Тодор Янчев: За мен е чест Любо Пенев да ми е треньор

Срещу Беласица, капитанът на ЦСКА Тодор Янчев бе сред най-дейните на терена. Той винаги е бил реалист и е търсил причините за каквото и да е било първо в себе си. В деня на именния си ден (б.а. - 7 март, Тодоровден) той имаше честа отново да бъде в един отбор с Любо Пенев. За разлика отпреди 7 години, когато двамата бяха заедно на терена, сега легендарният голмайстор вече е треньор. След края на мача в Благоевград, Янчев се съгласи да отговори на въпросите на „Меридиан Мач".

Тодор Янчев: За мен е чест Любо Пенев да ми е треньор

Срещу Беласица, капитанът на ЦСКА Тодор Янчев бе сред най-дейните на терена. Той винаги е бил реалист и е търсил причините за каквото и да е било първо в себе си. В деня на именния си ден (б.а. - 7 март, Тодоровден) той имаше честа отново да бъде в един отбор с Любо Пенев. За разлика отпреди 7 години, когато двамата бяха заедно на терена, сега легендарният голмайстор вече е треньор. След края на мача в Благоевград, Янчев се съгласи да отговори на въпросите на „Меридиан Мач".
 

- Тошко, на какво според теб се дължи промяната в поведението ви на терена, спрямо двубоя за Купата на България с Пирин?
- Футболистите са едни и същи и изпълнителите са едни и същи. Просто сега всички бяха мобилизирани и 'Нахъсани. Още 'от първата минута търсехме победата. Нямаше накъде. Изтървахме един златен шанс за дубъл, отпадайки от купата. Мисля, че осъзнахме, че като не под-ходим сериозно и като подценим даден отбор, може да си изпатим.
 
- Доколко повлия треньорската рокада?
- Определено повлия и както се вижда от резултата, в положителен аспект. Просто такова голямо име като Любослав Пенев винаги ще повдигне и духа, и самочувствието на тези, които бяха го позагубили след отпадането от Пирин. Голямо име. Трябва да гледаме напред и да побеждаваме.
 
- Отстрани изглеждаше, че лесно спечелихте мача?
- Ако бяхме подходили така мобилизирано и срещу Пирин, мисля, че нямаше да имаме проблеми.
 
- Все пак Беласица може ли да бъде критерии за ЦСКА, имайки предвид тежката програма, която имате напролет?
- Не. Дори и Пирин не може да бъде критерии, но отпаднахме от тях. Ако играем мобилизирано, мисля, мисля, че сме с класи над доста отбори в „А" група, да не кажа над всички.
 
- Защо не успяваше Димитър Пенев да ви мотивира, макар че в контролите показахте съвсем друго, различно от двубоя с Пирин, лице?
- Причината не е в него, а в нас, футболистите. Никога не мога да обвинявам даден треньор, защото не е нормално в клуб като ЦСКА да се крием зад треньора или зад някой друг. Било то Димитър Пенев преди или сега Любослав Пенев. Никога не бих се скрил зад даден треньор. Винаги си гледам моите грешки и грешките на съотборниците. Мисля, че трябва да сме по-големи професионалисти и да гледаме първо ние какво правим на терена и тогава да хвърляме вината върху някой друг.
 
- С Любо Пенев си бил рамо до рамо на терена като играч с екипа на ЦСКА, а сега той ти е треньор, как го приемаш?
- Още тогава, като играехме заедно в ЦСКА, изпитвах голям респект към самия футболист Любослав Пенев и неговата личност. Винаги съм му се възхищавал. Респект е да те води такова име. За мен е чест да бъда воден от такива имена като Димитър Пенев, Стойчо Младенов, сега и Любо Пенев. Това са хора, които са дали страшно много на ЦСКА и съм им се радвал като дете. В един момент се оказва, че са ми треньори, което ме задължава още повече. Все пак, аз съм капитан на ЦСКА и трябва да съм най-близкия човек до тях.
 
- Какво ви каза Любо Пенев, как ви надъха?
- Разговаря с всички ни. За мотиваторските му качества е излишно да говорим. Тепърва ще виждаме един нов ЦСКА.
 
- Поуспокои ли се обстановката в тима, след отпадането от Пирин? Тогава имаше доста остри изказвания, и от твоя страна, и от страна на Кирил Котев, затова че не ви е плащано и т.н.
- Нормално е след такива мачове да има и малко повече напрежение у нас и нервите ни да не издържат. Но никой не се задоволява с такива слаби резултати, нито ние, нито публиката.
 
- Новите собственици от „Титан" успокоиха ли ви? Разбра се, че един от тях е бил на Панчарево, преди да заминете за Благоевград, какво ви каза?
- Имаме уверение, че това няма да продължава така и да се надяваме, че всичко ще е наред.
 
- Защо отказахте де вземете заплатите си преди тръгването ви за Благоевград?
- От тук нататък спираме да говорим за финанси. Ще отговаряме само на футболни въпроси. Важното е като излезем на терена да побеждаваме и да радваме феновете. Те са навсякъде с нас и са приоритет номер едно.
 
- Имат ли условия играчите на ЦСКА да мислят само за футбол?
- Винаги има какво повече да се желае, но мисля, че лека-полека всичко ще си дойде на мястото.
 
- Притеснявахте ли се от едно евентуално равенство срещу Беласица, което можеше да доведе и до психологически срив?
- В мен никога не е имало напрежение. Още когато тръгнахме за Благоевград, новият треньор каза, че целта е да сме на първо място. Тръгвайки от Панчарево, той добави: „Трябва да бием най-малко с 3:0”.
 
- Като гледаш реалностите в българския футбол, може ли ЦСКА пак да стане шампион и има ли някакви страхове у теб за нечестни игри и удари под кръста?
- Ни най-малко не се притеснявам. Но ако гледате страничните фактори, ще видите, че ние играем през 2 дни, и то след 120 минути, а някои отбори играят през четири дни, почиват си. Просто си правят програмата както си искат - снегове им пречели, дъждовете им пречели... Но това не трябва да ни влияе. Ние сме ЦСКА и трябва да се справяме с трудностите, такава е ориста ни - да сме победители.
Етър съобщи имената на още звезди за юбилея

Вижте кои ще участват в празника по случай 100 години футбол във Велико Търново

България U15 с реми срещу Косово (ВИДЕО)

Две дузпи и 1:1 в контрола, играна в Прищина

Разкритие: БФС помага на Етър

Централата ще финансира поставянето на осветление на новия тренировъчен

Козирката на „Армията“ вече е в историята (ВИДЕО)

Вижте подробности

Левски обяви програмата си до дербито

Вижте какво съобщиха „сините“

Двама основни футболисти се връщат в строя на Локо (Сф)

Валентин Николов и Мики Орачев подновиха тренировки

Официално: Глобиха Пирин и Хебър с по 2 бона

Вижте всички решения на Дисципа

Крумовград с контрапозиция: До персоната с изявен статут...

"Недоумяваме каква е тази драма заради желанието ни да играем по-близо“

Митков в Левски до 2027 година

"Сините" се обвързаха с големия си талант

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки