Лош ли е Стоилов и защо?

В спора между бившия треньор и ФК Левски има интересни детайли, които останаха встрани от раздаването на присъди

Лош ли е Стоилов и защо?

В така наречения спор между Левски и Станимир Стоилов зад завесата оста­ват някои интересни детай­ли, които до този момент по една или друга причина не ви­дяха бял свят. Дали поради липса на разсъждения, или по­ради някакви бариери, спусна­ти отнякъде, досега встрани от дискусията или от обик­новеното чесане на езици остават елементи, които са смущаващи.

Един от тях е, че в Левски явно има двойно счетовод­ство, или както там се нари­чат непоказаните на бял свят пари от баланса на клу­ба. Значи ясно е като бял ден, че Станимир Стоилов има претенции за 150 хиляди лева и тези претенции са от мо­мента на раздялата му със си­ните преди 8 години. И в зада­чата се пита - защо през всич­ките тези 8 години в годиш­ния финансов отчет на Лев­ски не присъства този дълг. Без да сме някакви специали­сти по трудово право, фи­нанси и икономика, претенди­раме, че 150 хиляди лева няма как да бъдат ей така скрити.

Ако тази изискуема сума от Мъри Стоилов е осчето­водена по надлежен ред, трябва всяка година това да се отбелязва пред съответ­ните данъчни власти, а може би и пред акционерите. Също така при предаването на ак­циите на всеки следващ соб­ственик въпросните 150 хи­ляди лева трябва да се връч­ват като пасив, който си върви наред с всичко друго. През годините Мъри винаги е твърдял, че Левски му дължи едни пари, а Батков и след това Иво Тонев не са отрича­ли категорично, че имат та­кава тежест в бюджета. Ми­не се не мине време, Стоилов пак излиза като вариант за треньор на Левски и като му звъннат да потвърди или отрече, той казва - ама пър­во клубът да си оправи фи­нансовите отношения с мен и тогава можем да говорим каквото и да е "на чисто". Са­мо че това "на чисто" досега така и не ставаше, а и никой от "Герена" не се изпъна да каже - "тоя Мъри за какви стари пари говори?". И сега изведнъж напред избутват Даниел Боримиров и той каз­ва "всичко му е платено", и то малко след като собстве­никът Спас Русев е измънкал разочарован - "ама защо точ­но в този тежък за клуба мо­мент?". Значи наистина в счетоводството на Левски има някакви паралелни прави­ла и това би трябвало да предизвика интерес на съот­ветните органи, които се за­нимават с нередности, свър­зани с така наречения сив сек­тор или подмасово плащане.

И сега по същество: На­истина ли в Левски са разоча­ровани от Стоилов не защо­то си иска парите, а "защо точно сега?" и каква е целта на Мъри.

Отзад напред - видно е, че бившият треньор на сините изобщо не е опрял до 70 хиля­ди лева. Естествено и нор­мално е, че никой няма да го потупа по рамото, че е опро­стил 80 хиляди лева от пари­те, които си е заработил. Са­мо че когато сумата е била 150 хиляди лева, феновете да­ли са се надявали Батков да му ги плати, за да ги прехвър­ли той на привържениците да си помогнат в организира­нето на юбилея с Лацио? Ако тогава ФК Левски се бе издъл­жил на Стоилов и той се от­метне и не ги даде на запа­лянковците, да го бяхме изправили на стената на позора!

Но сега да го сочим с пръст е някак си нередно, още пове­че че по заобиколен начин той дава да се разбере, че ко­гато получи въпросните 70 хиляди лева, той ще ги върне обратно, но не в клуба, а ще подкрепи различни сини каузи - примерно една част на ве­тераните, друга част на школата и т.н.

Твърде вероятно е Мъри да има за цел да извади на бял свят актуалната финансова несъстоятелност на клуба в седмицата преди лиценза. Може би запалянковците трябваше да разберат, че Спас Русев щом няма 70 хиля­ди лева, значи ситуацията на "Герена" с парите е сериозна и феновете не трябва да се надяват някой да прави се­лекция, някой да инвестира сериозно в школа, в терени, в база... Не, че привърженици­те очакват големи неща от настоящото ръководство на клуба, но друго си е черно на бяло да се знае, че цветя и рози няма да поникнат скоро.

А относно шокирания Спас Русев: Дали ако някой от або­натите на контролираната от него телекомуникационна компания е в затруднено по­ложение помоли г-н Русев да му опрости или отложи пла­щането на една месечна фак­тура, той ще уреди телефо­нът му да не бъде спиран? И дали ако компанията спре телефона на потребителя фен на Левски, той трябва да бъде шокиран и разочаро­ван от Спас Русев? Който със сигурност е разочарован и шокиран, че организираните фенове изнесоха на бял свят подробности от случая със Стоилов и на практика за­станаха на страната на Мъ­ри.

А Боримиров, вместо да го е срам, че фенове събраха 7 хиляди лева, за да купят само­летни билети за един от от­борите от школата за тур­нир в Испания, раздава и той присъди. Но както неедно­кратно сме отбелязвали, в Левски често лявата ръка не знае какво прави дясната, мисли се мач за мач, целите са ясни, но неизпълними и та­ка вече почти толкова годи­ни, колкото и Станимир Стоилов си чака парите.

Желю Станков, "Тема Спорт"

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки