Томас Мюлер: Модерният футбол е един голям цирк, футболистите са само комерсиална стока

Нападателят би се отказал от футбола, ако и в съблекалните има камери

Томас Мюлер: Модерният футбол е един голям цирк, футболистите са само комерсиална стока

Звездата на Байерн Мюнхен Томас Мюлер изрази отвращението си от отношението на клубовете към футболистите в съвременния футбол. На световния шампион изобщо не му харесват огромните суми, които се плащат за играчи в наши дни.

През миналото лято Манчестър Юнайтед счупи рекорда за най-скъп трансфер и плати за собствения си кадър Пол Погба 105 млн. евро, за да си го върне от Ювентус. Китайските клубове в момента плащат огромни заплати, с които изкушават известни играчи. Карлос Тевес е най-добре платеният футболист в света със своите 615 000 паунда седмично в Шанхай Шенхуа.

Томас Мюлер смята, че никой футболист не струва и не заслужава толкова пари и модерният футбол се превръща в цирк.

„Сумите, които се плащат сега, са абсурдни. Никое човешко същество не струва толкова пари. Модерните футболисти са като комерсиална стока. Но това не трябва да влияе на нас. Само ще се поставиш сам под голямо напрежение, ако започнеш да мислиш за голяма трансферна сума”, каза Мюлер в интервю за GQ.

„Аз съм доста спокоен при всичко случващо се. За мен футболът е да се забавляваш на терена, да помагаш на съотборниците си и да печелиш трофеи. Но трябва да осъзнаеш, че си част от бизнес, когато си футболист. Част си от един голям цирк. Не бива да позволяваш това да ти пречи, в противен случай то ще те подлуди”, смята Мюлер.

Нападателят е само на 27 години, но казва, че ако футболът продължи да се развива само като бизнес и начин за правене на пари, той ще се откаже. Конкретно той посочва, че би се отказал, ако бъде позволено във всички съблекални да бъдат поставени камери, за да се показва и там какво правят футболистите.

„Камери в съблекалните би било прекалено за мен. Надявам се да съм се отказал преди това да се случи. Камерата няма какво да пропусне в съблекалнята. Един отбор живее в съблекалнята, какво се случва там не го интересува никого друг. Камерите в съблекалните не бива да се въвеждат според мен”.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки