Легендарен бос с 58 трофея на пътя на Ювентус

Шампионска лига е единственият шанс на Лестър да спаси катастрофалния сезон

Легендарен бос с 58 трофея на пътя на Ювентус

Тази вечер ще се изиграе последната порция от два първи мача в осминафиналите на Шампионска лига. Ювентус и Севиля бяха в една група, а сега италианският шампион гостува на Порто, докато андалсийците приемат най-изненадващия шампион в историята на Англия – Лестър.

Порто – Ювентус
21:45, „Ещадио до Драгао”

По-добре го опознайте, преди да на­правите оферта. Който иска да купу­ва от Папата, трябва да извади голе­мите пачки. Работилницата на Порто е може би най-скъпата в Европа. А Жорже Пинто да Коща е президент и собственик на клуба от 35 години. Не обича папския си прякор, даден му в ро­дината, но очевидно трябва да имаш и нещо мистично, за да се задържиш толкова дълго начело. През главата му минаха какви ли не полемики, включи­телно 2-годишна присъда за корупция със съдии, за която по-късно бе опра­вдан. Но преди всичко в неговото CV блести едно число: 58. Това е рекор­дният брой на трофеите, които е спе­челил като президент на Порто. Прев­ръщат го в най-успешния за всички вре­мена. През декември вулканичният Пинто да Коща ще е на 80 години, но казват, че не се е променил. Мразен и обичан, включително и от жените. Се­риен производител не печалби (Хълк и Фалкао са само два примера) и създа­тел на треньорски феномени (Мауриньо и Вияш-Боаш).

Днешният първи осминафинал в Шампионската лига между Порто и Юве пък поражда спомените от фина­ла за КНК през 1984-а, когато в Базел Старата госпожа побеждава с голове на Виньола и Бониек (2:1). Настъпи ли времето за реванш... "Какво ми казва думата "Ювентус"? Базел, 1984 година. Когато за първи път се кандидатирах за президент през 1982-а, казах, че ис­кам финал в Европа, а само две години по-късно вече го бяхме постигнали. Имаше ентусиазъм, изиграхме велик мач. Не бяхме с нищо по-слаби от Ювентус. Биха ни заради съдиите... Но това беше урок. Зарекох се, че следва­щия финал ще го спечелим. Така се и случи. Победихме Байерн за КЕШ 3 годи­ни по-късно", спомня си Пинто да Коща, който освен трофеи вкара в касата на клуба и солидни постъпления от тран­сфери като Деко в Барса, Карвальо в Челси, Моутинъо в Монако и много, много други.

"Буфон е най-великият в историята на Ювентус заради несломимата си любов към клуба дори когато изпадна в Серия Б. Но ние си имаме Касияс. Както и много други играчи, които ги чакат големи кариери - Андре Силва, Данило, Руй Педро, Отавио, Корона, Рубен Невеш, Алекс Тейес, Ерера, Брахими...", признава Пинто да Коща по повод днешния сблъсък на "До Драгао".

"Мислил съм много пъти да се от­тегля, но никой още не е излязъл да ме замени. Докато членовете гласу­ват за мен, няма как да спра. Те ми дават силите да защитавам Порто. Нямам страх да се изправям срещу трудните моменти. Помните, че без мотив бях изхвърлен от футбола за известно време. Но имах щастие­то да изпитам и специални момен­ти. Като например спечелването на КЕШ през 1987-а, отварянето на "До Драгао" и раждането на нашия му­зей", завърши той. Роден е през 1937-а, а още на 20 започва да рабо­ти в клуба.

Севиля – Лестър
21:45, „Рамон Санчес Писхуан”

Играчите на Лестър отпътуваха за Испа­ния с усмивки на лица­та си, макар трудно да има отговор на положителните емоции, които демонстрира­ха на летището в Източен Мидландс. Клаудио Раниери и възпитаниците му ще се опи­тат да преобърнат катаст­рофалния сезон тази вечер в 21:45 часа, когато гостуват на Севиля в първи осминафинален сблъсък от Шампионс­ката лига. Лисиците успяха да спечелят за изненада на всички Висшата лига през ми­налата кампания, но сега са в борбата за оцеляване и имат 5 поредни поражения в шам­пионата. Мизерният им се­зон се влоши още повече в съ­бота, когато третодивизионният Милуол ги изхвърли от ФА къп с гол в последната минута на Шон Къмингс, въп­реки че по-рано „лъвовете” бя­ха останали с 10 човека.

Но Шампионската лига мо­же да се окаже спасението на този тежък и уморителен за Лестър сезон както от физи­ческо, така и от психологи­ческо естество. Така се полу­чи по-рано, когато лисиците спечелиха 4 от б-те си двубоя в груповата фаза, заставайки на върха. 2500 английски фенове ще подкрепят своите любимци на "Санчес Писхуан", а целта ще бъде шансовете да бъдат запазени преди ре­ванша на "Кинг Пауър" на 14 март. От отбора вярват, че ще могат да измъкнат най-малко 1:1 при тази своя визи­та.

Феновете на „лисиците” днес ще имат и обяд заедно с испанските си колеги, а след него ще се запътят към разп­родадения до краен предел стадион. Мениджърът Рание­ри заяви в събота след пора­жението от Милуол, че иска "гладиатори и войници" в своя отбор, за да могат да спасят сезона: "Ще говоря от­ново с играчите. Те трябва да знаят, че сме длъжни да се борим във всеки един мач. Имам нужда от войници, от гладиатори, точно като те­зи 10 гладиатори от Милуол, които ни победиха".

Лестър за пръв път оцеля­ва в европейска кампания след Коледа. „Лисиците” ще се упо­вават на здравата си защи­та, която успя да запази 2 су­хи мрежи в първите 2 визити от груповата фаза на Брюж и Копенхаген. Любопитното е, че 2 от последните 3 евро­пейски кампании на англича­ните приключиха именно сре­щу испански противник. През 1961/62 Атлетико Мадрид елиминира Лестър с общ ре­зултат 3:1 в КНК, а през 1997/98 отново дюшекчиите се справиха с англичаните с общ резултат 4:1.

Севиля от своя страна мо­же за пръв път да бъде сред най-добрите осем в най-елит­ния клубен европейски турнир от 59 години (1957/58). Тогава андалусийците загуби­ха на 1/4-финалите тежко от Реал Мадрид с общ резултат 2:10. Този етап се оказва трудно преодолим за Севиля, като през 2008-а тимът загу­би от Фенербахче, а 2 години по-късно от ЦСКА Москва.

Хорхе Сампаоли съвсем открито говори за това как неговият отбор иска да дик­тува събитията на терена и да играе атакуващо, а според него това е най-добрият на­чин да бъде смазан против­никът. С просто око може да се види, че аржентинецът ис­ка да направи отбора си глав­но действащо лице на тере­на. В Примера от общо 23 двубоя в 21 от тях Севиля владееше повече време топ­ката, около 59%. Само 2 от­бора във вътрешното първе­нство успяха да променят тенденцията - Барселона и Лае Палмас. Задачата на Лестър съвсем не изглежда лесна.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки