Нуно Еспирито Санто: Дибала, Игуаин и Манджукич заедно? За мен е невъзможно

Торинци не ти дават да играеш, респектиран е треньорът на Порто

Нуно Еспирито Санто: Дибала, Игуаин и Манджукич заедно? За мен е невъзможно

Нуно Eспиpитo Санто е човек на вярата. Приличен вратар, ре­зерва в големия отбор на Порто от 2004-а, спечелил Шампионската лига, а след това участник и в победа­та с дузпи над Онсе Калдас за Интерконтиненталната купа. Справи се отлично в Рио Аве като треньор, много добре и във Валенсия, където завърши четвърти в първия сезон, а от август миналата година оглави Порто. Отбор без трофеи в последните 3 кампании и следващ съперник на Ювентус в Шампионската лига (днес от 21:45 часа). Наслаждавайки се на красивия залез на плажа, 43-годишният специалист даде интервю за "Гадзета дело Спорт" преди първия осминафинал на "До Драгао".

Да започнем от Ювентус.
- На първо място е важно за нас да помним откъде сме дошли. От много сложен плейоф срещу Рома, един от най-добрите отбори в Италия. При това през август, само няколко месеца след пристигането ми. Но ние го преодоляхме и след това се сблъскахме в група с още 3 ти­ма, които са станали шампиони на страните си (Брюж, Копенхаген и Лестър). Възходи и падения, но затворихме с 5:0 над ми­налогодишния първенец на Анг­лия. Заради това да можем да се изправим срещу Ювентус - финалист в турнира само преди 2 години, е важна история и супер предизвикателство.

Как ще се изправите срещу тях?
- С респект, страхопочитание и едно нещо сигурно: наша­та идея за футбола няма да се промени. Срещу Ювентус или който и да е друг отбор на­чинът ни на игра няма да вари­ра, защото той е идентичносттa ни и не подлежи на коментар. Ако искаш да създадеш не­що в млад отбор като Порто, трябва да искаш и да се опи­таш да се конкурираш с най-добрите. Да защитаваш собствените си принципи.

Ювентус напоследък показа някои пукнатини...
- Зависи. Гледах загубата им от Фиорентина и имам чувството, че головете, които допуска Ювентус, са нещо епи­зодично. Това бе един от онези мачове, в които излизаш побе­ден, но с усещането, че съпер­никът не е направил нищо пове­че от теб. Ювентус не позволя­ва на съперника да играе. Реакцията при загуба на топката е изключителна, а това е аспект от играта, на който отделям голямо внимание. Уважавам Юве и Алегри по абсолютен начин. Загуби важни фигури като Видал и Погба и въпреки това продължава да печели, да създава мощни и конкурентни формации. Очевидно те имат пари, но и спо­собността да обновяват съста­ва. Не мога да гадая в какво със­тояние ще сме ние в деня на ма­ча, но така или иначе Ювентус си остава голям съперник във всяко отношение. И още нещо: те си построиха отбор за Шампионската лига, това е тяхно­то голямо предизвикателство, тъй като се борят за шестото си поредно скудето и в Италия вече са постигнали абсолютно всичко, което можеше да взе­мат. Сега е ясно за всички, че ис­тинската цел на Ювентус се на­рича Шампионска лига. Но преди това те трябва да се борят срещу нас.

И имате ли средства, за да ги спрете?
- Чувстваме се силни, имаме идеите и желанието да оста­нем в Шампионската лига. Зна­ем потенциала на Юве, но ще се изправим срещу тях, знаей­ки, че сме в състояние да се бо­рим с нашите оръжия. Реши­телността, която виждам у моите играчи, е максимална. Познаваме добре съперника, но системата, която те ще избе­рат в защита, би променила много неща. С 3-4-З или 3-5-2 например много важни за Юве са Алекс Сандро и Куадрадо по крилата, но ние ще бъдем го­тови да се възползваме и ще сме наясно по какъв начин да вземем преимущество от тях­ната схема. Знаем как да ги атакуваме, а и у дома на "До Драгао" сме силни.

Защитата с трима е на мо­да, дори и в Англия?
- Не, това не е мода. С отбрана от трима запазваш ширина­та на терена, играеш с двама нападатели и в същото време насищаш средата на терена. На съперника му е трудно да те контраатакува. Но зависи дали по фланговете поставяш за­щитници или играчи с по-атакуващ нюх. Едно е да сложиш Бараган и Гая например, друго е с Пиати или Кансело, ако говорим как с Валенсия спрях Реал на Анчелоти след серията им от 22 поредни победи. При Конте бе различно с Лихтщайнер, сега на същия пост разчита на Моузес. Ви­дяхме и нови последователи. Почетино започна да използва тази схема, за да се изправи срещу Челси, а нещо подобно направи и Зидан в сблъсъка със Севиля. Това пък подкани Сампаоли да се върне към отбрани­телна четворка. Аз в Порто играя с 4 отзад, но при атака опорният халф се връща по-назад, за да могат бековете да се включват в предни позиции, да натискат и да пресират. Най-важна е идеята. Искаме да на­малим размерите на терена. Да използваме 60 метра в ата­куващ, както и в защитен план. Да се сгъстяват дистанциите между линиите, което пък позволява да се реагира по-успешно в трудни ситуации.

Ами тримата нападатели на Юве?
- За мен е невъзможно всички те да играят по едно време. Игуаин е матадор, Манджукич е допълнение за някой, а Дибала - креативен. Атаката на Юве не ми е приоритет. Работата ми бие към другата посока. По какъв начин и къде ние можем да ги ударим. Играем първо на нашия стадион и не можем да се откажем от фактора дома­кинство. Това е нашият ман­талитет. Винаги мислим как да атакуваме, създаваме много в предни позиции, стремим се да отнемаме топката възмож­но най-близо до тяхната вра­та. Потенциалът в атака на Юве е много голям и ще се опи­таме да го неутрализираме, но мислите ми са насочени в друга посока. Не променям идеята си, защото се изправям срещу велик съперник. Точно обрат­ното - опитваме се да я консо­лидирам и да я засиля.

Може ли Дибала от Юве да се сравнява с Меси?
- Не искам да бъда несправед­лив, но двама са над останали­те: Роналдо и Меси. Всички други тепърва могат да се развиват, за да стигнат до тях­ното ниво. За Дибала ще бъде твърде рано да започнат да го сравняват с такива имена. Но при всички положения има стра­хотни качества.

Кой е по-добър: Меси или Кристиано?
- За мен Кристиано е №1 в света, най-завършеният играч, когото съм виждал в живота си. Нормално е да има и спадове, а и това е свързано със състава, в който играе. Ро­налдо е по-завършен от Меси. Плюс това Кристиано има не­що историческо, което липсва на Меси с екипа на неговия наци­онален отбор. Славата със собствената страна е нещо не­заличимо, което остава във времето.

Мачът Порто - Ювентус е и сблъсък между вратарите Ка­сияс и Буфон...
- Те са легенди, обичащи жи­вота, които са свикнали да иг­раят на максималното ниво. Възхищават се един на друг и са големи спортсмени. Имат опит да четат играта. И това им позволява с много по-малко усилия да бъдат на точното място в правилното време. Те са от старата школа. Дават ти комуникация, харизма, спо­койствие и ефективност, кое­то е най-важното нещо.

Интервю на Филипо Мария Ричи, „Газета дело Спорт”

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки