Душан Перниш: Само няколко телефонни разговора и вече бях в Берое

"Гулдан ми разказа хубави неща за България", сподели стражът на заралии

Душан Перниш: Само няколко телефонни разговора и вече бях в Берое

Душан Перниш пристигна в Берое през зимната пауза. Словашкият страж бе привлечен за резерва на титуляря от последните години Благой Макенджиев. По време на подготовката обаче Перниш загатна за силните си качества и постепенно измести Макенджиев, който впоследствие, несъгласен, че ще е резерва, си тръгна. Той вече записа три мача с екипа на Берое и това даде повод на вестник "Тема Спорт" да го потърси за интервю.

 

Душан, Берое загуби последните си два мача с ЦСКА в Стара Загора и с Черно море в Каварна в края. Какво не ви достигна да вземете поне по точка в тези срещи?

 

- Главно 5-10 минути не ни стигнаха - и в двата случая... Загубихме и двата мача в последните минути, а това не бива да се случва, тъй като не играхме зле в тях. Головете на Руй Педро за ЦСКА и Балджий-ски за Черно море дойдоха след центрирания отляво и буквално бяха като близнаци.

 

Защо се получи това про-пукване в защита и се стигна до тези две идентични попадения?

 

- Така е, но и аз не мога точно да кажа защо. Срещу ЦСКА получихме гол в момента, в който започнахме да играем по-добре, когато ги натиснахме и станахме по-опасни в атака. Голът падна след центриране и връщане на топката назад. Тръгнахме и двамата с Иво (б.р. - капитана Иво Иванов), но може би ако не бяхме и двамата там, щяхме да избием тази топка. Може би си попречихме един другиму.

 

Обсъждали ли сте в отбора, че Берое може да вземе квота за Европа, дори и да остане в долната осмица, стига да станете първи в нея и след това да спечелите баража с третия тим от Топ 6?

 

 

- Не, в съблекалнята никой не гледа и не говори за таблицата с класирането. Важното сега е да започнем да играем пo-красив футбол и да трупаме точки. Всички в отбора се надяваме и искаме да влезем в Топ 6, но трябва да спечелим всичките си мачове сега. Лошото е, че зависим и от другите резултати и тимове.

 

Предстои ви гостуване на Ботев Пловдив, какво очакваш от дербито на Тракия?

 

- Ще бъде тежък двубой. Ботев е пред нас в класирането, но след двата ни лоши мача е крайно време да вземем точка или три. Дерби мачовете винаги са малко по-различни от другиme, но, както казах - за нас е важно да вземем точки от тази среща.

 

След това идва и мач с Левски...

 

- Най-напред е важно да вземем двубоя в Пловдив. Не мислим толкова за Левски сега. Гледаме стъпка по стъпка и дано запазим шансовете си за Топ б дотогава. Срещу Левски вече съм играл, но минаха доста години оттогава, когато ги отстранихме с Жилина и продължихме напред. Но никой в съблекалнята не мисли за Левски отсега.

 

Спомена Левски, изправял ли си се и срещу други български отбори преди?

 

- Мисля, че само срещу Левски съм играл. Може би по време на зимните подготовки в Турция или Кипър със словашките ми клубове сме срещали ЦСКА или Слабия. Но определено съм запомнил двата мача с Левски.

 

Как се стигна до трансфера ти в Берое? Трудно ли прие офертата на заралии?

 

- Не беше трудно да реша -офертата беше конкретна. Всичко се разви много бързо, за кратко време. Не беше трудно да преценя дали да дойда 8 Стара Загора или не.

 

Кой ти помогна или убеди да вземеш това решение?

 

- Никой не трябваше да ме убеждава. Няколко разговора по телефона ми бяха достатъчни, за да разбера, че клубът е солиден и че тук се работи сериозно. Комуникирахме си и с треньора на вратарите на Берое. Но нямаше нужда никой да ме убеждава, краййото решение винаги е мое.

 

Имаше ли и други оферти?

 

- Излишно е да говорим за други отбори. От Берое бяха най-бързи и настоятелни. Аз съм от Словакия, така че нашият манталитет и живот не се различават много от тези в България и нямах проблем в тази насока. Имаше интерес и от други страни, но в крайна сметка играчът решава.

 

Спомена манталитета на нашите два народа. Как усещаш приликата?

 

- Засега срещам само добри и сърдечни хора. Наистина мисленето не е никак различно -все едно сме живели в една голяма държава. И сградите, и градовете - всичко тук ми е познато, сякаш по един калъп е изградено. Не може да ме изненада нищо - нито в положителен, нито в отрицателен аспект.

 

Голяма ли е разликата между България и Словакия или Полша, където и финансовите условия са по-добри?

 

- Всяка страна има свои спе-цифики - местният футбол също. Не мога да кажа нищо лошо засега. Първия мач играхме без фенове и затова не усетих никаква атмосфера. Но срешу ЦСКА атмосферата беше отлична и би било прекрасно, ако хората идват и пълнят нашия стадион. Иначе всяко първенство си има няколко по-силни клуба, които ca с една идея и бюджет на по-високо ниво. Но чак за голяма разлика и много по-високо ниво не може да се говори.

 

В България има доста футболисти от Чехия и Словакия, Прохазка е в Левски...

 

- Да, знам, че той е тук. Но с него не се познаваме. Не съм комуникирал почти с никого. Говорих с Любо Гулдан, който игра в Лудогорец. С него сме били съотборници няколко години - и в Жилина, и в Сенец. Не каза нищо негативно, а и за Берое ми разказа само хубави неща, които поне той е чувал.

 

Радослав Забавник игра в ЦСКА...

 

- Да-а-а (смее се), Забавата (б.а. - прякор) игра в ЦСКА, но с него не сме били в контакт скоро. Макар че сме били заедно в националния отбор и се познаваме, но не сме си говорили от доста време. Играли сме за кратко в Жилина, после наистина помня, че игра в ЦСКА, а след това отиде в Русия.

 

Един страничен въпрос -обичаш ли меденки (б.а. - на словашки "меденка" е pernik)?

 

- Не, сладко не бива да ям много (смее се). Но разбирам накъде биеш - прякорът ми беше такъв.

 

Питам те, защото в България имаме град с това име - Перник. Чувал ли си за него, ходил ли си там?

 

- Да, чух. Мисля, че един от моите съотборници е оттам - Венци (б.р. - Венцислав Василев). Но не съм ходил още там, засега опознавам Стара Загора.

 

А кой ти измисли този прякор?

 

- О, това е много назад във времето - вече не си спомням на кого му хрумна.

 

Играл си в много страни -смяташ ли, че трансферът в Берое е крачка напред в кариерата ти?

 

- Не размишлявам над подобен въпрос, гледам само напред. За мен лично това беше крачка напред, защото в Гърция (б.а. - Ираклис), откъдето си тръгнах, финансовата ситуация беше сложна. През последния месец обаче футболът отново ми носи удоволствие. Надявам се, че и аз и Берое ще бъдем доволни накрая.

Берое публикува годишния си финансов отчет

Вижте подробности

Ачиари: Изиграхме много интелигентен мач, много съм доволен

Треньорът на заралии остана доволен от успеха

Берое шокира ЦСКА 1948 в Бистрица с късен гол (ВИДЕО)

Политино реализира в 88-ата минута

Добри новини за звезда на Берое, избегна затвора

Себастиан Вия има поводи за радост

Себастиан Вия: Работихме много, головете са доста важни за мен

Новата звезда на Берое изрази радостта си след успеха над Черно море

Ачиари: Направихме много добър мач, търсим нашия стил с новите играчи

Треньорът на Берое бе доволен от успеха над Черно море

ШОК ЗА ЧЕРНО МОРЕ: Берое спря "моряците" с 2:0 (ВИДЕО)

Трета загуба за варненци от началото на сезона

Първо в NS: Арда се пробва за желан от Левски

Вини Трибуле в радара на "сините"

Берое надделя над Спартак (Плевен) с 3:0 в последната си контрола

Заралии не дадоха шансове на противника си днес

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки