Левски чака революция с тайната на Йоги Льов

"Сините" треньори вече разполагат с библиотека от над 3000 упражнения

Левски чака революция с тайната на Йоги Льов
Левски има нова система за работа в школата. „Сините" обявиха официално в понеделник, че са подписали договор с немците от easy2coach и притежават за България ексклузивните права над специален софтуер, който ще пази данните за всички футболисти и отбори от в ДЮШ. От „Герена" се похвалиха, че това е страхотен удар, но едва ли много от обикновените фенове разбират защо това е така. По този повод „Меридиан Мач" потърси спортният директор и шеф на школата Даниел Боримиров. Той и главният методист на ДЮШ Нестор Юруков внесоха повече яснота по практическата работа с този софтуер.
 
На „Герена" могат да се похвалят, че са взели не просто една програма, а голямата тайна на Йоги Льов и националния тим на Германия.
 
Какво печели Левски с програмата?
„Тази програма събира цялата информация на едно място. Като се започне от анализ на мачовете и се стигне до тренировъчния процес -всичко е на едно място. Това е огромен плюс, защото поне на българския пазар няма такава система", започна Даниел Боримиров. „Ние въвеждаме информацията. Тя обхваша както всеки един футболист в школата, така и отборите като цяло. Плюсът на това нещо е, че всичко, което се прави през годините, се съхранява. Започва се от контузиите на детето и се стига до това колко средно единоборства печели по време на мач. Това, което досега оставаше като субективно възприятие след срещите, сега го имаме в цифри пред нас и те никога не лъжат.
 
Важните цифри
„Тези цифри ще помагат и в тренировъчния процес, защото ние имаме философия за развитие на децата. Във всяка възраст имаме някакъв акцент, върху който се работи. При малките е техниката - детето и топката. При по-големите -преминаваме към тактика. При още по-големите имаме и параметри, които са за двигателната култура, като скоростна издръжливост и т.н. Те трябва да се контролират и изграждат, всеки може да види колко е работено в тренировките върху определения детайл. Това ще помогне да се управлява по-добре школата и да се упражнява контрол върху треньорите", разкри още Боримиров.
 
На един клавиш от анализа
„Досега правехме на всеки 4 месеца тестове за бързина и виждаме какъв е прирастът. Всичко обаче бе разпиляно, докато сега ако ти трябва нещо, натискаш един клавиш и веднага имаш всичко. Треньорът вижда дали един футболист се е развил, спрял е на едно място или дори по-лошо. И съответно може да се прави корекция в тренировъчния процес. Това е смисълът", разкрива още директорът на Левски.
 
Да надникнеш в двора на Байерн
„Към това трябва да добавим, че има една библиотека от над 3000 упражнения, които постоянно се обновяват. Те са на немски и трябва да бъдат преведени, защото основно се практикуват на 3 езика - немски, английски и френски. Може да се използват актуални упражнения. Платформата е такава, че може да се види какви упражнения ползват примерно Щутгарт или Байерн Мюнхен и съответно да ги използваш и ти. Всеки треньор може да направи упражнения, има програма за чертане, и да го сложи в тази библиотека, а оттам-нататък всеки избира кое да използва. И нашите треньори ще ги караме да измислят упражнения и да ги дават на останалите треньори в школата, които да го прилагат", разясни още Борето.
 
Превод на бъдещето
„Терминологията е много важна - като говорим за нещо, да знаем за какво идва реч. Например немците говорят за атакуваща преса, а тук знаем висока преса. Ако го преведем на български едно към едно, никой няма да разбере за какво става въпрос, футболната терминология е пълна с такива неща. Йорг Полмайер е шефът на компанията и с него сме си поставили задача всичко да се обърне на кирилица. Тяхната задача е, след като са водещи на немско говоримия пазар, сега да преведат и на кирилица и да станат водещи в Русия, Сърбия и т.н.
 
Част от идеята е програмата да се продава и на други български отбори. Сега се превежда, на 6 месеца се обогатява. Това е ново стъпало в управлението на спортно-техническия процес. Ако мачът е свършил вчера, треньорът получава негов анализ, заедно с отрязани клипове. Така той ще може да вкарва индивидуалните статистики на всеки играч, технико-тактически данни. Колко точни и неточни пасове има. Колко единоборства има в атака и защита. Всичко това му дава възможност в цифри да гледа всеки футболист дали се развива или не. Водещи отбори в Германия работят с тази програма. Левски не е избран случайно, а причината са нашите многобройни участия на детски турнири там. Ние за тях сме клуб с философия за развитие. Ексклузивните права са при финансовия директор Красимир Иванов, има годишен абонамент и който иска може да се свърже и да разбере точните цифри. С тази програма ще се чувстваш все едно си в библиотека и знаеш на всеки ъгъл какво се съхранява. Това е бъдещето на футбола", завърши легендата от САЩ'94.
 
На базата на такава програма Венгер харесал Джака, и „сините” ще търсят нови с нея
 
Методистът в школата на Левски Нестор Юруков разкри интересни неща от визита-, та си в Германия преди време. Той сподели, че на базата на подобна програма и данните от нея например Арсен Венгер е взел решението да привлече Гранит Джака, а Йоаким Льов подбира национали за отбора си - световен шампион. Тази система може да бъде използвана от Левски не само в школата, но и при привличане на нови футболисти.
 

„Бях в Германия и там хората на Йоги Льов разкриха, че те правят скаутинг по този начин, защото ако изпратят човек, неговият анализ ще е субективен. Ако съм нападател, на мен ще ми харесат офанзивите футболисти. Ако съм централен нападател, ще видя как играе той с глава, но дали се представя добре в дефанзивната фаза, на това не му отдаваме такова значение. Затова те са въвели за всеки пост по 10 критерия, които са запълнени с цифри. На базата на тези цифри и коефициенти се преценява. Обективното трябва да измести изцяло субективното. Това в Германия го правят четвърта година поред, но едва сега става обществено достояние. Щом вече не е тайна, значи са още по-напред, защото всичко модно и известно е вече остаряло. Дадоха ми пример с Джака. Скаутът ми разкри как различните мениджъри предлагат този футболист на платежоспособни отбори. Всички обаче отговарят едно - „Искаме да видим колко хора елиминира с първия си пас. Това означава с едно подаване, колко хора остават зад линията на топката и така не могат да участват. Арсен Венгер е видял, че тези стойности на Джака са много добри и си го заплюва без да го е гледал. Той решил, че швейцарецът представлява интерес и започва целенасочено да го наблюдава по време на мач. Накрая купиха Джака за 40 милиона. Никой вече не взима футболист на база на субективно мнение, че много му е харесал в даден мач. Всичко трябва да е обвито в цифри. Затова тази система ще я пробваме известно време. В Германия и Австрия програмата работи прекрасно, но там има голям персонал. В Левски трябва да приложим учебен процес. Затова и скоро ще го има този дебат кой е по-треньор - онзи с лаптопа, който разчита на статистиката, или този от старата школа. Който обаче не може да борави с тези програми, ще му е трудно, все едно да не можеш да си пуснеш смартфона", разясни специалистът. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки