Крис Мийк оглави класирането в рали Мексико

Първият състезателен ден бе съкратен

Крис Мийк оглави класирането в рали Мексико

Крис Мийк остави трудното начало на сезона зад себе си, след като доминираше в съкратения, но крайно динамичен първи етап от рали "Мексико". Появата на новата генерация състезателни автомобили на WRC бе посрещната с нескрит интерес от зрителите, а британският пилот на "Ситроен" се възползва от грешките на конкурентите и завърши деня с 1:01:33.800 час при 20.9 секунди аванс срещу Себастиен Ожие от "Форд".

Първият състезателен ден бе съкратен, след като конвоят от транспортни машини с автомобилите бе забавен значително заради сериозен пътнотранспортен инцидент на магистралата. Пътят бе затворен за шест часа и автомобилите не пристигнаха в сервизния парк за началото на състезанието, насрочено за 10:00 ч. сутринта местно време. Организаторите отмениха първите два скоростни теста, покриващи 75 километра, а при старта Мийк се изстреля моментално начело. Старт от задната част на колоната осигури на британеца чист от чакъл и камъни път, което доведе до победа на 54.90-километровия етап Ел Чоколате. Негово основно предимство се оказаха последните три асфалтови отсечки, в които задържа лидерската си позиция пред Ожие.

"Загубих няколко секунди, но съм доволен от преднината ми. Най-накрая получих възможност да покажа пълния потенциал на този автомобил, но не се заблуждавам и знам, че имаме изключително много работа", каза британският пилот на "Ситроен".

Мийк натрупа основната част от преднината си именно в Ел Чоколате, където Ожие получи прегряване на двигателя, въпреки че температурите на въздуха бяха далеч от максималните за региона през пролетния сезон. Французинът изкара по-голямата част от етапа със сигнална лампа и трябваше да бъде изключително внимателен.

След двамата остана триото на "Хюндай", съставено от Хейдън Падън, Дани Сордо и Тиери Нювил. И тримата се движеха много близо до Мийк и Ожие, но получиха различни проблеми в последните километри и изостанаха.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки