ЦСКА ще слага край на най-черната си серия

"Армейците" ще направят 14-и опит за първа победа над Лудогорец в елита

ЦСКА ще слага край на най-черната си серия

Мачовете между ЦСКА и Лудогорец в Първа лига за­почнаха да се превръщат в клише, което гласи: "Армей­ците никога не бият". Най-черната серия на червените продължава вече 13 мача без победа срещу този съперник в Първа лига. Балансът в сре­щите е 4 равенства и 9 успе­ха за разградчани при 20:4 го­лова разлика в тяхна полза. Това безусловно е най-голе­мият комплекс в клубната история на ЦСКА и серия без никакъв аналог в миналото.

Дали армейците имат си­ли да й сложат край близо 5 години и половина след като всичко стартира с едно лудо 2:2 на "Армията" на 28 ноем­ври 2011 г.? На 1 април клу­бът от Борисовата градина ще направи 14-ия опит.

В настоящата ситуация отборите се изправят в мач, който няма никакво спе­циално отношение към класи­рането. Лудогорец води с 18 точки на ЦСКА и евентуална загуба няма да накърни по ни­какъв начин шансовете на тима да спечели 6-а поредна титла. Този двубой е сблъсък чисто и просто на чест. Лу­догорец трябва да отстоява спечеленото, а ЦСКА да се доказва и да набира самочув­ствие за срещите в плейофи­те, феновете на армейците приемат предстоящия дву­бой много навътре поради куп причини. Доста лично­сти и странични фактори са преплетени в отношението на армейската общност към този съперник и неговия бла­годетел. Заради куп обстоя­телства би могло да се каже, че мачът ще е с по-голямо значение за ЦСКА.

Основни фигури като вратаря Владислав Стоянов и халфа Светослав Дяков са аут от състава на гостите. В миналото обаче разградча­ни и друг път са имали кадро­ви проблеми за срещи с ЦСКА, но въпреки това не са допу­скали загуба. Сега лидерът в класирането също има до­статъчно дълбочина в съста­ва, за да попълни дупките.

В исторически план тен­денцията сочи, че армейци­те са имали няколко мача, в които са били равностойни на Лудогорец и са стояли близо до победата

Примерите в това отно­шение са два - при самия старт на това съперниче­ство, когато ЦСКА пропилява два гола аванс на "Армията" и допуска късни голове за крайно­то 2:2, и в последната среща между двата отбора в София, завършила 0:0. Тогава напада­телят Стефан Николич изпуска чиста възможност в по­следните минути, чрез която можеше да донесе успеха на червените. Може би точно в този мач твърденията, че ЦСКА е надиграл Лудогорец и е заслужавал повече победата, стоят най-близко до истина­та.

Повечето от загубите на столичани са били логични с оглед показаното на терена. Като в първия двубой този се­зон например - Лудогорец спе­чели с 2:1 в Разград, но реално победата бе рутинна, а ЦСКА се разписа в самия край чрез Кулма.

Най-болезненият момент за ЦСКА остава датата 23 май 2012 г. В последния кръг отбо­рът влезе в мача като лидер в първенството и се нуждаеше от точка за титлата. Миро­слав Иванов-Деко обаче се раз­писа от фаул за 1:0 и с този ре­зултат Лудогорец за първи път стана шампион, с което стартира пълната си доминация в елита. Армейците пък удариха три греди и това е срещата, в която могат да посочат спортния шанс за свой най-голям съперник.

Ще се събуди ли ЦСКА от кошмара срещу разградчани, или ще продължи да сънува? Отговорът - на "Армията" между 20:00 и 22:00 часа на 1 април.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки