Лош ли е Стоилов и защо?

В спора между бившия треньор и ФК Левски има интересни детайли, които останаха встрани от раздаването на присъди

Лош ли е Стоилов и защо?

В така наречения спор между Левски и Станимир Стоилов зад завесата оста­ват някои интересни детай­ли, които до този момент по една или друга причина не ви­дяха бял свят. Дали поради липса на разсъждения, или по­ради някакви бариери, спусна­ти отнякъде, досега встрани от дискусията или от обик­новеното чесане на езици остават елементи, които са смущаващи.

Един от тях е, че в Левски явно има двойно счетовод­ство, или както там се нари­чат непоказаните на бял свят пари от баланса на клу­ба. Значи ясно е като бял ден, че Станимир Стоилов има претенции за 150 хиляди лева и тези претенции са от мо­мента на раздялата му със си­ните преди 8 години. И в зада­чата се пита - защо през всич­ките тези 8 години в годиш­ния финансов отчет на Лев­ски не присъства този дълг. Без да сме някакви специали­сти по трудово право, фи­нанси и икономика, претенди­раме, че 150 хиляди лева няма как да бъдат ей така скрити.

Ако тази изискуема сума от Мъри Стоилов е осчето­водена по надлежен ред, трябва всяка година това да се отбелязва пред съответ­ните данъчни власти, а може би и пред акционерите. Също така при предаването на ак­циите на всеки следващ соб­ственик въпросните 150 хи­ляди лева трябва да се връч­ват като пасив, който си върви наред с всичко друго. През годините Мъри винаги е твърдял, че Левски му дължи едни пари, а Батков и след това Иво Тонев не са отрича­ли категорично, че имат та­кава тежест в бюджета. Ми­не се не мине време, Стоилов пак излиза като вариант за треньор на Левски и като му звъннат да потвърди или отрече, той казва - ама пър­во клубът да си оправи фи­нансовите отношения с мен и тогава можем да говорим каквото и да е "на чисто". Са­мо че това "на чисто" досега така и не ставаше, а и никой от "Герена" не се изпъна да каже - "тоя Мъри за какви стари пари говори?". И сега изведнъж напред избутват Даниел Боримиров и той каз­ва "всичко му е платено", и то малко след като собстве­никът Спас Русев е измънкал разочарован - "ама защо точ­но в този тежък за клуба мо­мент?". Значи наистина в счетоводството на Левски има някакви паралелни прави­ла и това би трябвало да предизвика интерес на съот­ветните органи, които се за­нимават с нередности, свър­зани с така наречения сив сек­тор или подмасово плащане.

И сега по същество: На­истина ли в Левски са разоча­ровани от Стоилов не защо­то си иска парите, а "защо точно сега?" и каква е целта на Мъри.

Отзад напред - видно е, че бившият треньор на сините изобщо не е опрял до 70 хиля­ди лева. Естествено и нор­мално е, че никой няма да го потупа по рамото, че е опро­стил 80 хиляди лева от пари­те, които си е заработил. Са­мо че когато сумата е била 150 хиляди лева, феновете да­ли са се надявали Батков да му ги плати, за да ги прехвър­ли той на привържениците да си помогнат в организира­нето на юбилея с Лацио? Ако тогава ФК Левски се бе издъл­жил на Стоилов и той се от­метне и не ги даде на запа­лянковците, да го бяхме изправили на стената на позора!

Но сега да го сочим с пръст е някак си нередно, още пове­че че по заобиколен начин той дава да се разбере, че ко­гато получи въпросните 70 хиляди лева, той ще ги върне обратно, но не в клуба, а ще подкрепи различни сини каузи - примерно една част на ве­тераните, друга част на школата и т.н.

Твърде вероятно е Мъри да има за цел да извади на бял свят актуалната финансова несъстоятелност на клуба в седмицата преди лиценза. Може би запалянковците трябваше да разберат, че Спас Русев щом няма 70 хиля­ди лева, значи ситуацията на "Герена" с парите е сериозна и феновете не трябва да се надяват някой да прави се­лекция, някой да инвестира сериозно в школа, в терени, в база... Не, че привърженици­те очакват големи неща от настоящото ръководство на клуба, но друго си е черно на бяло да се знае, че цветя и рози няма да поникнат скоро.

А относно шокирания Спас Русев: Дали ако някой от або­натите на контролираната от него телекомуникационна компания е в затруднено по­ложение помоли г-н Русев да му опрости или отложи пла­щането на една месечна фак­тура, той ще уреди телефо­нът му да не бъде спиран? И дали ако компанията спре телефона на потребителя фен на Левски, той трябва да бъде шокиран и разочаро­ван от Спас Русев? Който със сигурност е разочарован и шокиран, че организираните фенове изнесоха на бял свят подробности от случая със Стоилов и на практика за­станаха на страната на Мъ­ри.

А Боримиров, вместо да го е срам, че фенове събраха 7 хиляди лева, за да купят само­летни билети за един от от­борите от школата за тур­нир в Испания, раздава и той присъди. Но както неедно­кратно сме отбелязвали, в Левски често лявата ръка не знае какво прави дясната, мисли се мач за мач, целите са ясни, но неизпълними и та­ка вече почти толкова годи­ни, колкото и Станимир Стоилов си чака парите.

Желю Станков, "Тема Спорт"

Щангите превъртяха играта! Върнаха загробил ги президент

Коджабашев почти уби спорта си през 2008 г., сега може да го довърши

Кои са големите губещи от Конгреса на БФС

Венци Стефанов, групичката на Бербатов, Градев и Руди Гела няма да липсват на никого

Барби, пак ли кръв?

Депутатите да инсталират Бербатов за пожизнен президент на БФС със закон

Гонзо спечели титулярното място в може би най-важния мач

Често пренебрегван в националния отбор за сметка на Бербо, Иванов сега е президент на БФС

Защо Бербатов не получи доверието на клубовете

Вижте причините

Шампион пред отказване: ММС няма адекватна политика, при Кралев беше друго

Разказът на Йордан Колев, който се бие за България и все още продава мартеници

Невъзможният избор 7: Най-нелепата кандидатура

Ето какво представлява неадвокатът Георги Градев

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ИЗБОР 3: Ще стане ли Гонзо президент на БФС

Вижте кандидатурата му

Левски и ЦСКА продават най-скъпо

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки