Пената: Гриша Ганчев гради за бъдещето и изпълнява това, което реши

„Този път ЦСКА ще победи Лудогорец”

Пената: Гриша Ганчев гради за бъдещето и изпълнява това, което реши

Димитър Пенев изгледа контролата ЦСКА - Монтана в Панчарево в компанията на финансовия благодетел на армейците Гриша Ганчев. Една от емблемите на клуба даде интервю за "Тема Спорт" след проверката, в което акцентира върху предстоящата среща с Лудогорец на 1 април, а сподели и впечатленията си от ремонтите по базата. В интервюто са включени и въпроси, зададени на Пенев при участието му в предаването "Добър ден с БНТ 2", излъчено вчера.

Г-н Пенев, изгледахте контролата ЦСКА - Монтана. Какви са впечатленията ви от мача и от обновената база в Панчарево?

- Добра контрола с хубави моменти от страна на ЦСКА. Два гола бяха вкарани, но можеше и повече, защото имаше положения, феновете не бяха пускани към съблекалните, защото още не е готово всичко по базата, пък и има майстори там. По време на проверката част от тях работеха, а друга част гледаха мача. Може и биричка да са пийвали (смее се). Радвам се, че Гриша Ганчев изгледа цялата контрола. Коментирахме помежду си и сега нагласата вече е за 1 април.

Има и търг за емблемата на 30 март...
-Там не знам. Ще видим какво ще стане. Предполагам, че ръководството си има план.

В контролата взеха участие повече млади футболисти и такива с по-малко минути. Какви са впечатленията ви?
- Имаше интересни идеи в атака. Стабилно представяне на част от младите, които получиха повече минути като Бальо Антов. Някои от чужденците бяха на високо ниво. Пинто ми хареса, Меркадо също. Като цяло беше приятен мач за гледане.

Разгледахте ли подобренията в Панчарево? Каква е ситуацията след част от извършените дейности?
- Аз съм тук още от самото й откриване и всички нейни точки, всяко ъгълче го познавам. Доста работа остава, като в най-скоро време ще бъдат готови бунгалата. Беше доста приятна обстановката. Срещнахме се с фенове, с майстори. Ганчев им обърна внимание, поговори си с привържениците и с работниците. Много е приятно да се гледат мачове на тази база. Неслучайно в Панчарево са идвали много гости от други страни и винаги са я харесвали - въздуха, обстановката, тишината... Жалко, че дълги години бе занемарена. Само се дърпаха разни конци, но не се правеше нещо. Добре, че са Ганчев и неговите съмишленици, за да се обнови базата. Докъм есента ще бъдат завършени още повече от планираните дейности. Ще има още разширения, ще се направи общежитие за юношите, каквато е идеята на Ганчев. Обсъждахме ги тези неща по време на контролата, но да не слагаме каруцата пред коня. Ганчев е човек, който изпълнява това, което реши. Той мисли много и има доста идеи за подобряването на отбора и условията.

Споменахте, че погледите вече са насочени към мача ЦСКА - Лудогорец на 1 април. Как очаквате да се развие тази среща?
- Мачът неслучайно е на 1 април. Ден на лъжата, значи този път ЦСКА ще излъже Лудогорец. Очаквам първи април да донесе и първата победа на ЦСКА срещу този съперник в първенството. Да, футболистите на Лудогорец имат големи качества и клубът може да се похвали с организация. Тези неща не може да не ги отчетем. Но ЦСКА е на път да ги застигне и съм сигурен, че това ще се случи скоро. Хубавите неща бавно стават. Или иначе казано - бързата кучка слепи ги ражда (смее се).

Петър Хубчев заяви наскоро, че иска да вижда приятелство между играчите в националния отбор. Вие самият как изградихте такова по ваше време като селекционер?
- Да ме извика някой път и ще му припомня това-онова. Петьо е хубаво, интелигентно момче, но от него винаги ще се очакват резултати. Като селекционер е нужно да си едновременно добър баща, треньор и приятел с футболистите.

Закономерно ли е третото място на ЦСКА в момента?
- Нормално е предвид какви моменти изживяваше клубът. И по-надолу е бил ЦСКА. В годината, в която дойдох на "Армията" - 1964-та, отборът тъкмо бе завършил 11-и. Сменяха се поколенията, но бързо променихме ситуацията и се върнахме към трофеите. В ЦСКА е нужна сериозна обич към клуба, но и трябва да получаваш такава от феновете. Те винаги са били мерило. Гриша Ганчев гради за бъдещето. По-бавно стават тези неща. Искаме веднага да сме на първото място, но не може отведнъж. ЦСКА обаче има предпоставките да стигне Лудогорец.

Вие сте работили в Китай по време на треньорската си кариера. Сега там се наливат невероятни суми във футбола. Какво се промени?
- Още по мое време в Китай се работеше доста сериозно, макар че имаше вмешателство от страна на ръководители в работата на треньора. И тогава финансовите условия бяха невероятни. Когато аз бях треньор обаче, футболът бе полупрофесионален. Повратен момент се оказа Олимпиадата в Пекин през 2008 г. Покрай нея се създадоха стадиони, оправиха се базите и ситуацията с футбола стана съвсем друга. Започнаха и огромните инвестиции тогава. Все още не са изпълнили на сто процента своето дело, но са на прав път.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки