Балъков: Литекс ще гони максимума на всеки фронт

Интервю с новото попълнение на Литекс

Балъков: Литекс ще гони максимума на всеки фронт


През януари Литекс привлече доста познати у нас имена - Георги Какалов, Атанас Курдов, Антоний Балъков. Амбицията на ловчанлии е кристално ясна - промоция във Втора лига и изграждането на отбор, който в най-близко бъдеще да гони завръщане в елита. Отделно оранжевите се борят на още два фронта - Купата на България, където са на 1/4-финал, и Купата на Аматьорската лига, където се класират за 1/2-финала.

 

За всичко това "Тема Спорт" потърси за интервю племенника на Красимир Балъков - Антоний. През есента той напусна елитния Локо ГО, а в Ловеч бързо стана основен играч. В последния шампионатен мач с Янтра Габрово (8:2) той заби хеттрик, а вкара и победния гол за 2:1 над Кариана в зоналния финал за Купата на АФЛ.

 
Антоний, Литекс почива в последния кръг, което позволи на Кариана Ерден пак да излезе начело. Как очакваш да се развие тази гонитба за първото място?
-    Ние сме Литекс и трябва да побеждаваме във всеки мач. Мисля, че имаме сили да финишираме на първото място. Другите отбори не ни интересуват. Всичко зависи от нас и вярвам, че ще си свършим работата.

 

Какво според теб попречи на отбора през есента, за да не е сега едноличен лидер?
-    През първия полусезон бях в Локомотив Горна Оряховица и не съм следил в детайли представянето на отбора. Наясно съм, че срещу Литекс всеки излиза пределно мотивиран. Нищо че в момента тимът е в трета дивизия, това е голямо име в българския футбол. Тим с традиции. Ние в момента само на хартия сме Трета лига.

 

При нас всичко е на ниво елит

 

Говоря като организация, като тренировъчен процес, ако щете и като играчи и представяне. Доколкото разбрах, през есента момчетата са имали проблеми навън заради лошите терени и по-кофти противници при гостуванията. Надявам се сега да няма такива грешни стъпки. Събрани сме добри футболисти и имаме най-силния отбор в групата. Показваме и най-качествения футбол. Затова сме длъжни да влезем във Втора лига.

 

Преди седмица победихте Кариана (2:1) в зоналния финал за Купата на АФЛ, като ти донесе успеха в срещата. Дава ли би това психологическо предимство и какви са амбициите ви в тази надпревара?
-    Нашият отбор има амбицията да гони максимума и на трите фронта през пролетта - първенство, Купа на България и Купа на АФЛ. Купата на страната и предстоящият четвъртфинал с Черно море е един плюс за нас, бонус. Черно море е достатъчен дразнител. Мачът е в Ловеч и се надявам да се представим на ниво. Скачаме и за Купата на АФЛ. Нормално е да искаме да я вземем.

 

Ще те върна малко към есента и престоя в Локомотив Горна Оряховица. Защо не се получиха нещата, защо си тръгна?

-    Според мен не ми дадоха шанс. Не мога да кажа, че съм обиден на Локо, защото съм там още от началото на проекта, когато отборът влезе в Б група. Всеки път бяхме на косъм от влизане в елита. През лятото с реформите във футбола ние го направихме, но изведнъж се случи така, че някои от момчетата

 

бяхме изтласкани на заден план от

 

тогавашния треньор и не ни дадоха шансове. Говоря за периода при Ангел Червенков. Не мога да кажа лоша дума за него, защото ми е бил треньор, но тогава повлияха и други фактори.

 

Какви са тези фактори? Не си първият, който говори за други фактори в Локо...
- Не ми се говори сега... Нека си остане там.

 

Смяташ ли, че ако беше запазен гръбнакът от български играчи - ти, Кънев, Смирнов, Йордан Апостолов, Димо Атанасов, Иван Пенев, Райнов, Харизанов, сега Локомотив ГО щеше да е по-напред в класирането?
-    Честно казано, наистина си го мисля. Сигурен съм, че ако бяхме останали българските футболисти, отборът щеше да стои по-добре. Но малко или много вече съм далеч от случващото се в тима и съм концентриран изцяло върху изявите си в Литекс. Да, има съотборници, които останаха в Горна Оряховица и с които се чувам и зная, че не всичко е наред. Не че отборът вече не става, защото се е напълнил с чужденци. Просто трябва да се дава повече шанс на българските играчи. Хубаво ще е и за града. Особено момчета, които са давали много за отбора и знаят какво означава Локомотив за Горна Оряховица. А някои от тях бяха зачеркнати с лека ръка.

 

Имаш известен период от кариерата си в Етър. Следиш ли какво става с отбора, ще успее ли да влезе в елита?
-    С Етър поддържах форма около два месеца, преди да дойда в Литекс. За което съм им благодарен. Мисля, че са направили страхотен колектив. Отборът вървеше и при Георги Василев, но сега имат нов треньор. Познавам Станислав Генчев и екипа му и вярвам, че ще успеят да влязат в елита. На Етър му подхожда да е в Първа лига. Най-малкото заради историята и традицията, и стадиона. Търново го заслужава.

 

Виждаш ли някой ден и Литекс отново в елита?

-    Ръководството иска

 

с всяка година отборът да има градация

 

От трета дивизия във втора и после в първа. Това е нормално за Литекс - да иска да играе срещу най-добрите и да е сред тях. Всички, които сме в Ловеч, имаме тази амбиция.

 

Какво можеш да кажеш за треньора Живко Желев?
-    Като футболисти сме играли един срещу друг, докато той беше във Верея, а аз в Локо Горна. Мога да кажа само хубави неща. Допадат ми визията му и разбиранията за играта. Аз подкрепям много младите треньори като него, Христо Янев, Александър Томаш, Станислав Генчев и др. Могат да те запалят. Искат да те научат, както и те самите не спират да се учат. Философиите им, тренировките, методите, които изповядват, ми допадат. С Томаш работих за малко в Локо Горна. Затова и вярвам, че под ръководството на Живко Желев и помощника му Владислав Януш Литекс ще върви нагоре.
 

Групата на Спартак Вн за Радомир

"Соколите" гостуват в събота

Спартак Вн намери заместник на контузен белгиец

Голмайсторът на втория тим е решението на проблема

Дани Моралес пое Беласица Петрич

Основната му цел е да помогне на отбора да не изпадне

Първо в NS: Моралес пое Беласица

Нанков се разминал с тима от Петрич

КОЛЕКТИВ! В Спартак Вн подкрепиха съотборник

Джейми Емпие пострада срещу Добруджа

Съдийските наряди във Втора лига

Димитър Димитров свири Монтана - Беласица

Оперират играч на Спартак (Варна)

Треньорът Росен Кирилов има и още един кадрови проблем

Беласица победи Струмска слава с 2:0 на „Цар Самуил“

Домакините от Петрич запазиха шансовете си за оцеляване в групата

Янтра бесни след съдийството срещу Литекс

Габровци пуснаха видео с дузпа, която беше отсъдена срещу тях и такава, каквато не са получили

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки