Биеш всички = 65% титла

Лудогорец крачи към титлата по модела на 2013 и 2015г.

Биеш всички = 65% титла
Един кръг преди края на редовния сезон Лудогорец има комфортен аванс на върха и крачи уверено към шестата поредна шампионска титла. Интересното е, че по пътя към нея „орлите" не оставиха непобеден нито един от противниците си в Първа лига. Това те направиха още през 2013 и 2015 година.

Историята показва, че когато един тим успее да победи всичките си противници в едно първенство, това му дава едва 65% гаранция за титлата. До момента са регистрирани 26 случая на подобно постижение и в 17 от тях, тимовете, които са го правили, са ставали шампиони. В два от сезоните в най-новата история стана така, че повече от един тим успя да запише победа над всички опоненти. През сезон 2014/15 и регламентът допринесе, за да се стигне до такава ситуация. Заради плейофите отборите играеха по 4 пъти помежду си и лидерите имаха повече шансове да надделеят над всички останали. Така във въпросното първенство, освен шампиона Лудого-рец, и Литекс успя да триумфира над противниците си. Това обаче не донесе на „оранжевите нищо повече от четвъртото място. През 2012/13 и двата основни кандидата за златото победиха всички, а помежду си си размениха по една победа. Става дума за Левски и Лудогорец. „Орлите" загубиха с 0:1 мача на „Герена", който се очакваше да реши титлата. В крайна сметка обаче Левски я изпусна с 1:1 срещу Славия в последния кръг.

Левски е отборът, който най-много пъти е успявал да победи всички - цели 12. Далеч назад е следващият в класацията ЦСКА, който едва в 5 сезона е успявал да се разправи  с всякаква конкуренция. При „сините" обаче в 33% от случаите това не им стигало за титла. Те са и отборът, който първи е успял да победи всеки - през сезон 1948/49, в който стават убедително шампиони. Втори успява Спартак (Сф) -през 1951 година. Тогава този тим дори побеждава 2 пъти прекия си конкурент - ЦСКА, но въпреки това остава втори заради глупаво изпуснати точки срещу по-слабите. Не само Спартак, но и за другите софийски отбори, триумфът над цялата „А" група поне в единия мач, не се оказва достатъчен за титла. Болезнено е развитието на първенството както за Локомотив (Сф) през 1967/68, така и за Славия през 1979/80. В първия случай „червено-черните" бият два пъти и Левски, и ЦСКА, но остават трети зад двата гранда в крайното класиране. 12 години по-късно „белите" надделяват над всички, а срещу другия кандидат за титлата - ЦСКА, записва победа и равен.

Въпреки това до златото стигат „армейците". Прави впечатление и факта, че в периода на най-голямата си доминиация (1951-1962), когато печели 11 титли за 12 сезона, ЦСКА само веднъж доказва с успех над останалите, че е най-добър - през 1954 година. Този сезон изненада няма как да се получи и може да се каже, че Лудогорец ще затвърди тенденцията след такива резултати да се става шампион. Към днешна дата процентите това да се случи са много по-близо до 100, от оформените от историятя 65. 

Здравко Гюров, Меридиан Мач
 
Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки