Валери Божинов: Тежко ще ми е далече от децата

"Ако се налага ще уча китайски, какво да правя", коментира с усмивка българинът

Валери Божинов: Тежко ще ми е далече от децата

Валери Божинов замина за Китай, където ще играе в местния "Мейджоу Хака". 31-годишният нападател даде обширно интервю за "Стандарт" в което обясни, че най-тежко ще му е далече от децата. Ето и втората част от интервюто:

- Валери, в Сърбия възроди кариерата си, но и намери любовта. Твоята приятелка ще бъде ли до теб в Китай?
- О да, разбира се, ще живеем заедно. Искам я плътно до мен.

- Ти си от футболистите, които обичат в която и държава да играят да говорят езика, за което и често си осмиван. Ще опиташ ли да проговориш на китайски?
- Ако се налага ще го уча, какво да правя (смее се). Аз съм възпитаван, че в която и държава да се намираш, трябва да се съобразяваш с местните, с културата и езика. Трудно ще ми бъде да науча китайски. Но най-обикновените и в същото време много важни неща като „Добър ден, добро утро, добър апетит или наздраве" трябва да се знаят. От уважение към китайците ще науча поне това. С доста чужденци съм играл по клубовете и всеки се опитва да се адаптира и да научи езика. Ще бъде трудно, но трябва да се нагодя. Вече ще ми станат доста езиците, но по-хубаво от това няма. Не е проблем да науча и малко китайски.

- Биляна ще е до теб, но пък ще се отдалечиш още повече от децата ти. Няма ли да ти липсват Валерко и Никол?
- Много ще ми липсват (б.а. - въздиша тежко). И сега ми липсват. Тежко ми е, но аз им казах: „Ако баща ви е добре и вие ще сте добре". Това го правя заради тях, защото искам да им осигуря едно добро бъдеще в което да не им липсва нищо.

- Обясни ли им, че техният татко ще играе на другия край на света?
- Разказах им, да. Мъчно им стана, но няма как. Валерко е по-голям, той разбира добре. Освен това се интересува и от футбол, знае какви играчи отиват в Китай. И двамата са много интелигентни и всичко разбират. При първа възможност ще се прибера до България, ако ли не през лятото се надявам да дойдат при мен в Китай. Ще ми бъде трудно да съм толкова далече, но всичко това го правя заради тях двамата. Ще играя още няколко години футбол и искам да им помогна в бъдеще. Не е важно само да кажеш, че имаш деца, трябва да правиш всичко заради тях.

- Винаги ти е било болка, че не си близо до децата си. Сега сигурно ти е още по-тежко?
- Не мога да опиша колко, нямам думи. Само аз си знам какво ми е. Те прекарват времето с майките си, но друго си е бащинското. Няма как да се замени. Знам, че им липсвам...

- Направи поредния си добър трансфер, какво би казал на българите, които постоянно ти се присмиват и иронизират?
- Мога да кажа много неща и да им отвърна със същата ирония. Не съм такъв човек. Ще запазя добрия тон и ще им пожелая да са живи и здрави. Искам българският народ да е щастлив, да се усмихва и да е позитивен. Знаеш, че мога да бъда ироничен и да плюя. И какво ще постигна? Те какво постигат като го правят и ме плюят? Нищо. Колкото повече ме плюят, толкова повече хубави неща ми се случват.

- Замислял ли си се, какво толкова си направил на българите, че да имат такова отношение към теб?
- Да и никога не съм стигал до отговора. Вече не обръщам внимание на тези неща. Живея си живота, забавлявам се и не плащам данък обществено мнение. Нека да са живи и здрави, и да се обичат. Знам, че не им е лесно, но аз с какво съм виновен. Нито съм откраднал, нито съм убил някой. Аз и Ясен Петров ще сме единствените, които ще представляваме България в китайския футбол пред милярд и 500 милиона души.

- Какво би разказал на китайците за България?
- Само хубави неща. Не мога да кажа нищо лошо за родината си, обичам я. Имаме хубава природа – море, планина и много културни забележителности. България има многовековна история. Китайците обичат да обикалят света и да се запознават с други истории и култури. В България ще им хареса много. Тук има какво да се види. От моята уста ще излезе само хубаво.

- Бил си на много места по света, вярваш ли, че България може да стане едно по-добро място за живеене?
- Вече 10 години си казвам „Ще се оправим", но не виждам толкова много хубави неща. Да, изградиха се пътища, метро в София, нови сгради, но това какво ги топли хората? Това не им пълни хладилника, както се казва. Хората нямат работа, заплатите са им малки и това ги изнервя и озверява. Знам колко тежко живеят, особено в провинцията, но проблемът не е Валери Божинов. Никога не съм се биел в гърдите колко пари имам, каква кола карам и какво ям. Израснал съм в семейство, което не винаги е имало пари. Майка ми и баща ми не са били милионери. Знам какво е да живееш със сто и с хиляда лева, разликата е огромна. За жалост в България или си беден или си богат, средно ниво няма.

- Помниш ли кога ти подариха първите футболни обувки?
- Честно да си призная, не помня момента. Едно време играехме в махалата с гуменки. Помня марката на първите си футболни обувки. Много си ги обичах и дълго време играех с тях. Да имаш такива обувки беше голямо работа.

- А с първата заплата от "Лече" какво си купи?
- С първата добра заплата си купих апартамент в София. По-скоро започнах да си изплащам жилището.

- В последно време нашумя с едни клипчета на които пееш в колата ти, да очакваме ли нови от далечен Китай?
- Нормално е да очаквате (смее се). Ако ми дойде от вътре ще пусна. Преди няколко дни четох, че от Евровизия поканили Дани Алвеш (б.а – футболист на „Ювентус") да пее. Значи за едни може, а Валери Божинов да си пее и поздравява приятели не може. Има и други много известни футболисти, които пускат клипчета от колите си. Бившият играч на „Ман Юнайтед" Патрис Евра често го прави. Разликата между нас е огромна, но всички коментират мен.

Стоилов: И двата гола бяха плод на късмет (ВИДЕО)

Треньорът на Гьозтепе недоволен от тима си

Бивш национал с асистенция в Белгия

Витонов спомогна за успех на Беверен

Равенство за Гьозтепе в Турция (ВИДЕО)

Тимът на Стоилов на две победи от елита

Ковачев вкара за Ахмат при разгромна загуба от Балтика

Бившият играч на Черно море Алекс Фернандес заби хеттрик за победителите

Ради Цонев с гол за Тобол при класическа победа

Българинът вкара своето първо попадение за тима от Казахстан

Лийдс и Груев се отдалечиха от промоция във Висшата лига (ВИДЕО)

Отборът на българина допусна изненадващо домакинско поражение

Десподов с голямо признание в Гърция

Наредиха го сред най-добрите крила в първенството

Официално: Петев вече не е треньор на Университатя

Двете страни се разделиха по взаимно съгласие, с българина си тръгват още трима треньори

"Специален футболист е този български халф"

Хвалят Филип Кръстев в Нидерландия

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки