогорец с много яка крачка назад

Позицията на недосегаем е лоша в това, че оставаш без усещане за наближаващите опасности

Лудогорец с много яка крачка назад

"Зимата свършва и идВа дългоочакваният мач на Лудого-рец срещу Копенхаген". Този рекламен слоган се повтори стотици пъти с цел промиване на съзнанието на масовия потребител. Стана обаче така, че големите очаквания се оказаха безпочвени. Лудогорец загуби на терена, което не е никаква трагедия, още по-малко национална. Най-стряскащото и шокиращото бе, че единственият човек, който разбра какво се е случило, бе нефутболният специалист Кирил Домусчиев.

 

Футболистите, треньорите, анализаторите, медийният антураж... прекараха 90-те минути в тежък размисъл какво оправдание да сътворят за безспорния провал. Треньорът, когото бях започнал да уважавам, три пъти каза - изиграхме много добър мач, и един път още по-силното - надиграхме ги. Футболистите се пласираха от "заслужавахме равенството" до "ще ги отстраним" в Копенхаген. А антуражът ни заля с дежурните откровения колко е важно да бъдем позитивни и да се радваме на всички български успехи. Не знам защо се направи и абсолютно нелеп паралел между Григор и Лудогорец, и то, докато единият газеше, а другият лазеше. Въобще това патриотично коментиране е доста обидно за професията. Дори е срамно за един коментатор да говори от първо лице, множествено число. Ние, нашите, нападаме, владеем топката, ще обърнем събитията на терена - това няма нищо общо с обективността и компетентността, която зрителят очаква да чуе от екрана.

 

Покрай опитите да се намери някакво оправдание за резила на терена не се чуха някои съществени неща. Няма и да се прочетат в медиите, които слугуват на Краля Слънце. Първо, Копенхаген въобще не беше някакъв толкова силен отбор. Доказвам го с три важни футболни характеристики. Сериозен отбор не играе цял мач в защита и не предоставя доброволно топката на противника. Сериозен отбор не кюска напред безразборно, както се случи поне 20 пъти в мача от страна на футболисти в червени фланелки. И последно, сериозен отбор не играе със седем защитници. Смешно е, но в анализите се каза, че са играли дълбока преса. Правилното определение е висока преса, още едно доказателство, че това да си играл футбол не е като да го разбираш!? Що се отнася до физическото предимство, Копенхаген не е нищо повече от Виктория Пилзен, отбор, който не представляваше сериозно препятствие за Лудогорец преди половин година на същия стадион.

 

Причината Лудогорец да се срине не е силният съперник, а собствената му слаба игра Трите пъти слаб, слаб, слаб, изречени от Домусчиев, са на място. И първата проява на слабост бе още в третата минута, когато атака на домакините завърши с високо центриране на топката. Това продължи през целия мач. Да вдигаш топката високо, при положение че над 180 см са ти само двамата централни защитници и вратарят, е най-малкото необосновано.

 

Но крушката си има опашка. При пет от шестте си мача в групата от ШЛ Лудогорец игра дефанзивен футбол от контраатака. В Лондон срещу Арсенал тактиката бе различна и явно не бе дело на щаба. Там се търсеха голове за Кафу! В другите пет успешни мача Лудогорец игра прагматично, взе три равенства, на минута бе да го стори срещу Арсенал в София, а срещу ПСЖ, пак в София, Моци изпусна дузпа за 2:2. На тази база обективно се даде много висока оценка за стратегическото мислене на Георги Дерменджиев. Продължавам да смятам, че той е с основна заслуга за това, че Лудогорец излезе от групата като трети и продължи напред в ЛЕ.

 

Във футбола обаче има и такива моменти като мал-шанса да получиш гол в самото начало. И вариантът да се проведе мач по сценария с Базел в София отпадна. И се видя, че Лудогорец, поставен в ситуация да обръща нещата, е неподготвен. На фона на положенията в мача дори голът на Кешерю си е чист късмет. Спокойно Копенхаген можеше да си тръгне с 3:0 от полупразния "Васил Левски". Освен двата гола гостите удариха греда и имаха стопроцентов шанс в последната минута. Лудогорец за цял мач нямаше нищо. Не създаде нито една реална голова опасност. Удари отдалеч и разбърквания, това бе всичко. Същата невзрачна картинка гледахме и при домакинското 0:0 с Базел. Истината е, че Лудогорец във втори пореден международен мач на "Васил Левски" не успя да създаде чисто голово положение!

 

Като написах празен стадион, май това бе най-стряс-кащото нещо в "дългоочаквания" мач. Нямам никакво обяснение, защо преди три години на същия етап от същия турнир стадионът вреше и кипеше срещу Лацио, а сега картината дори не бе като на опера. Каква е причината хората да се оттеглят от мачовете на Лудогорец в София? Къде отиде тази многобройна публика, която уж не ходеше на мача заради Ливърпул, Реал, ПСЖ или Арсенал, а от любов към Лудогорец!? Няма да влизам в подробности - целта на Лудогорец вече не е само да влезе отново в групите на ШЛ, приоритет им е да си лицензи-рат стадиона за големите мачове. Защото София ги отхвърля, а това лишава футболното зрелище от основния смисъл - наличието на реципиент. 200 датчани дадоха много по-голяма подкрепа на своя отбор от заспалия, напълнен с фигуранти сектор В. Няма значение как тази публика се е озовала на стадиона, важното е, че тя не диша с пулса на футболния мач долу на терена. Така направени, нещата губят смисъл.

 

И все пак Лудогорец не е по-слаб отбор от Копенхаген и нищо не е загубено. Всичко се случва във футбола, както каза Владо Стоянов. А след това животът ще продължи. 

 

Жаклин Михайлов, "Тема спорт"

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки