Стоичков пред „Мундо Депортиво”: Винаги ще подкрепям Луис Енрике

"Рано или късно трябваше да дойде такъв резултат", каза Ицо за 0:4 от ПСЖ

Стоичков пред „Мундо Депортиво”: Винаги ще подкрепям Луис Енрике

Христо Стоичков даде интервю пред "Мундо Депортиво", в което коментира различни теми, свързани с личния си живот и испанския футбол като цяло.

"Как я карам в Маями? Много зает (смее се). От 4 години коментирам мачове от мексиканската лига. Щастлив съм. Честно да ти кажа, не съм очаквал да върша такава работа. В момента съм от другата страна на терена. Аз, който толкова съм критикувал журналисти, сега трябва да задавам въпросите. Но работя с група от големи коментатори, наслаждавам се на свършеното, пътувам много повече в сравнение с преди, правя репортажи за различни играчи, включително бивши такива, и треньори".

Стоичков посети базата на Реал Сосиедад, където се срещна с бившия си съотборник Еусебио Сакристан, който в момента е начело на баските. Той бе феномен. Много пъти сме коментирали, че е нисък, не може да скача, че е бавен... Не може да прави нищо. Но на това той винаги отговаряше със следното: "Да, но никой не може да ми вземе топката". Вкарал съм много голове благодарение на него. Наслаждавах се на пасовете му. Един от любимите ми съотборници.

Ключово бе обединението, което цареше вътре в съблекалнята. Един имаше повече техника, друг беше по-бърз, трети бележеше повече, четвърти защитаваше. Бяхме само трима чужденци - Лаудруп от Дания, Ромарио от Бразилия и аз от България, което направи адаптацията ни по-бърза. Субисарета, Чики, Гойкоечеа, Салинас... те бяха национали. Събра се група, която трябваше да демонстрира защо е в Барселона. Баските, които бяха при нас, имаха онзи характер на победители", спомня си Ицо.

Той каза няколко думи и за сегашното състояние на Реал Сосиедад: "Гледал съм всичките им мачове. Еусебио расте ден след ден. Реши да учи. Когато си на терена, си мислиш, че знаеш всичко, но си сам. Докато треньорът е начело на 25 играчи, на които е длъжен да обяснява как да работят. Много от онези футболисти сега са безспорни капацитети като Еусебио Сакристан, Гуардиола, Луис Енрике, Лопетеги, Ферер... На Еусебио винаги му е харесвало да се образова.

Футболът няма тайни за него. Като наставник той е тип, който анализира, говори спокойно и не се нервира. По наше време не ни интересуваше какви ще бъдем след това. Мислехме само да се наслаждаваме на момента. Чак след това решаваш какво да правиш. Чики Бегиристайн бе най-умен от всички и никога не му е харесвало да бъде треньор. Той искаше да бъде спортен директор като Алесанко или Субисарета. Къде може да стигне Реал Сосиедад? Ще играе в Европа, това е сигурно. Ще бъде в Топ 6. Карлос Вела щях да го взема, когато беше в Арсенал. Той се бори, сега е на подходящото място. Не е егоист, вдигна отбора на по-високо ниво".

Разбира се, Ицо не пропусна и темата за Барселона: "Критиките идват сами. Когато загубиш един мач, е лесно да критикуваш. Когато се печели, никой нищо не казва. Когато побеждава, го прави, защото е Барселона, но загуби ли... На всеки отбор му се случва такова нещо. Осасуна например има традиции, но сега страда. Рано или късно трябваше да дойде такъв резултат. Само преди 3 години Барса падна в Сан Себастиян и после взе требъл. Не виждам защо трябва да критикуваме. Говорих с журналисти в Каталуня и им казах да спрат да пишат и да отидат да прегърнат Луис Енрике, защото той е дал много. Ще питаме защо Меси не се радва на гол, защо Лучо не е направил смяна или защо Тер Щеген не е хванал фаул? Моля ви се! Това са неща, които се случват.

Аз съм по-голям барселонист от всички. Обичам Барса и страдам, когато губи, но да ви кажа, че пораженията помагат да се учиш. Не изключвам Барса да обърне ПСЖ след 0:4. Познавам добре Луис Енрике и неговия характер. Съвети не трябва да му даваме. Той анализира добре, задълбочено. Дори при победите, когато пак се правят грешки. Много се говори дали ще остане, но каквото и да се случи, той заслужава едно "благодаря". Написа история. Ако не продължи, ще дойде друг. Няма да бъде нито първи, нито последен. Ще ходи с високо вдигната глава. Ще го защитавам, когато губи, защото ми бе съотборник, печелили сме титли с него, страдали сме заедно. Винаги ще го подкрепям. Говори се, че Меси, Иниеста, Бускетс и Пике са свършили, но те са играчи, които ще вдигнат самолета. Най-добрият играч в света е в нашия отбор", завърши Камата.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки