Огромен интерес към дебютния Зимен семеен празник на Витоша

Колоритен снежен фестивал зарадва над 700 деца и техните родители

Огромен интерес към дебютния Зимен семеен празник на Витоша
Огромен интерес предизвика първият в историята Зимен семеен празник на Витоша. Организаторите от „София – Европейска столица на спорта“ и „Мачирски спорт“ зарадваха над 700 деца и техните родители с много фамилни надпревари, забавни игри, конкурси и викторини. В местността Офелиите слънчевото и тихо време спомогна за хубавото настроение и стотиците засмени лица.
 
Най-много бяха желаещите да се включат в състезанието с детски шейни, съобщава sofia2018.bg. Наложите се групирането в няколко категории на старта в зависимост от вида на шейните и възрастовите групи. Шампион в групата „Чук и Гек“ стана отборът „Илиян и Огнян“, а при останалите шейни най-бърз на финала бе тимът „Виктор и Станислав“. Трасето бе идеално подготвено, а в много от квалификациите се наложи „фотофиниш“ да определи победителите.
 
Участниците в паралелния щафетен семеен ски-слалом пък заложиха на качеството. Двойките демонстрираха отлична техника по 100-метровата писта. И тук бе много оспорвано, в крайна сметка с малка преднина шампион стана тандемът Георги и Георги Торневи. Имаше и една специална награда за многобройно ски-семейство, който бе спечелена отборно от Ася, Андрей и Петко. Всичко по слаломното трасе си бе като за световно – отлично подбраният профил, майсторски наредените паралелно врати, стартерите и финалните рефери. Всички деца от ски-училищата в района не издържаха на предизвикателството и също направиха по няколко спускания.  
 
Най-весело бе в зоната за направа на фигури. В конкурсът за снежен човек се включиха близо 20 фамилни отбора, тричленното жури бе силно затруднено в избора си за победител. Раздадени бяха десет утешителни награди за най-атрактивни и добре изваяни фигури, но големия приз за „Най-красив снежен човек“  заслужи детският отбор „Моника, Вероника, Виктор и Калоян“. Сред участниците в празника бяха и няколко незрящи малчугани, каращи в момента обучение по ски на Офелиите по проект „Parakids” от инициатива „Промяната“.
 
Програмата за Феста предложи на жадните за чист въздух и повече спорт деца и родители още много и различни състезания, забавни игри и викторини. Най-голям интерес предизвикаха въпросите за София – Европейска столица на спорта и за Витоша. На голямата поляна се организираха още конкурси за най-добре украсена шейна, за най-атрактивно претъркаляне по пистата, битка със снежни топки, теглене на въже и др. Най-добрите получиха предметни награди, а най-атрактивните и интересни участници бяха отличени с грамоти за спомен. В крайна сметка всяко от участвалите деца си тръгна с подарък и със спомена от един прекрасно изживян ден сред природата и планината. 
 
„Искам да поздравя всички вас като участници в първия Зимен семеен празник и да благодаря за това, че заедно с вас направихме нещо добро и полезно за децата. Чудесно е да бъдем с тях тук, в сърцето на Витоша, сред чистия въздух и красотите на планината. София – Европейска столица на спорта планира още много подобни прояви, чрез които столичани и гостите на града да имат повече възможности за спорт и активен начин на живот,“ заяви при закриването на празника Анатоли Илиев, организационен секретар на София2018. След това Илиев връчи специален приз на Аспарух Мачирски от „Мачирски спорт“ с благодарност за отличните условия и помощта, оказана при подготовката и организацията на Фестивала.
 
Зимен семеен празник е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, като се наслаждават на емоциите, които предоставя природата, допълнени с удоволствието от игрите и спортуването на снега. Целта е да се мотивират децата да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления – един от приоритетите на инициатива „София – Европейска столица на спорта“.

 

Двама директори в БФС на престижен семинар на ФИФА

Кирил Котев и Лъчезар Димов ще представят България в Ирландия

Ръководството на БФС проведе среща с клубовете от юношеските групи

Вижте подробности

Предложиха Глушков за служебен министър на младежта и спорта

Вижте подробности

В Белград: Карамаринов се срещна с президента на Сърбия

Вижте подробности

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

Във Франция: Службите са готови да гарантират сигурността на Олимпийските игри

Вижте какво заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен

Огромно признание за българския тенис!

Президентът на ITF връчи награда на България за развитието на детско-юношеския тенис

ВАС потвърди лиценза на Българска федерация по шахмат 2022

Вижте решението и какво заявиха от централата

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки