Неймар бе сърцето на обрата

Луис Енрике е прав, футболът е за луди

Неймар бе сърцето на обрата

Докато съще­ствува 1% шанс, ние ще имаме 99% вяра! Това написа Неймар след разрушителната загуба с 0:4 в Париж. Първият опит за об­рат не успя, след като бе сма­зан от Кавани, а Вторият тепърва започваше, когато бра­зилецът застана зад топката в близост до наказателното поле на французите. Задачата бе отвъд границите на въ­зможното. Кратка и напразна надежда, която неизбежно ще бъде отнета. Попадението на ПСЖ на чужд терен означава­ше, че Барселона се нуждае от 3 гола за 30 минути. За капак 27 от тях вече бяха изтекли. Но както и самият Неймар ка­за: "Нищо не е невъзможно за тези, които вярват".

ПСЖ се разпадна. Ужасени, французите приключиха само с 4 точни паса след 85-ата ми­нута. И три от тях бяха при изпълнение на център. Барсе­лона направи епично завръщане, което дори Луис Енрике не мо­жа да опише с думи: "Никога това няма да бъде забравено. Футболът е за луди хора, уни­кален спорт", каза той.

Чухме много теории, но нито една от тях не бе напълно до­статъчна, за да се обясни чу­дото. От шпагата на Тер Щеген дълбоко в половината на ПСЖ до героя Сержи Роберто, за когото Луис Енрике се шегу­ваше, че не може да вкара и във врата с размерите на дъ­гата. И да, не на последно мя­сто съдията Дениз Айтекин и последвалото признание на Масчерано, че наистина е фаулирал Ди Мария. Ръката му в наказателното поле, както и гмуркането на Суарес за вто­рата дузпа. Но най-убедител­ното обяснение от всички бе играчът с №11 на гърба. За 7 минути и 17 секунди Барса вкара 3 пъти. Неймар бе в сър­цето и на трите попадения. "Това бе мачът на живота ми", каза той. През цялата ве­чер поемаше отговорност. Много се изговори, че не беле­жи достатъчно този сезон, но сухата статистика всъщност крие огромния му принос. А триковете му (макар и излиш­ни на моменти) вървят ръка за ръка с храбростта и състе­зателния му дух. Начинът, по който бяга, понякога се игно­рира, но влива голяма доза въ­здух на Барса и дава шанс на отбора да диша. Смъртта на Копа роди едно гениално опи­сание, което важи и за Ней­мар: "Колективен индивидуалист".

На моменти той бе всичко. Включително халф и бек, по­криващ сам цялото ляво кри­ло. Винаги достъпен, хиперактивен и извършил 60 паса. Че­тири пъти отвяваше съпер­ници и в същото време бе твърдо решен да не допуска никой зад гърба си, когато топката не е в него. Вкара 2 гола, спечели дузпа и изработи победното попадение.

Има 8 асистенции в Шампионската лига, които са рекорд. И нещо повече - ни­то една от тях не бе от ста­тично положение. "Играхме без страх, а с радост", каза той. Може би същото не важи за всички, тъй като обратът не бе направен много в стила на Барса, но за Неймар със си­гурност е вярно - неговото спокойствие и увереност го отличиха над останалите.

Не става въпрос само за по­следните 7 минути, но те бяха наистина едни от най-добри­те, които някога сме виждали. Определено и най-решителни­те. Три пъти Неймар направи крачка напред и всеки път не­възможното ставаше още мал­ко възможно. Докато накрая на­истина се случи! Той се откри... би било изкушаващо да доба­вим "точно когато неговият тим имаше нужда от него". Снимката на Меси, който се хвърли в публиката, държеше сърцето си и крещеше, ще остане запомняща се, но не ар­жентинецът ги спаси този път. Беше бразилецът, който наскоро стана на 25. Същият бразилец, който след мача каза на всички да не се притесня­ват, че Меси със сигурност ще остане.

Едно испанско радио започна отразяването с това, че обра­тът ще бъде възможен само ако Меси е вдъхновен. Но всъ­щност вдъхновеният бе Ней­мар. В последните секунди, ко­гато топката се върна при не­го, той не само я прати обрат­но в пеналта, а спря за мо­мент, направи финт и доста­ви най-измерения и точен по конец пас за Сержи Роберто. Не Жерар Пике, Умтити или Суарес, а Роберто! Той им каза на всичките, че има шанс (до­ри той да е 1%), но никой не му повярва. Затова той им го по­каза.

Сид Лоу, „Гардиън”

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки