С изявите си на "Лаута", Стойчо Атанасов даде заявка за титулярно място

Си­туацията в ЦСКА е „Една стъпка напред, една на­зад“

С изявите си на "Лаута", Стойчо Атанасов даде заявка за титулярно място

Пролетта е на път да пукне, но това все още не носи очакваното но­во начало на ЦСКА. Армейци­те продължават по познатия от първия полусезон непо­стоянен път. Накратко си­туацията в отбора може да се определи по следния начин -„Една стъпка напред, една на­зад“. Червените не успяха да победят Локо Пд (1:1) в събо­та, като за кой ли път напра­виха куп пропуски пред врата­та на съперника. При все гор­чивия привкус от равенство­то обаче в тима има и светъл лъч, а той идва от двамата най-млади, които излязоха за ЦСКА на терена.



Десният бек Стойчо Ата­насов (19 г.) и нападателят Кирил Десподов (20 г.) изнесо­ха много силно представяне на „Лаута“. Атанасов се завър­на след повече от 6 месеца в състава. Бургазлията бе отли­чен и в двете фази на играта, като действаше със самочув­ствие и лекота, които съвсем не са типични за 19-годишните българи в Първа лига.



Той правеше чести и остри включвания в атака, като в края на първата част стигна и до опасен шут малко над вратата след пас с пета на Кубемба. Стойчо бе сравни­телно уверен и в защита, ка­то не допусна сериозни опас­ности през своята зона. Ата­насов направи и ключова на­меса – в началото на втората част успя да изчисти в послед­ния момент топката пред краката на Дани Кики, който бе останал сам срещу Китанов. Точката, която ЦСКА изкопчи на „Лаута“, дo голяма степен се дължи на това дей­ствие на десния бек.



Атанасов, също както и в началото на сезона, постоян­но сновеше по фланга, показа агресия, настойчивост и енергичност. Дори можем да определим играта на Атана­сов в Пловдив като най-добро­то представяне на десен бек на ЦСКА този сезон. На този пост са използвани също Манолев и Дюлгеров.



С оглед изявите си на „Лау­та“ Стойчо даде сериозна за­явка за титулярно място и В следващите срещи. Той има несравнимо по-голяма перс­пектива от 30-годишния Манолев, а качествата му и же­ланието за изява компенси­рат липсата на опит най-ве­че при позиционирането му. Разбира се, трябва да подобри и центрирането си, както и ориентацията при дългите топки на съперника, изпраща­ни в неговата зона. Атанасов е амбициран да се докаже, до­като за Манолев престоят в ЦСКА е преходен. Ясно е, че за­върналият се в националния отбор бранител използва „Ар­мията“ като временна спирка в кариерата си, колкото да си намери следващия чуждестра­нен клуб. Докато сега е момен­тът Атанасов да натрупа игрови минути, които да му помогнат да се утвърди като основна величина в състава за следващия сезон.



Сега да обърнем поглед към атаката. Там Десподов по­степенно индикира, че може да се превърне в деспот. 20-годишното крило прави впе­чатляващи включвания през пролетта. Още от първия мач с Черно море (2:0) Деспо­дов изглежда преобразен. В момента той безусловно е най-острият и полезен напа­дател на ЦСКА, с най-много фантазия в играта си. Посте­пенно започна да доставя и голове – първо подаде реша­ващ пас за първия гол на ЦСКА в Каварна, после вкара и асистира срещу Монтана (2:1), а се разписа и на „Лаута“ (1:1). Талантът от Кресна започна да тормози Локо Пд още от самото начало, като само до 10-ата минута направи три опасни пробива по фланга. И продължи по същия начин до самия край на мача, като се разписа в 80-ата минута. „Не се отказвам да гоня топката докрай“, както сам се изрази Десподов след мача. Това е показателно за нагласата му.



Алергия от хапчета срещу мускулни проблеми го извади от две срещи и отсъствието му в тях се усети остро, осо­бено във вечното дерби. Тога­ва ЦСКА имаше въпиеща нуж­да от пробивен играч в ата­ка, но такъв нямаше, защото Десподов не бе на линия. Във всички срещи през пролетта, в които получи шанс, Кирил бе на висота. И постепенно из­трива сивото си представя­не от есента, когато не се възползва от възможности­те, които му се дадоха. Сега той е преобразен и изглежда, че е решен на всичко, за да хване шанса си. Качествата ги има, ще му трябва само по­стоянство.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки