Чворович: Ботев не отстъпва по нищо на Левски

В мачове като този със сините се чувстваш истински футболист, казва вратарят

Чворович: Ботев не отстъпва по нищо на Левски

Вратарят на Ботев (Пловдив) Иван Чворович отговори на въ­просите на "Тема Спорт" в навечерието на сблъсъка между „ка­нарчетата” с Левски на стадион "Виваком Арена Георги Аспару­хов". Сръбският страж бе при „сините” през есента, но през зима­та се раздели с клуба по взаимно съгласие. След това облече еки­па на Ботев. Когато напусна Левски, той разкри, че е имало стар конфликт между него и титулярния страж на сините Бо­ян Йоргачевич. Сега обаче Чворович не засегна тази тема. За Левски Иван изигра само един двубой - за Купата на България сре­щу втородивизионния Царско село (2:0).

Иване, в последния мач срещу Черно море не взе уча­стие поради контузия. Какво е състоянието ти, ще мо­жеш ли да играеш в пред­стоящия двубой с Левски?
- Лекарският екип прави всичко възможно, за да бъда го­тов за предстоящия мач. Имах проблеми в областта на адукторите и през изминали­те дни ми биха инжекции.

Доста футболисти от на­стоящия състав на Ботев са носили екипа на сините - ти, другият вратар Георги Геор­гиев, Лъчезар Балтанов, Ан­тонио Вутов, Виктор Те­нев... Ще се доказвате ли на "Герена", че не получихте до­статъчно шанс, ще има ли чувство на реваншизъм?
- Не, защо да има реван­шизъм в нас? Излизаме да игра­ем като във всеки мач. Винаги е добре, когато се изправяш срещу Левски. Това са хубави­те мачове - срещу сините, ЦСКА, Лудогорец. В такива двубои се чувстваш истински футболист. Ще има много пу­блика на стадиона. Ще се съ­здаде добра атмосфера - всеки играч иска да се докаже в по­добни двубои.

Успяхте да спрете ЦСКА на "Българска армия" - ти не допусна гол срещу червени­те. Има ли сили Ботев да на­прави същото и срещу Лев­ски?
- Разбира се, че имаме сили да постигнем добър резултат и срещу Левски. Ще имаме шансове. Сините притежават добри футболисти, но аз мисля, че и нашият отбор не отстъпва по нищо на Левски. Надявам се да победим.

Ботев вече 20 години няма победа на „Герена". Дошъл лие моментът тази серия да спре?
- Със сигурност това ще бъ­де много труден мач за нас, ня­ма какво да се лъжем. Но ние имаме надежди за двубоя и всеки от нас ще даде максиму­ма, за да си тръгнем с трите точки от София.

Ти вече имаш победи на стадион "Георги Аспарухов", първата бе с Миньор. Спом­няш ли си този двубой?
- Да, имам спомени от този мач. Ако не се лъжа, победихме с 1:0. Треньор на нашия отбор беше Стойчо Стоев.

Има ли все още възмож­ност Ботев да се бори за ше­стицата в Първа лига?
- Докато има теоретични шансове, Ботев ще се бори. Това е нормално. Но за да се случи, на всяка цена трябва да победим Левски в неделя. Ще видим какво ще стане.

Предвид новия регламент на шампионата, ако вие останете във втората осми­ца, след това ще имате шан­са да достигнете до бараж за Лига Европа и в него да срещ­нете градския съперник Локомотив. Ще липсва ли плов­дивското дерби във втория етап на първенството, ако не се изкачите в класиране­то?
- Досега не съм имал възмож­ност да участвам в дербито на Пловдив. Но си представям какво уникално чувство е. Раз­бира се, че ще липсва такъвмач и на публиката, и на фут­болистите. При един такъв бараж мачът ще е много ин­тересен. Но като погледнете нашият отбор с какви футболисти разполага, си мисля, че заслужаваме напълно място в шестицата Притежаваме много добър отбор.

Ботев е изграден от много млади играчи, които показ­ват добри игри от началото на пролетния дял. Лесно ли се работи в такава атмосфе­ра?
- Да, има много млади фут­болисти в отбора. Но аз не де­ля играчите на млади и стари, който заслужава, той е на те­рена. Хубаво е да се налагат млади момчета. Клубът пре­доставя уникална възможност за развитието на играчите. Това са най-добрите условия за един млад футболист в България да се развива. Има всич­ко необходимо и на младите таланти остава единствено да мислят изцяло за футбола.

През есента ахилесова пе­та на отбора бяха гостува­нията, но през пролетта все още Ботев няма загуба извън Пловдив. На какво се дължи това?
- Не мога да коментирам какво е било през есента. От­скоро съм в Ботев, но мога съ­всем спокойно да кажа, че в тези пет мача, които изиграхме през пролетта, показахме добър облик. Вече приличаме на отбор, показваме на мо­менти красив футбол. Ако играем агресивно и смело, ми­сля, че няма да имаме никакъв проблем срещу който и да е отбор в шампионата.

Има доста спекулации за финансовото състояние на Ботев. Има ли някакви заба­вяния на заплатите?
- Честно да ви кажа, няма никакъв проблем при нас. Всич­ко се плаща навреме. На нико­го не се дължи и една стотинка. Всичко е платено. Не знам откъде постоянно идват те­зи спекулации. Все пак живеем в България и тези приказки са напълно нормални. Но това не влияе по никакъв начин на футболистите.

Би ли направил съпоставка между феновете на Левски и Ботев? И двете агитки са много темпераментни.
- Футболът се играе за фено­вете. Най-хубавото нещо е да играеш за отбор, който при­тежава голяма публика. Надя­вам се в неделя стадионът да е пълен, за да се получи добра ат­мосфера. Двата отбора ще да­дат всичко от себе си, за да мо­гат да подарят красива игра на хората. Но не се наемам да пра­вя сравнение между феновете на Левски и Ботев.

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да остане в тройката

Вижте подробности

Селекционерът на България U20: Очаква ни интересно Европейско

"Трябва да играем максимално добре и във всяка среща да надграждаме", заяви Мирослав Живков

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки