Александър Тунчев: Сега няма да разчитаме на късмет срещу ЦСКА

„Не виждам наследник на Камбуров, не бих заменил за нищо нашите опитни играчи”

Александър Тунчев: Сега няма да разчитаме на късмет срещу ЦСКА

Александър Тунчев (35 г.) се завърна на терена след половингодишно прекъсване, в което бе прекратил състезателната си кариера. През това време той стана помощник-треньор на "Лаута", а от началото на годината отново е с картотека и записа 90 минути при 0:0 с Нефтохимик в Пловдив. Централният защитник говори пред "Тема Спорт" за предстоящия мач с бившия му отбор ЦСКА, ситуацията в Локо и начертаните от собственика Христо Крушарски цели пред клуба.

Сашо, предстои ви мач с ЦСКА, какво очакваш от двубоя на "Лаута" в събота?

- Нагласата ни, разбира се, е да търсим победа та, както във всеки мач. Вече е по-освободени,   защото изпълнихме целта си да влезем в първата шестица. Така че очаквам да покажем най-доброто от себе си и да затрудним максимално ЦСКА.

Какви са впечатленията ти от съперника?
- Щом заема третото място, а има шансове и за второто, значи се представя прилично. Все пак трябва да отчетем, че това е ЦСКА и там само първото място има значение. Но макар и да не е на върха, отборът разполага с качествени изпълнители и няма да ни е никак лесно.

Доколко може да ви изненадат с оглед трите попълнения в атаката през зимата?
- Не мисля, че ЦСКА има с какво да ни изненада, както и ние тях. Гледали сме им доста мачове, запознати сме с играта им. Взеха трима-четирима нови футболисти. Да, чужденците са по-непознати, но вече се натрупаха срещи и имаме впечатления. Бодуров пък си е утвърдена фигура, познато име 8 България, така че не виждам нещо изненадващо.

Каза, че изпълнихте целта за влизане в шестицата, а какво ще преследвате в плейофите?
- Сега сме четвърти, ако можем да завършим по-напред, ще е добре дошло. Но дори и четвъртото място е задоволително класиране и ще бъдем щастливи. Чакаме да се прибере президентът г-н Крушарски, за да видим какви ще са целите в плейофите. Предполагам около 20 март ще бъде отново в България.

По-спокойна ли е обстановката в Локо спрямо есента? Тогава имаше няколко момента, в които напрежението ескалираше...
- Обстановката е добра, не мисля, че е имало кой знае какви сътресения и както казах - с влизането в първата шестица е още по-спокойно.

През есента постигнахте историческа победа над ЦСКА с 1:0 на "Армията". Преди това Локо не си би тръгвал с трите точки от този стадион. Как надхитрихте съперника и можете ли да повторите рецептата и сега?
- Честно казано, извадихме доста голяма доза късмет на "Армията". Ние имахме малко положения и вкарахме рано едно от тях. ЦСКА пък създаде доста ситуации, но така и не успя да се разпише. Сега обаче на "Лаута" ще е много по-различно. Имаме домакинско предимство и сме по-освободени психически. Ще изглеждаме по различен начин спрямо мача на "Армията". Този път няма да разчитаме на късмета. На ЦСКА му предстои тежък двубой.

Доколко обаче ще ви липсва Мартин Камбуров?
- Това е огромна загуба не само защото е наш капитан, но и лидер и голмайстор. Дано да бъде заместен успешно. Затова имаме и други играчи, които чакат своя шанс.

От началото на сезона си и помощник-треньор. Докъде р стигат амбициите ти в това поприще и как се развиваш в него?
- Трябва да си призная, че в началото ми беше доста трудно и странно. Преходът е рязък. С времево  обаче започнах да свиквам, уча се, имам много какво още да усвоявам. Надявам се  по най-добрия начин да попивам от треньорите, с които работя.

А как съчетаваш треньорството със завръщането на терена?
- Реално аз си тренирах през цялото време и бях загубил единствено игрова практика. В подготовката обаче записах по едно полувреме във всички контроли и се чувствам добре. Ако се налага, веднага съм готов да се върна и да помагам в дадени мачове. Това ще става най-често при наказания и контузии. Това беше и причината да се върна - да помогна при нужда.

Вие сте отборът, който разчита най-много на ветерани. Доколко това ви е от полза?
- Много хора ни бяха отписали. Твърдяха, че едва ли не вече сме приключили и няма какво да дадем на футбола, но това изобщо не е Вярно. Само вижте Камбуров какво прави. То си има можещи и неможещи. Аз на Камбуров в момента не виждам наследник. Не виждам български играч, който да може да повтори неговия път и да прави това, на което Камбуров е способен. Трябва да добавя и Кирил Котев и Ванчо Траянов. Това са хора, които не бих заменил за нищо. Няма други български футболисти, които да могат да ни дадат повече от тях тримата. Но това не е съвсем хубаво...

В тази връзка - как стои въпросът с младите играчи? Идват ли таланти от долу? Вие привлякохте вниманието с включването на 15-го-дишния Ияд Хамуд през есента, но има ли други?
- Откровено казано, ситуацията в това отношение не е цветуща. Отскоро имаме нов шеф на школата (б.а. - Иван Маринов) и се надяваме в бъдеще не само Ияд, но и други момчета да започнат тренировки с първия отбор. Много добре знаем, че в тях лежи бъдещето. Развитието на школата е сред основните приоритети на собственика. В дългосрочен план целта е тя да дава кадри на първия тим, които после да бъдат продавани и така поне отчасти клубът да се самофинансира. Но има време дотогава.

С какво си обясняваш пролетните издънки - 0:0 с Нефтохимик на "Лаута", загуба от Пирин в Благоевград (0:1), не успяхте да победите и Дунав в Разград (1:1)?
- От една страна, имахме кадрови проблеми с контузени играчи, а също и новите попълнения се нуждаеха от време, за да се впишат. Но вече ситуацията се подобрява. Виждаме пример за това в лицето на Дино Мартинович, който вкара три гола в последните два мача. Той имаше нужда от адаптация, но вече се чувства добре и приносът му е видим.

Ще останеш ли на терена и през следващия сезон?
- Ако има нужда, винаги съм готов да помагам. Но като цяло предпочитам да се съсредоточа само върху едно нещо. Вече веднъж се отказах и е ясно, че искам да се развивам в треньорската професия. Иначе ми е малко трудно да съчетавам нещата, защото не можеш да се съсредоточиш само върху едно. Но пак казвам, че не е проблем и да остана на терена, в случай че има нужда.

Какво можеш да кажеш за поредното чудо, сътворено от бившия ти отбор Лестър?
- Приказката продължава. Никой не очакваше отборът да елиминира Севиля, но ето че пак изуми света. Стискам палци да стигне възможно най-далеч в Шампионската лига. Това, което Лестър постига, е страхотно. Този отбор вкара романтика в най-комерсиалния турнир.
Тържествата за юбилея започнаха с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Етър

Бончо Генчев припомни, че "виолетовата" школа е дала на България много големи футболисти

Ники Михайлов и Живко Миланов минаха изпити на "Герена"

На двамата им предстои дипломиране в Национална спортна академия "Васил Левски"

БФС поздрави Етър за вековния юбилей

Ето какво написаха от централата

Билетите за ЦСКА - Левски вече са в продажба

Пропуските за Сектор "Б" и "Г" са по 10 лева

Етър е вековен!

Легендарния клуб на Велико Търново днес празнува 100 години

Левски и ЦСКА в дерби и на трансферния пазар

Чинонсо Офор от Арда е привлякъл вниманието на двата отбора

Лудогорец е на 90 минути от нов финал за Купата на България

Разградчани изковаха солиден аванс от 3:0 срещу Хебър в първия мач и реваншът изглежда протоколен

Бабич даде почивка на Полонски, за да го съхрани за следващите мачове

Не контузия е причината за смяната на халфа срещу Черно море

Емил Велев: Левски трябва да иска много повече победата

Бившият наставник на "сините" коментира предстоящото последно Вечно Дерби за сезона

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки